EXCLUSIV Stevia, un îndulcitor natural cu proprietăți terapeutice. Lygia Alexandrescu: Este o plantă bogată în minerale esențiale pentru sănătatea noastră
Explorează beneficiile și utilizările steviei, o opțiune sănătoasă și delicioasă pentru cei care doresc să reducă consumul de zahăr.
Stevia, un arbust stufos originar din America de Nord și de Sud, este un îndulcitor cu 150 de specii. China este principalul exportator, dar în prezent este produsă în multe țări și poate fi achiziționată de la centrele de grădinărit pentru cultivarea acasă. Stevia este de 200 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul de masă și necesită aproximativ 20% din teren și mai puțină apă pentru a oferi aceeași cantitate de dulceață ca și alți îndulcitori obișnuiți.
Beneficii
Aceasta conține opt glicozide, inclusiv steviosida, rebaudiosidele A, C, D, E și F, steviolbiosida și dulcosida A. Stevia este extrasă printr-un proces de recoltare, uscare, extracție cu apă și purificare. Extractul final de stevia necesită aproximativ 40 de etape și conține stevioside în concentrații de până la aproximativ 18%. Glicozidele de stevia și rebaudiosidul A sunt cele mai abundente componente.
"Stevia este o plantă bogată în minerale esențiale pentru sănătatea noastră: calciu, magneziu, fier și potasiu, dar și în vitamine hidrosolubile din complexul B și vitamina C. Se poate consuma în supă, ciorbe, ca piure sau pur și simplu sub formă de ceai", declară Lygia Alexandrescu, nutriționist.
Stevia, un îndulcitor de origine naturală, oferă beneficii semnificative pentru sănătate ca alternativă la zaharoză sau la zahărul de masă. Este considerată "fără calorii" de către FoodData Central, ceea ce o face semnificativ mai slab calorică decât zaharoza. Numărul redus de calorii face acest îndulcitor o alternativă sănătoasă pentru controlul diabetului sau pentru pierderea în greutate, în special pentru cei care preferă alimentele și băuturile de origine naturală, conform MedicalNewsToday.
Îndulcitorii Stevia, fără aport caloric sau de carbohidrați, au efecte minime asupra glicemiei, insulinei, tensiunii arteriale și greutății corporale, permițând persoanelor cu diabet să mănânce o varietate de alimente.
Supraponderabilitatea și obezitatea sunt legate de inactivitate, de alimentele cu conținut ridicat de energie și de zaharurile adăugate. Stevia, o alternativă cu puține calorii, poate ajuta la reducerea aportului de energie fără a sacrifica gustul.
S-a constatat că Stevia, bogată în steroli și compuși antioxidanți, inclusiv kaempferol, reduce riscul de cancer pancreatic cu 23%, potrivit unor studii.
Extractul de stevia conține glicozide care dilată vasele de sânge, cresc excreția de sodiu și producția de urină, putând scădea tensiunea arterială prin acțiuni cardiotonice. Cu toate acestea, studii recente nu arată niciun impact, fiind necesare cercetări suplimentare.
Comitetul European pentru Siguranța Alimentară (EFSA) nu a găsit niciun motiv de îngrijorare în 2010 în ceea ce privește reacțiile alergice la stevia, deoarece glicozidele steviolice nu sunt reactive și nu sunt metabolizate în compuși reactivi, iar din 2008 nu a fost înregistrat niciun caz de reacție alergică.
Riscuri
Extractul de stevia este în general sigur, cu glicozide steviolice purificate adăugate în alimente. Stevia cu frunze întregi este mai puțin sigură, dar poate fi cultivată acasă. Frunzele de stevia pot proteja rinichii și reduce impactul diabetului. Consumul înlocuitorului de zahăr recomandat sau mai puțin în timpul sarcinii este sigur. Unele produse din stevia conțin alcool de zahăr, care poate provoca simptome la persoanele sensibile. Atâta timp cât stevia este foarte purificată și folosită cu moderație, este sigură pentru consum.
Îndulcitorii din stevie sunt utilizați în mod obișnuit în produsele cu zahăr de masă și în băuturile cu conținut caloric redus, iar suplimentele alimentare sunt disponibile de la mijlocul anilor 1990. Aceștia conțin componente dulci și neîndulcite care apar în mod natural, în beneficiul consumatorilor care preferă alimentele naturale. Peste 5.000 de produse alimentare și băuturi folosesc stevia la nivel mondial.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
