Cacaua, efect major asupra sănătății cardiovasculare. Reduce tensiunea arterială și colesterolul

Acest ingredient pe care îl avem cu toții în bucătărie poatee reduce tensiunea arterială și colesterolul.
Un ingredient gustos ar putea reduce semnificativ tensiunea arterială și colesterolul, arată un nou studiu. Ce și cât mâncăm joacă un rol enorm în sănătatea și bunăstarea noastră. Anumite alimente sunt cunoscute pentru a crește riscul anumitor afecțiuni, în timp ce altele îl pot reduce.
Însă, atunci când vorbim despre alimentele cele mai sănătoase, ne gândim de obicei la fructe și legume ca exemple principale. Totuși, cercetările au arătat că un ingredient gustos, găsit în multe alimente considerate "delicatese", ar putea deține cheia pentru o inimă sănătoasă.
Cacaua, impact asupra sănătății cardiovasculare
Compușii prezenți în cacao ar putea avea beneficii în protejarea inimii, conform cercetărilor. Numai că asta nu înseamnă că putem consuma ciocolată în cantități nelimitate.
Mai precis, cacaua, un component cheie al ciocolatei, are proprietăți de scădere a colesterolului și tensiunii arteriale. Noul meta-studiu, publicat în jurnalul Nutrients - MDPI, a analizat 31 de studii controlate randomizat care au urmărit mai multe factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
Studiu amplu
Împreună, aceste studii au implicat 1,986 de participanți, împărțiți în grupuri în funcție de câtă cacao au consumat. Într-un grup, 1,110 participanți au consumat fie extract de cacao, fie ciocolată neagră cu un conținut de cacao de 70% sau mai mare, timp de cel puțin patru săptămâni.
Grupul de control a inclus 876 participanți care au consumat un placebo sau ciocolată albă sau cu lapte conținând mai puțin de 70% cacao.
Majoritatea participanților aveau una sau mai multe afecțiuni de sănătate existente, inclusiv tensiune arterială ridicată, diabet de tip 2 și colesterol mare. Acestea au fost domenii în care s-au înregistrat îmbunătățiri în rândul celor care au consumat produse cu conținut mare de cacao.
Rezultatele studiului
Studiul a raportat o reducere medie a colesterolului total cu 8.35 mg/dL, a glucozei din sânge pe nemâncate cu 4.91 mg/dL, a tensiunii arteriale sistolice cu 2.52 mmHg și a celei diastolice cu 1.58 mmHg.
"Consumul de cacao a arătat efecte protectoare asupra principalelor markeri de risc cardiometabolic care au un impact clinic în reducerea riscului cardiovascular. Recomandăm consumul de cacao bogat în polifenoli ca o abordare cardioprotectoare", au notat cercetătorii.
Cercetătorii recomandă consumul de cacao bogată în polifenoli pentru a proteja inima, dar avertizează că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate. Așadar, consumul de cacao ar putea face parte dintr-o strategie de promovare a sănătății cardiovasculare.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.