EXCLUSIV Stevia, un îndulcitor natural cu proprietăți terapeutice. Lygia Alexandrescu: Este o plantă bogată în minerale esențiale pentru sănătatea noastră

Explorează beneficiile și utilizările steviei, o opțiune sănătoasă și delicioasă pentru cei care doresc să reducă consumul de zahăr.
Stevia, un arbust stufos originar din America de Nord și de Sud, este un îndulcitor cu 150 de specii. China este principalul exportator, dar în prezent este produsă în multe țări și poate fi achiziționată de la centrele de grădinărit pentru cultivarea acasă. Stevia este de 200 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul de masă și necesită aproximativ 20% din teren și mai puțină apă pentru a oferi aceeași cantitate de dulceață ca și alți îndulcitori obișnuiți.
Beneficii
Aceasta conține opt glicozide, inclusiv steviosida, rebaudiosidele A, C, D, E și F, steviolbiosida și dulcosida A. Stevia este extrasă printr-un proces de recoltare, uscare, extracție cu apă și purificare. Extractul final de stevia necesită aproximativ 40 de etape și conține stevioside în concentrații de până la aproximativ 18%. Glicozidele de stevia și rebaudiosidul A sunt cele mai abundente componente.
"Stevia este o plantă bogată în minerale esențiale pentru sănătatea noastră: calciu, magneziu, fier și potasiu, dar și în vitamine hidrosolubile din complexul B și vitamina C. Se poate consuma în supă, ciorbe, ca piure sau pur și simplu sub formă de ceai", declară Lygia Alexandrescu, nutriționist.
Stevia, un îndulcitor de origine naturală, oferă beneficii semnificative pentru sănătate ca alternativă la zaharoză sau la zahărul de masă. Este considerată "fără calorii" de către FoodData Central, ceea ce o face semnificativ mai slab calorică decât zaharoza. Numărul redus de calorii face acest îndulcitor o alternativă sănătoasă pentru controlul diabetului sau pentru pierderea în greutate, în special pentru cei care preferă alimentele și băuturile de origine naturală, conform MedicalNewsToday.
Îndulcitorii Stevia, fără aport caloric sau de carbohidrați, au efecte minime asupra glicemiei, insulinei, tensiunii arteriale și greutății corporale, permițând persoanelor cu diabet să mănânce o varietate de alimente.
Supraponderabilitatea și obezitatea sunt legate de inactivitate, de alimentele cu conținut ridicat de energie și de zaharurile adăugate. Stevia, o alternativă cu puține calorii, poate ajuta la reducerea aportului de energie fără a sacrifica gustul.
S-a constatat că Stevia, bogată în steroli și compuși antioxidanți, inclusiv kaempferol, reduce riscul de cancer pancreatic cu 23%, potrivit unor studii.
Extractul de stevia conține glicozide care dilată vasele de sânge, cresc excreția de sodiu și producția de urină, putând scădea tensiunea arterială prin acțiuni cardiotonice. Cu toate acestea, studii recente nu arată niciun impact, fiind necesare cercetări suplimentare.
Comitetul European pentru Siguranța Alimentară (EFSA) nu a găsit niciun motiv de îngrijorare în 2010 în ceea ce privește reacțiile alergice la stevia, deoarece glicozidele steviolice nu sunt reactive și nu sunt metabolizate în compuși reactivi, iar din 2008 nu a fost înregistrat niciun caz de reacție alergică.
Riscuri
Extractul de stevia este în general sigur, cu glicozide steviolice purificate adăugate în alimente. Stevia cu frunze întregi este mai puțin sigură, dar poate fi cultivată acasă. Frunzele de stevia pot proteja rinichii și reduce impactul diabetului. Consumul înlocuitorului de zahăr recomandat sau mai puțin în timpul sarcinii este sigur. Unele produse din stevia conțin alcool de zahăr, care poate provoca simptome la persoanele sensibile. Atâta timp cât stevia este foarte purificată și folosită cu moderație, este sigură pentru consum.
Îndulcitorii din stevie sunt utilizați în mod obișnuit în produsele cu zahăr de masă și în băuturile cu conținut caloric redus, iar suplimentele alimentare sunt disponibile de la mijlocul anilor 1990. Aceștia conțin componente dulci și neîndulcite care apar în mod natural, în beneficiul consumatorilor care preferă alimentele naturale. Peste 5.000 de produse alimentare și băuturi folosesc stevia la nivel mondial.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.