Efectele dulciurilor asupra organismului
Toată lumea iubește dulciurile, însă oamenii de știință avertizează că un consum excesiv poate afecta sănătatea. Dulciurile tind să fie lipsite de substanțe nutritive benefice, în timp ce sunt...
Potrivit Livestrong, dulciurile mâncate în exces, pot dăuna grav sănătății.
Risc crescut de diabet
Consumul de dulciuri îți poate crește riscul de diabet, o afecțiune în care corpul are un nivel al glicemiei anormal de ridicat. O serie de factori alimentari pot promova această afecțiune. Conform cercetărilor din numărul de iunie 2007 al „The Journal of Nutrition", un aport mare de zaharuri adăugate factorul de risc principal pentru diabet. Aceste zaharuri adăugate în dulciuri sunt cele care le fac să fie gustoase, dar, de asemenea, dăunează fizic.
Carii
Consumul de dulciuri poate fi, de asemenea, în detrimentul sănătății dentare. După cum explică „Journal of the American Dental Association" din 2002, zaharurile produc un acid nociv atunci când vin în contact cu placa dentară, iar acest lucru încurajează apariția cariilor. Sucurile care conțin acid citric sau fosforic pot, de asemenea, să producă eroziuni, ceea ce provoacă deteriorarea permanentă a dinților.
Colesterol HDL redus
Cele două tipuri de colesterol din corpul tău sunt lipoproteina cu densitate mică sau colesterolul rău, colesterolul cu densitatea ridicată sau colesterolul bun. Stilul sănătos de viață, cum ar fi exercițiile fizice, pot influența nivelul colesterolului, iar dieta poate juca un rol semnificativ. Potrivit unui studiu din numărul din aprilie 2010 al „The Journal of the American Medical Association", consumul crescut de alimente zaharoase îți poate scădea nivelul de lipoproteine cu densitate ridicată, ceea ce dăunează sănătății cardiovasculare. Lipoproteinele cu densitate ridicată sunt utile, deoarece elimină excesul de colesterol din sânge. Având un nivel mai scăzut de lipoproteine cu densitate ridicată, colesterol se acumulează în vasele de sânge și inhibă fluxul de sânge sau îl blochează, o afecțiune cunoscută sub numele de boala coronariană.
Dificultăți de dietă
Dacă încercați să slăbiți, consumul de dulciuri poate inhiba eforturile de a scădea kilogramele. Dulciurile tind să fie bogate în calorii, astfel încât porțiile mici furnizează cantități mari de calorii. Dulciurile tind, de asemenea, să fie lipsite de fibre, un nutrient care promovează sățietatea, astfel încât chiar și cu conținut ridicat de calorii, aceste gustări nu țin de foame. În plus, dulciurile sunt bogate în glicemie, ceea ce înseamnă că au un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge. Aceasta poate inhiba și pierderea în greutate; Un studiu din numărul din iunie 2011 al „Jurnalului de nutriție" a descoperit că consumul de alimente cu indicele glicemic mic a avut succes în pierderea în greutate.
Creșterea riscului de boală Crohn
Boala Crohn este o boală inflamatorie a intestinului, ceea ce înseamnă că afecțiunea produce inflamația continuă a tractului intestinal. Boala provoacă mai multe efecte grave, inclusiv dureri abdominale, febră, diaree persistentă și pierderea poftei de mâncare. Potrivit Universității din Maryland Medical Center, o dietă bogată în zahăr și grăsimi saturate este un factor de risc major pentru boala Crohn.
Sănătatea oaselor
Mâncarea dulciurilor frecvent poate afecta negativ și sănătatea oaselor. Cercetările publicate în ediția din iunie 2008 a „Revizuirii nutriției" au constatat că dietele bogate în zahăr pot reduce rezistența osoasă.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Cum scap de pofta de dulce
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
