Proteina care previne bolile cardiace. Menține glicemia sub control, scade colesterolul și prelungește viața

Proteina care previne bolile cardiace are nenumărate beneficii pentru sănătate. Este 100% naturală și ține glicemia sub control, este benefică pentru creier și prelungește viața. ...
O anume proteină poate prelungi viața. Previne bolile cardiace și ține glicemia sub control. Onouă cercetare de la Universitatea Tufts arată că proteina din plante joacă un rol esențial în menținerea sănătății pe termen lung a femeilor. Studiul, care a analizat datele a peste 48.000 de femei, indică faptul că femeile care includ o cantitate mai mare de proteină vegetală în dieta lor dezvoltă mai puține boli cronice și păstrează o stare generală de sănătate mai bună pe măsură ce îmbătrânesc.
Potrivit autorului principal al studiului, Andres Ardisson Korat, sursa de proteină contează, iar un consum echilibrat, predominant din surse vegetale la mijlocul vieții, pare să fie cheia unei bune sănătăți și a unei longevități îmbunătățite.
Studiul, bazat pe datele colectate de la asistentele de la Harvard, arată că proteina din plante poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea inimii, controlul diabetului și sănătatea mentală la vârste mai înaintate.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază nevoia de studii suplimentare în grupuri mai diverse pentru a valida descoperirile și pentru a înțelege mai bine impactul proteinelor din plante asupra diferitelor populații.
Vezi și: Cine nu ar trebui să bea lapte. Dacă ai boala ASTA, trebuie să te ferești. Îți agravează simptomele
Proteina din plante este cheia sănătății pe termen lung a femeilor
Studiul a analizat datele a peste 48.000 de femei și a descoperit o scădere semnificativă a bolilor de inimă, cancerului, diabetului și a declinului cognitiv și mental în rândul celor care au inclus mai multă proteină din plante în dieta lor. Echipa a comparat sursele de proteină din plante, cum ar fi fructele, legumele, pâinea, fasolea, leguminoasele și pastele, cu aporturi mai scăzute din aceste surse.
"Consumul de proteină la mijlocul vieții a fost legat de promovarea unei bune stări de sănătate în etatea mai înaintată.
Am constatat, de asemenea, că sursa de proteină contează. Obținerea majorității proteinelor din surse vegetale în mijlocul vieții, plus o cantitate mică de proteină animală, pare să fie propice pentru o bună sănătate și supraviețuire la vârste mai înaintate”, spune autorul principal al studiului, Andres Ardisson Korat, un cercetător la Centrul de Cercetare în Nutriție Umană Jean Mayer al USDA despre Îmbătrânire (HNRCA) de la Universitatea Tufts, potrivit Study Finds.
Proteina, efecte benefice
Cercetătorii au folosit date din Studiul Asistentelor de la Harvard, care a urmărit profesionistele din domeniul sănătății femei de la 1984 până în 2016, începând de când aveau între 38 și 59 de ani și erau într-o stare bună de sănătate. Aportul de proteină a fost calculat folosind mii de sondaje colectate la fiecare patru ani, urmărind frecvența consumului de alimente și utilizând Baza de Date a Compoziției Alimentelor de la Universitatea Harvard pentru a calcula cantitățile totale de proteină.
Echipa a constatat că femeile care au consumat mai multă proteină din plante au fost cu 46% mai susceptibile să rămână sănătoase în anii lor mai târzii, în timp ce cele cu un aport mai mare de proteină animală au fost cu șase procente mai puțin susceptibile să-și mențină sănătatea.
"Cei care au consumat cantități mai mari de proteină animală aveau tendința de a avea mai multe boli cronice și nu au reușit să obțină îmbunătățirea funcției fizice pe care o asociem în mod normal cu consumul de proteină”, notează Ardisson Korat.
Vezi și: Kate Middleton, diagnostic. Semnul ciudat pentru care e acuzată de bulimie: E un simptom!
Proteine vegetale - FOTO: Freepik@rosshelenphoto
Proteina animală, rezultate mai slabe
Cu toate că proteina animală a prezentat o relație modestă cu mai puține limite fizice în vârsta înaintată, proteina din plante a arătat o corelație mai puternică și mai constantă cu menținerea unei bune sănătăți mentale la bătrânețe.
Pentru bolile de inimă, un consum mai mare de proteină din plante a fost asociat cu nivele mai scăzute de colesterol LDL, tensiune arterială și sensibilitate la insulină, în timp ce un consum mai mare de proteină animală s-a corelat cu niveluri mai mari ale acestor factori. Proteina din lactate singură nu a arătat o asociere semnificativă cu o stare de sănătate mai bună în etate.
Cercetătorii au remarcat că beneficiile pentru sănătate ale proteinei din plante pot fi datorate fibrelor alimentare, micronutrienților și polifenolilor din alimentele pe bază de plante, mai degrabă decât proteinei în sine.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.