Kiwi și impactul său asupra refacerii ADN-ului. Dr. Li: Poți pune coaja într-un blender și obții o tonă de fibre dietetice

Descoperă puterea și beneficiile remarcabile ale kiwi-ului pentru sănătatea ta într-un ghid informativ și captivant despre acest fruct exotic și nutritiv.
Kiwi, un fruct delicios și bogat în nutrienți, este adesea apreciat pentru gustul său dulce și pentru beneficiile sale pentru sănătate. Cu o textură suculentă și o aromă distinctă, kiwi-ul este iubit de mulți și poate fi integrat într-o varietate de rețete și preparate culinare. Bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, kiwi-ul oferă o sursă valoroasă de nutrienți esențiali care susțin sănătatea noastră generală. De la susținerea sistemului imunitar și protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, până la promovarea sănătății inimii și a digestiei, beneficiile consumului de kiwi sunt ample și variate.
Conțin compuși vegetali benefici
Kiwi sunt o sursă bogată de nutrienți esențiali, 100 de grame de pulpă de kiwi verde crud furnizând aproximativ 61 de calorii, 15 grame de carbohidrați, 3 grame de fibre, aproximativ 0,5 grame de grăsimi, aproximativ 1 gram de proteine, și oferind 83% din valoarea zilnică (DV) de vitamina C. Kiwi sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, care acționează ca un antioxidant, protejând celulele de daunele oxidative și ajutând la funcția imunitară.
Aceste fructe conțin potasiu, cupru, vitamina K, acid folic și vitamina E, care joacă un rol crucial în sănătatea imunitară. Kiwi au un conținut scăzut de calorii, proteine și grăsimi și sunt o sursă bună de fibre.
Kiwi este o sursă bogată de nutrienți antioxidanți, inclusiv vitamina C și vitamina E, precum și de compuși vegetali cu efecte antioxidante și antiinflamatorii. Carotenoizii, cum ar fi luteina, zeaxantina și betacarotenul, au proprietăți de promovare a sănătății și sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă, cancer total și deces din toate cauzele. Studiile au arătat că cei cu un aport ridicat de carotenoizi totali au un risc mai mic de simptome depresive.
Kiwi conține, de asemenea, compuși polifenolici, cum ar fi acidul cafeic și acidul clorogenic, care au efecte antiinflamatorii la nivelul intestinului și al organismului. Cercetările sugerează că kiwi are o capacitate antioxidantă totală mai mare decât fructele populare, cum ar fi merele, grapefruiturile și perele.
Contribuie la refacerea ADN-ului
"Un kiwi pe zi îți va proteja ADN-ul cu aproximativ 60%. Le găsești aproape oriunde în ziua de azi, pufoase la exterior, apropo, cei mai mulți oameni nu cred că pot consuma coaja de kiwi. Dar, de fapt, poți pune coaja într-un blender și obții o tonă de fibre dietetice naturale din piele, este foarte bogată.
Pulpa care este fie verde sau aurie, este o sursă de activitate antioxidantă în kiwi. Are o tonă de vitamina C, este plin de fibre dietetice și dacă adăugi trei kiwi la micul dejun, de exemplu, destul de ușor de făcut dacă tai kiwi în bucăți, practic asta începe să refacă daunele la ADN. Deci, este un fel de scut care previne daunele cu aproximativ 60% pentru doar un kiwi pe zi. Dar ai mâncat trei, orice ADN care a fost deteriorat va începe să se repare", explică Dr. Wlliam Li într-un podcast.
Foto: Freepik @EyeEm
Poate fi benefic pentru sănătatea inimii
Cercetările indică faptul că o dietă bogată în legume și fructe, cum ar fi kiwi, poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, inclusiv a tensiunii arteriale ridicate. Studiile au arătat că persoanele care au mâncat trei kiwi pe zi, timp de 8 săptămâni, au avut o tensiune arterială mai mică în comparație cu cele care au mâncat un măr pe zi.
În plus, kiwi pot ajuta la prevenirea acumulării de trombocite și la reducerea riscului de ateroscleroză la bărbații care fumează. Conform Health, consumul de kiwi poate contribui, de asemenea, la reducerea colesterolului total și a trigliceridelor și la creșterea colesterolului HDL, care protejează inima.
Ajută digestia
Kiwi sunt bogate atât în fibre insolubile, cât și în fibre solubile, kiwi având aproximativ o treime de fibre solubile și două treimi de fibre insolubile. Aceste fibre pot susține bacteriile intestinale sănătoase, reglarea zahărului din sânge, sănătatea inimii și mișcările intestinale. De asemenea, ele rețin apa și se umflă mai mult decât alte fibre, ceea ce le face benefice pentru îmbunătățirea consistenței scaunelor și scăderea timpului de funcționare a sistemului digestiv. Un studiu a constatat că tratamentul cu kiwi a îmbunătățit consistența scaunului și a redus tensiunea în timpul scaunelor.
Acestea fiind spuse, kiwi este un fruct dulce, bogat în nutrienți, cu un profil benefic pentru sănătate, inclusiv vitaminele C și E. De asemenea, ajută la sănătatea inimii și a aparatului digestiv și stimulează compușii vegetali. Kiwi sunt versatile în bucătărie, potrivite atât pentru mâncăruri dulci, cât și sărate, ceea ce le face să fie un adaos excelent pentru orice dietă.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.