Alimentele bogate în fibre eliberează hormoni intestinali care suprimă foamea și schimbă metabolismul

Impactul unei diete bogate în fibre asupra metabolismului intestinal și apetitului.
Un nou studiu publicat recent în Science Translational Medicine arată că o dietă bogată în fibre afectează metabolismul intestinului subțire, stimulând eliberarea hormonului intestinal peptide tyrosine tyrosine (PYY), cunoscut pentru rolul său de suprimare a apetitului, mai mult decât o dietă săracă în fibre.
Acest efect a fost observat indiferent de structura alimentelor.
Cercetătorii au investigat modul în care dietele cu conținut căzut și ridicat de fibre afectează eliberarea hormonilor intestinali PYY și glucagon-like peptide 1 (GLP-1). În acest scop, au fost selectați aleatoriu 10 voluntari sănătoși care au urmat una dintre cele trei diete timp de patru zile:
1. Alimente integrale bogate în fibre, cum ar fi mazărea și morcovii
2. Alimente bogate în fibre cu structura perturbată (aceleași alimente bogate în fibre, dar pasate sau blendate)
3. Alimente procesate sărace în fibre.
Fibrele sunt un tip de carbohidrați pe care organismul nu îi poate digera. Deși majoritatea carbohidraților sunt descompuși în molecule de zahăr numite glucoză, fibrele nu pot fi descompuse în molecule de zahăr și, în schimb, trec prin organism nedigerate. Fibrele ajută la reglarea utilizării de către organism a zaharurilor, contribuind la menținerea sub control a foamei și a glicemiei, potrivit Harvard University.
Copiii și adulții au nevoie de cel puțin 25 până la 35 de grame de fibre pe zi pentru o sănătate bună.
Surse importante sunt cerealele integrale, fructele și legumele integrale, leguminoasele și nucile.
Participanții au fost apoi repartizați aleatoriu la celelalte două diete, cu o perioadă de pauză de cel puțin o săptămână în care și-au reluat dieta normală între fiecare sesiune.
Dietele au fost echilibrate din punct de vedere energetic și a macronutrienților, dar doar cele două diete bogate în fibre au fost echivalente în ceea ce privește conținutul de fibre, având între 46,3 și 47,9 grame de fibre zilnic, în timp ce dieta săracă în fibre conținea doar 12,6 grame de fibre zilnic.
Concluzia studiului arată că ambele diete bogate în fibre au crescut eliberarea PYY - dar nu și GLP-1, comparati cu dieta săracă în fibre în perioada 0 - 240 minute postprandială, când alimentele se aflau predominant în intestinul subțire.
La 120 de minute, ambele diete bogate în fibre au crescut nivelul de PYY comparativ cu dieta săracă în fibre, contrazicând ipoteza cercetătorilor conform căreia structurile intacte ale alimentelor ar stimula PYY într-o măsură mai mare decât structurile perturbate.
Participanții la studiu au raportat o senzație de foame mai redusă la 120 de minute cu dietele bogate în fibre comparativ cu dieta săracă în fibre.
Dietele bogate în fibre au crescut nivelul de fluide ileale, iar dieta bogată în fibre cu structura perturbantă a crescut anumiți aminoacizi ileali.
"Dietele bogate ]n fibre, indiferent de structura alimentelor, cu crescut eliberarea PYY prin modificări ale profilului metabolic ileal. Moleculele ileale, care sunt moderate de aportul alimentar, au fost demonstrate ca jucând un rol în eliberarea PYY, ceea ce ar putea fi folosit pentru a proiecta diete care să promoveze sațietatea", au scris autorii, notează Medscape.
Tipuri de suplimente de fibre
Majoritatea nutriționiștilor sugerează obținerea fibrelor din alimente integrale, deoarece acestea sunt sănătoase și în alte moduri. Alimentele cu fibre includ fructe, legume, nuci, fasole și cereale.
Dar dacă nu obțineți suficient din dietă, suplimentele de fibre vă pot ajuta să umpleți golul. Fibrele „funcționale” sunt extrase din sursele lor naturale și apoi adăugate la suplimente sau alimente și băuturi îmbogățite pentru a crește conținutul lor de fibre. Suplimentele de fibre vin sub formă de pulberi, capsule sau gume.
Potrivit WebMD, unele dintre cele mai comune ingrediente din suplimentele cu fibre sunt:
Psyllium
Inulină
Dextrină de grâu
Gumă de salcâm
Policarbofil de calciu
Semințe de in
Metilceluloză
Arabinoxilan
Un studiu a constatat că administrarea unei cantități prea mari de inulină (30 de grame) a provocat o creștere a inflamației organismului. Cu toate acestea, un participant la studiu a raportat o scădere a inflamației la această doză mare. Se pare că oamenii pot răspunde diferit la diferite ingrediente și cantități de suplimente din fibre.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?