Dr. Mihaela Bilic: Bulimie, ne mâncăm emoțiile și credem în povești cu Zâne
Bulimie, lăcomie sau mâncat compulsiv sunt de fapt strategii complicate ca să fugi de tine ori să te întorci la tine, spune dr. Mihaela Bilic, cunoscut nutriționist.
Relația pe care fiecare dintre noi o are cu mâncarea este de fapt oglinda echilibrului nostru psihic, spune Dr. Mihaela Bilic, cunoscut nutriționst. În spatele acestui mâncatului compulsiv patologic – stare numită bulimie – se ascund, de fapt, problemele persoanei respective.
„Acum 2000 de ani biserica a clasificat lăcomia ca fiind un păcat, mesajul implicit care a rezultat fiind că nu trebuie să te lași dominat de foamea simțurilor. Până în secolul XX medicina în general și psihiatria în special s-au preocupat să definească și să reglementeze comportamentul nostru alimentar, astfel încât mâncatul compulsiv a devenit patologic și se numește bulimie. Abia de curând lucrurile au fost reconsiderate și integrate într-un context mai amplu, relația cu mâncarea fiind în prezent considerată un indicator obiectiv și extrem de valoros al echilibrului nostru psihic. Cu alte cuvinte, în loc să punem etichete acuzatoare în legătură cu un anumit obicei, ne folosim de el pentru a ajunge la adevăratele probleme ale persoanei respective, la cauza reală a durerii / suferinței / dezechilibrului", notează dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Nutriționistul a indentificat mai multe condiții care țin de sfera psihologică și care „trădează acest tip de comportament, aspecte legate exclusiv de sfera psihologică, nu de nutriție" și care, de fapt, sunt normale.
Ce se ascunde în spatele mâcatului obsesiv
„Cele 10 condiții care predispun la crize de hiperfagie / bulimie / lăcomie / mâncat compulsiv sau cum vreți voi să-i ziceți:
1) să fii femeie - din păcate un argument suficient în construirea unei relații complexe cu mâncarea, care implică nu doar nevoi nutritive, ci mai ales afective;
2) să ai un atașament nesigur, anxios, adică acel tip de condiționare construit în copilărie, conform căruia ești iubit doar dacă meriți, dacă ești suficient de bun;
3) să trăiești în abundența alimentară năucitoare a secolului XXI, ale cărui valori pun pe un piedestal absurd aspectul fizic și silueta la limita anorexiei, iar abținerea / asceza o ridică la rang de virtute;
4) să fii gurmand, mâncăcios, pofticios, adică normal - toate aceste porniri vin din instinctele cu care ne-a înzestrat natura, ca urmare ele nu pot fi interzise și controlate prin voință, cel mult le putem disciplina, pondera, accepta;
5) să ai o adolescență nefericită, cu dezvoltare / asumare incompletă pe plan emoțional, cu o preocupare excesivă legată de aspectul fizic (inclusiv cure de slăbire repetate), lipsă de încredere în sine și relații sentimentale sfârșite prost (abandon);
6) hiperempatia sau renunțarea la propriile priorități și nevoi în favoarea celorlalți - să fii dependent de părerea celor din jur, să iei hotărârile nu cum simți / vrei, ci cum trebuie, cum zice lumea, cum se așteaptă ceilalți;
7) să îți mănânci emoțiile, în loc să le trăiești - fie dintr-o incapacitate de a identifica ceea ce simți (analfabetism emoțional), fie de frică, de furie, de plictiseală, din nevoia de a tăcea, de a rezista, de a evita, de a uita...acoperim cu mâncare ceea ce nu vrem / nu putem / nu știm să trăim;
8) să crezi în povești cu zâne și Feți Frumoși - există o diferență copleșitoare între iluziile vândute de mass media ca fiind rețete de reușită în viață și realitatea concretă a existenței de zi cu zi, e periculos și nesănătos să fim într-o competiție și căutare continuă a relației perfecte, familiei perfecte, carierei perfecte...
9) să cazi în capcana sloganului „dacă vrei cu adevărat, poți!" - stresul cronic și presiunea socială de a fi tot mai bun, cel mai bun, credința că prin muncă, efort și voință poți obține / poți face tot ce vrei și cu viața ta și cu corpul tău, ne împing în capcana de a fi mereu nemulțumiți de ceea ce avem, de a vrea mai mult / mai bine;
10) să faci greșeala de a trăi rațional, prin prisma gândurilor și a minții, ingnorând corpul, cu multitudinea lui de senzații, emoții și nevoi - satisfacția vieții nu poate fi dobândită decât experimentând fizic, prin intermediul simțurilor, nu al poveștilor virtuale cu care ne hrănim mintea".
Puțini dintre noi nu se regăsesc în situațiile enumerate, arată dr. Mihaela Bilic, iar acest lucru n-ar trebui condamnat ci luat drept un semnal de alarmă și tratat ca atare.
„Câți dintre noi se pot lăuda că sunt perfect echilibrați, că au înțeles care e secretul unei vieți împlinite, că trăiesc într-o armonie deplină cu corpul și mintea lor, că nu se regăsesc în niciuna dintre cele 10 situații de mai sus? Puțini, probabil și ferice de ei! Însă pentru restul (adică marea majoritate), a mânca lacom, impulsiv, emoțional, nu mi se pare a fi nici anormal, nici de condamnat. E mai degrabă un semn că ceva nu e în regulă, nu merge bine. E un semnal de alarmă care să ne atragă atenția către ființa noastră! Bulimia e o metodă instinctivă de a fugi de noi. Însă e suficient să o vedem, să o înțelegem, să o acceptăm - în felul acesta o transformăm într-o metodă de a ne întoarce către noi, de a ne vedea, de a ne lua în grijă", conchide medicul nutriționist.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
