Microplante: beneficii și riscuri. La ce sunt bune și cum le poți crește la tine acasă
Ia-ți doza de aceste verdețuri sănătoase. Ce beneficii au microplantele și cum le poți crește la tine acasă.
Microplantele sunt bogate în nutrienți care pot crește chiar și pe un pervaz cu acces la lumina soarelui. Aceste micro-ierburi sunt adesea considerate super-alimente funcționale de către oamenii de știință din întreaga lume pentru proprietățile lor terapeutice. De asemenea, ele îmbunătățesc culoarea, textura și aroma alimentelor și se spune că sunt mai hrănitoare decât mugurii.
În plus, bogatele lor componente antioxidante, carotenoide și fitochimice ajută la prevenirea și tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv boli cardiovasculare, cancer și diabet, conform stylecraze.com.
Ce sunt microplantele
Microierburile sunt verdețuri tinere comestibile, recoltate imediat după ce cotiledoanele (frunzele de semințe) s-au dezvoltat. Acestea variază de la 1 până la 3 inci (2,5 până la 7,5 cm), inclusiv tulpina și frunzele. Au o aromă aromată, dar gustul lor poate varia – neutru, picant, ușor acru sau chiar amar – în funcție de soi. Mai mult, microverdețurile sunt bogate în nutrienți și sunt disponibile în diferite culori și texturi.
Microierburile sunt o sursă bogată de vitamine, minerale, antioxidanți și alți compuși vegetali. Un studiu al Universității din Maryland (SUA) a constatat că frunzele microverzi au valori nutriționale mai mari decât frunzele mature. De asemenea, conțin niveluri semnificative atât de microelemente (fier și zinc) cât și de macroelemente (potasiu și calciu).
Potrivit studiilor, cultivarea microierburilor de broccoli necesită de 158-236 de ori mai puțină apă decât ceea ce este nevoie pentru a crește o legumă matură echivalentă din punct de vedere nutrițional. Cantitatea de fitonutrienți a legumelor scade pe măsură ce se maturizează. Prin urmare, oferă mai multe proprietăți de promovare a sănătății în stadiul de răsad (microverzi sau lăstari). În plus, microplantele conțin și polifenoli cu proprietăți antioxidante ridicate.
Beneficiile pentru sănătate ale microplantelor
Pot îmbunătăți sănătatea inimii
Compușii antioxidanti și carotenoizi din microplante pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Un studiu pe animale a constatat că suplimentarea cu microplante de varză roșie a scăzut semnificativ nivelul de colesterol LDL și a redus riscul de BCV. Conținutul bogat de polifenolici din microverzi poate ajuta la scăderea răspunsului inflamator. De asemenea, poate îmbunătăți funcția endotelială și poate preveni aglomerarea trombocitelor, contribuind la reducerea riscului de BCV.
Pot ajuta la combaterea cancerului
O recenzie publicată în revista Antioxidants sugerează că patru microplante (broccoli, kale, muștar și ridiche) au un efect antiproliferativ. Prin urmare, consumul lor zilnic poate ajuta la reducerea riscului de cancer de colon. Extractele apoase microverde de mazăre verde, soia, ridiche, ridiche roșie Rambo și microplante de rucola s-au dovedit a avea efecte de protecție împotriva cancerului.
Pot avea proprietăți anti-diabetice
Studiile au descoperit că compușii bioactivi din microplantele de broccoli pot ajuta la reducerea riscului mai multor boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2. Un alt studiu al Universității de Științe a Mediului și a Vieții din Wrocław (Polonia) a constatat că microplantele au un conținut ridicat de carotenoide și clorofilă și prezintă o activitate antidiabetică mai mare decât lăstarii.
Pot ajuta la tratarea bolii Alzheimer
Microplantele sunt bogate în polifenoli din plante care ajută la acțiunea împotriva tulburărilor neurodegenerative precum boala Alzheimer. Aportul lor alimentar poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate întârzia sau preveni apariția bolii. În plus, microplantele au potențialul de a bloca activitatea colinesterazei (enzimele prezente în sistemul nervos central), care ajută la tratamentul bolii Alzheimer.
Pot reduce riscul de boli de rinichi
Consumul de alimente bogate în potasiu poate provoca boli de rinichi. Cu toate acestea, un studiu al Universității din Bari Aldo Moro (Italia) a constatat că microverzile pot fi produse cu un conținut scăzut de potasiu folosind sistemul hidroponic (crescut fără sol). Aceste microplante hidroponice pot fi o opțiune alimentară ideală pentru persoanele cu funcție renală afectată.
Riscuri asociate cu consumul de microplante
Consumul de microplante este în general considerat sigur. Cu toate acestea, ele prezintă un risc de contaminare care poate provoca intoxicații alimentare. Un studiu efectuat de Serviciul de Cercetare Agricolă USDA a observat creșterea de E. coli în microplantele produse din semințe de ridiche. Prin urmare, cumpărați semințe de la un producător reputat pentru a evita contaminarea dacă doriți să creșteți microplante acasă. Dezinfectanții precum apa clorurată pot fi utilizați pentru a preveni contaminarea microbiană.
Cum să includeți microierburile în dietă
Adăugați microierburi după ce scoateți pizza din cuptor pentru a le menține crocante. De asemenea, le puteți lăsa să se gătească și să se ofilească puțin. Includeți microierburi de floarea soarelui în prepararea sosului Pesto. Încorporează în salata ta de primăvară. Adaugă la sushiul tău preferat. Adaugă la o tartă cu ciocolată cu căpșuni. Utilizați pentru a face o omletă sau frittata pentru a adăuga aromă și culoare. Adăugați la un sandviș cu brânză la grătar. Faceți smoothie-uri sau sucuri cu microierburi precum iarba de grâu. Adaugă la burgerul tău.
Cum să crești microplante acasă
Umpleți o tavă/un recipient cu pământ până la 3 până la 4 cm înălțime.
Presărați semințele. Distanța dintre semințe nu trebuie să fie uniformă.
Acoperiți semințele cu un strat foarte subțire de pământ și bateți ușor suprafața pentru ca semințele să se aseze bine în recipient. Pulverizați suficientă apă pentru a face suprafața complet umedă.
Recipientul poate fi păstrat la temperatura camerei timp de aproximativ două zile până când apare germinarea.
Așezați recipientul într-un loc însorit timp de cel puțin 3 până la 4 ore pe zi.
Presărați puțină apă peste verdețurile în creștere o dată pe zi. Veți vedea frunze mici crescând peste sol în 3 până la 4 zile. Recoltați când cresc cu 4 - 5 cm (după 7 până la 10 zile).
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
