Un ou pe zi protejează inima și ține cardiologul departe
Un măr pe zi ține doctorul departe. Același lucru se poate spune și despre ouă și chiar este demonstrat științific. A mânca un ou pe zi ajută la protejarea inimii de îmbolnăviri, arată...
O echipă de cercetători britanici și chinezi, coordonată de profesorul Liming Li și dr. Canqing Yu de la Universitatea din Pekin, afirmă că există o legătură între consumul de ouă și dezvoltarea bolilor de inimă, cum ar fi cardiopatia ischemică, infarctul sau accidentul vascular cerebral.
În studiu au fost implicați peste o jumătate de milion de adulți, cu vârste între 30 și 79 de ani, din 10 localități diferite de pe teritoriul Chinei. Aproximativ 416.000 de participanți fără antecedente medicale de cancer, boli cardiace sau diabet au fost selectați. În cadrul unui chestionar aplicat în perioada 2004-2008, printre altele, au fost întrebați câte ouă obișnuiesc să consume zilnic.
Aproximativ 13% dintre participanți au declarat că mănâncă ouă zilnic, în timp ce 9% au spus că rareori mănâncă un ou sau aproape niciodată.
După 9 ani, cercetătorii au constatat că 83.977 dintre participanți au suferit o boală de inimă, iar 9.985 au decedat. Au fost înregistrate 5.103 evenimente coronariene majore, infarcte sau accidente vasculare cerebrale.
Rezultatele au arătat că persoanele care mâncau zilnic ouă prezentau un risc cardiovascular mai mic decât media. Consumul unui ou pe zi a fost asociat cu scăderea riscului de AVC cu 28% și de infarct cu 18%. S-a observat de asemenea o reducere a riscului de cardiopatie ischemică cu 12% în cazul persoanelor care consumau 5 ouă pe săptămână în raport cu cele care mâncau rareori sau deloc ouă.
Oul, un aliment acuzat pe nedrept de colesterol, a fost reabilitat complet
Mult timp acuzat pe nedrept de creșterea colesterolului, oul este în zilele noastre complet reabilitat de către nutriționiști. Cercetări recente au scos la iveală că ouăle sunt bogate în grăsimi sănătoase, în special omega 3, care nu fac altceva decât să ajute la diminuarea colesterolului rău.
Oul este un aliment complet, conține cantități echilibrate de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale esențiale. Calitățile nutritive și energetice sunt evidente numai și pentru faptul că oul înglobează rezerva de energie necesară și suficientă pentru a da viață.
Gălbenușul este o sursă prețioasă de vitamine liposolubile: A, D și E. În plus, lecitina din gălbenuș are un rol metabolic important intervenind în procesele de sinteză de la nivelul creierului, dar și în procesele de ardere a grăsimilor la nivel celular. Deși oul are un conținut ridicat de colesterol, aflat doar în gălbenuș, cca 250 mg/bucată, efectul acestuia este contrabalansat de conținutul ridicat de lecitină. Aceasta are efect de neutralizare a acțiunii colesterolului.
Albușul nu conține colesterol și reprezintă un complex proteic cu valoare biologică foarte înaltă, luată ca etalon de către Organizația Mondială a Sănătății. Albușul conține fracțiuni proteice ca: ovalbumina, ovomucina, ovotransferina și lizozim (enzimă cu acțiune bactericidă). Ovomucina are de asemenea acțiune de scădere a colesterolului seric, inducând totodată creșterea colesterolului „bun" (HDL-colesterol).
Atenție!
Pentru ca ouăle să-și păstreze calitățile nutritive este important să fie consumate în preparate sănătoase, nu prăjite în ulei sau în combinație cu mezeluri. Câteva exemple sănătoase: ouă poșate sau ouă românești, ouă fierte moi, omletă cu puțin unt. Oul fiert moale este un aliment hrănitor, recomandat și în curele de slăbire, datorită aportului nutritiv echilibrat, cu prețul a puține calorii.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cum scap de pofta de dulce
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
