Cafea, de ce ar trebui să nu ne placă, dar o bem

Cu cât ești mai sensibil la gustul cafelei, cu atât mai mult bei, arată un nou studiu. Sensibilitatea se bazează pe genetică. Gustul amar este un sistem natural de avertizare care ne protejează de...
De ce ne place gustul amar al cafelei? Gustul amar a evoluat ca un sistem natural de avertizare pentru a proteja organismul de substanțe care nu-I fac bine. Prin logica evoluționistă, ar trebui să o scuipăm, nu să o bem.
Dar, se pare că atunci când vine vorba de cafea, facem exact invers decât e logic. Cu cât o persoană este mai sensibilă la gustul amar al cofeinei, cu atât mai multă cafea bea, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la de la Northwestern Medicine și de la Institutul QIMR Berghofer Medical Research din Australia. Sensibilitatea este cauzată de o variantă genetică.
Cu cât e mai mară cu atât mai mult ne place
„Ar fi de așteptat ca persoanele care sunt deosebit de sensibile la gustul amar al cofeinei ar bea mai puțină cafea", arată Marilyn Cornelis, profesor asistent de medicină preventivă la Universitatea Northwestern Feinberg. „Rezultatele opuse ale studiului sugerează că, de fapt, consumatorii de cafea dobândesc un gust sau capacitatea de a detecta cofeina datorită armării pozitive învățate (adică stimulare) provocată de cafeină".
Cu alte cuvinte, oamenii care au o capacitate sporită de sesiza amărăciunea cafelei - și în special aroma amară distinctă a cofeinei - învață să asocieze „lucruri bune" cu aceasta, a spus Cornelis.
În aceast studiu populațional, persoanele care erau mai sensibile la cofeină și beau o mulțime de cafea consumau cantități mici de ceai. Dar asta ar putea fi doar pentru că erau prea ocupați să bea cafea, a observat Cornelis.
Studiul a constatat, de asemenea, că oameni sensibili la aromele amare de chinină sau de PROP, un gust sintetic legat de compușii din legumele crucifere, evită cafeaua. Pentru alcool, o sensibilitate mai mare la amărăciunea PROP a avut ca rezultat un consum redus de alcool, în special al vinului roșu.
Refuzăm alte gusturi asemăntoare
„Constatările noastre sugerează că percepția gustului amar, informat de genetica noastră, contribuie la preferința pentru cafea, ceai și alcool", a spus Cornelis.
Pentru acest studiu, oamenii de știință au aplicat randomizarea mendeliana, o tehnică frecvent utilizată în epidemiologia bolii, pentru a testa relația cauzală între gustul amar și consumul de băuturi la peste 400.000 de bărbați și femei din Marea Britanie. Variantele genetice legate de percepția cofeinei, chininei și a PROP au fost identificate anterior prin analiza genomică a gustului pentru soluții colectate de la gemeni australieni. Aceste variante genetice au fost apoi testate pentru asociații cu consumul de cafea, ceai și alcool.
„Gustul a fost studiat pentru o lungă perioadă de timp, dar nu cunoaștem mecanica sa completă", a spus Cornelis. „Gustul este unul din simțuri. Vrem să îl înțelegem din punct de vedere biologic", a arătat acesta într-un material dat publicității de Universitatea Northwestern.
Studiul, publicat în numărul 15 al revistei Scientific Reports, poate fi consultat integral AICI.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.