Efectele dulciurilor asupra organismului

Toată lumea iubește dulciurile, însă oamenii de știință avertizează că un consum excesiv poate afecta sănătatea. Dulciurile tind să fie lipsite de substanțe nutritive benefice, în timp ce sunt...
Potrivit Livestrong, dulciurile mâncate în exces, pot dăuna grav sănătății.
Risc crescut de diabet
Consumul de dulciuri îți poate crește riscul de diabet, o afecțiune în care corpul are un nivel al glicemiei anormal de ridicat. O serie de factori alimentari pot promova această afecțiune. Conform cercetărilor din numărul de iunie 2007 al „The Journal of Nutrition", un aport mare de zaharuri adăugate factorul de risc principal pentru diabet. Aceste zaharuri adăugate în dulciuri sunt cele care le fac să fie gustoase, dar, de asemenea, dăunează fizic.
Carii
Consumul de dulciuri poate fi, de asemenea, în detrimentul sănătății dentare. După cum explică „Journal of the American Dental Association" din 2002, zaharurile produc un acid nociv atunci când vin în contact cu placa dentară, iar acest lucru încurajează apariția cariilor. Sucurile care conțin acid citric sau fosforic pot, de asemenea, să producă eroziuni, ceea ce provoacă deteriorarea permanentă a dinților.
Colesterol HDL redus
Cele două tipuri de colesterol din corpul tău sunt lipoproteina cu densitate mică sau colesterolul rău, colesterolul cu densitatea ridicată sau colesterolul bun. Stilul sănătos de viață, cum ar fi exercițiile fizice, pot influența nivelul colesterolului, iar dieta poate juca un rol semnificativ. Potrivit unui studiu din numărul din aprilie 2010 al „The Journal of the American Medical Association", consumul crescut de alimente zaharoase îți poate scădea nivelul de lipoproteine cu densitate ridicată, ceea ce dăunează sănătății cardiovasculare. Lipoproteinele cu densitate ridicată sunt utile, deoarece elimină excesul de colesterol din sânge. Având un nivel mai scăzut de lipoproteine cu densitate ridicată, colesterol se acumulează în vasele de sânge și inhibă fluxul de sânge sau îl blochează, o afecțiune cunoscută sub numele de boala coronariană.
Dificultăți de dietă
Dacă încercați să slăbiți, consumul de dulciuri poate inhiba eforturile de a scădea kilogramele. Dulciurile tind să fie bogate în calorii, astfel încât porțiile mici furnizează cantități mari de calorii. Dulciurile tind, de asemenea, să fie lipsite de fibre, un nutrient care promovează sățietatea, astfel încât chiar și cu conținut ridicat de calorii, aceste gustări nu țin de foame. În plus, dulciurile sunt bogate în glicemie, ceea ce înseamnă că au un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge. Aceasta poate inhiba și pierderea în greutate; Un studiu din numărul din iunie 2011 al „Jurnalului de nutriție" a descoperit că consumul de alimente cu indicele glicemic mic a avut succes în pierderea în greutate.
Creșterea riscului de boală Crohn
Boala Crohn este o boală inflamatorie a intestinului, ceea ce înseamnă că afecțiunea produce inflamația continuă a tractului intestinal. Boala provoacă mai multe efecte grave, inclusiv dureri abdominale, febră, diaree persistentă și pierderea poftei de mâncare. Potrivit Universității din Maryland Medical Center, o dietă bogată în zahăr și grăsimi saturate este un factor de risc major pentru boala Crohn.
Sănătatea oaselor
Mâncarea dulciurilor frecvent poate afecta negativ și sănătatea oaselor. Cercetările publicate în ediția din iunie 2008 a „Revizuirii nutriției" au constatat că dietele bogate în zahăr pot reduce rezistența osoasă.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.