O infuzie de sănătate: Ceaiul Earl Grey și efectele sale pozitive asupra organismului
Descoperă ce beneficii poate aduce o cească de ceai de bergamotă, cunoscut sub numele de ceai Earl Grey.
Ceaiul de bergamotă se prepară de obicei din frunze de ceai negru și din fructele arborelui Citrus bergamia. Cunoscut de cei mai mulți sub numele de ceai Earl Grey, acesta este băut de sute de ani în întreaga lume.
Deși există puține studii, se spune că ceaiul de bergamotă oferă mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie mai bună și sănătatea inimii.
În mod tradițional, pentru prepararea ceaiului de bergamotă se folosesc frunze de ceai negru și fructele arborelui Citrus bergamia. Aroma ușor citrică a ceaiului provine fie din pulverizarea frunzelor cu extract de bergamotă sau ulei esențial, fie din combinarea acestora cu coji uscate de bergamotă.
Ceaiul de bergamotă este frecvent considerat englezesc, deoarece și-a primit numele de la primul ministru britanic Earl Grey. Deși este originar din Asia de Sud-Est, în prezent este cultivat în mod obișnuit în sudul Italiei.
Cele mai multe magazine alimentare au în comerț ceai de bergamotă, fie cu sau fără cofeină, ingrediente suplimentare și arome. Substanțele chimice vegetale din bergamotă pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate, dar, mai degrabă decât ceaiul, majoritatea studiilor s-au concentrat pe uleiul esențial de bergamotă, suc sau suplimente.
Monarda didyma, denumirea științifică pentru planta sălbatică balsam de albine, este folosită în mai multe varietăți de ceai. Nativii americani au folosit această plantă, care are un miros asemănător cu cel al bergamotei, în scopuri medicale de generații întregi.
Dar ceaiul de bergamotă sălbatică nu este același lucru cu Earl Grey sau cu ceaiul tradițional de bergamotă.
Beneficii
Ceaiul de bergamotă, bogat în polifenoli, cum ar fi neoeriocitrina, neohesperidina și naringina, acționează ca un antioxidant, luptând împotriva radicalilor liberi care provoacă deteriorarea celulelor și boli. Ceaiul negru, bogat în catechine, conține, de asemenea, proprietăți antioxidante, ceea ce îl face deosebit de benefic pentru sănătate.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
S-a demonstrat că produsele care conțin bergamotă reduc colesterolul, iar ceaiul negru a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale.
Mai exact, flavanonele găsite în bergamotă pot suprima enzimele din organism care generează colesterol.
Într-un studiu care a inclus optzeci de persoane cu hipercolesterolemie, consumul zilnic de extract de bergamotă a dus la o reducere semnificativă, timp de 6 luni, a nivelurilor de trigliceride din sânge, a colesterolului total și a colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută (LDL), comparativ cu nivelurile inițiale.
Constatări similare au fost observate și în alte investigații, iar unele cercetări sugerează chiar că bergamotul poate consolida beneficiile medicamentelor convenționale pentru reducerea colesterolului.
În cele din urmă, 3 cești (750 ml) de ceai negru pe zi, timp de șase luni, au redus semnificativ tensiunea arterială în comparație cu cei care au băut un placebo, potrivit unui studiu controlat care a inclus 95 de adulți cu risc de hipertensiune arterială.
Vezi și: Totul despre dependență. Recunoașterea semnelor, înțelegerea etapelor și acceptarea recuperării
Ajută digestia
Flavonoidele din ceaiul de bergamotă pot reduce inflamațiile provocate de problemele stomacale.
Într-un studiu, s-a demonstrat că sucul de bergamotă previne producerea de proteine inflamatorii și reduce crizele de diaree la șoarecii cu colită, o formă de boală inflamatorie intestinală (IBD).
Mai mult, cercetările efectuate pe animale și în eprubete indică faptul că sucul de bergamotă poate combate bacteria H. pylori, care este legată de ulcerele și disconfortul stomacal, și diminuează inflamația intestinală.
În cele din urmă, cercetările privind beneficiile ceaiului negru pe animale arată că substanțele cunoscute sub numele de teaflavine pot ajuta la tratarea și prevenirea ulcerului gastric și a altor probleme digestive.

Foto: Freepik @KamranAydinov
Efecte secundare dacă bei prea mult ceai de bergamotă
Ceaiul de bergamotă, o băutură sigură pentru persoanele sănătoase, poate provoca crampe musculare și vedere încețoșată din cauza unui compus care blochează absorbția de potasiu. Cu toate acestea, consumul excesiv poate duce la probleme de absorbție a fierului.
Pentru a îmbunătăți absorbția fierului, bea ceaiul între mese. Cofeina din ceaiurile de bergamotă poate provoca nervozitate și anxietate, așa că fii precauți și ia în considerare trecerea la o versiune decofeinizată. În general, ceaiul de bergamotă este în general sigur pentru un consum sănătos, conform Healthline.
Ceaiul negru și esența de citrice bergamotă sunt combinate pentru a obține ceaiul de bergamotă, cunoscut adesea sub numele de Earl Grey.
Ceaiul negru și ceaiul de bergamotă includ compuși care pot funcționa ca antioxidanți, ajută la un sistem digestiv sănătos și reduc tensiunea arterială și colesterolul. Cu toate acestea, nicio cercetare nu a evaluat cu precizie efectele ceaiului de bergamotă.
Strecoară ceaiul înainte de a-l consuma, după ce ai pus la infuzat un pliculeț de ceai sau frunze de ceai vrac în apă fierbinte pentru a te bucura de avantajele pentru sănătate ale ceaiului de bergamotă.
În timp ce puteți găsi Earl Grey la o mulțime de supermarketuri și magazine specializate în ceaiuri, s-ar putea să puteți găsi o selecție mai largă online.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
