
Igiena orală nu este încă o prioritate pentru români. 8 din 10 persoane nu au timp să se spele pe dinți, iar majoritatea sare peste periajul de seară. Unii văd igiena orală ca o nevoie cosmetică și...
Un studiu cu privire la sănătatea orală a românilor, efectuat în 2014 dezvăluia că majoritatea românilor nu se spală pe dinți seara, așa cum recomandă stomatologii, ci doar dimineața, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacțiune socială, văzându-l ca un act estetic, așa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieși din casă, decât unul pentru propria sănătate. Astfel, în lipsa unei întâlniri cu prietenii, colegii de serviciu sau a unei activități din afara casei, românii sar peste spălatul pe dinți, ignorând consecințele asupra sănătății.
Peste 45% dintre respondenții studiului au declarat că își periază dinții mai puțin de 2 ori pe zi. O persoană din zece a spus că se spală pe dinți doar de câteva ori pe săptămână, o dată pe săptămână sau ocazional. Pentru 8 din 10 români, principalul motiv pentru care nu se ține de igiena orală este programul aglomerat al zilei și lipsa facilităților pentru a se spăla pe dinți la serviciu.
80% dintre români au probleme dentare
Românii nu conștientizează cu adevărat beneficiile spălatului pe dinți. Neglijarea igienei orale duce la depunerea de tartru și apariția cariilor. Depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale și gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoză, iar cariile netratate pot duce la afecțiuni dentare serioase, dureroase sau la pierderea dinților și pot afecta buna funcționare a întregului organism.
Dentiștii recomandă periajul dinților de două ori pe zi, vizita la stomatolog în mod regulat și o dietă sănătoasă și echilibrată, care să includă multe fructe și legume. Însă 45% dintre români se spală pe dinți pentru a avea o respirație plăcută, 36% pentru senzația de dinți curați, în timp ce 17% pentru beneficiul de albire a dinților.
Studiul IPSOS ,,Îngrijirea orală, utilizare şi atitudini” din 2012 a scos la iveală că peste 80% dintre români se confruntau cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile. În ceea ce privește noua generație, 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinții temporari, iar 4 din 10 copii au carii pe dinții definitivi, în timp ce aproape 90% dintre acestea sunt netratate.
Românii își schimbă periuța de dinți la 1,5 ani
În medie, un român consumă 1,5 tuburi de pastă de dinți de-a lungul anului, foarte puțin în comparație cu statele europene. De exemplu, 77% dintre germani își schimbă periuța cel puțin o dată la 3 luni, față de români care își schimbă periuța de dinți o dată la 1,5 ani.
La nivel rural, un român folosește 1 tub de pastă de dinți pe an și își schimbă periuța de dinți numai o dată la 10 ani, în timp ce la nivel urban, un român folosește 2 tuburi de pastă de dinți pe an și își schimbă periuța la 1,5 ani.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-