Căsuțele de turtă dulce, o tradiție delicioasă de Crăciun: Rețeta pas cu pas

Descoperă care sunt originile casei de turtă dulce și de ce aceasta este asociată cu sărbătoarea de Crăciun.
Tradiția caselor de turtă dulce decorate a luat naștere în Germania la începutul anilor 1800, posibil inspirată de basmul Hansel și Gretel din 1812. Inspirați de poveste, brutarii germani au început să confecționeze mici case decorate din biscuiți cu miere condimentați, lebkuchen.
Originile turtei dulci sunt neclare, dar a fost cultivată pentru prima dată în China în urmă cu aproximativ 5.000 de ani și se credea că are proprietăți medicinale și magice.
Prima rețetă cunoscută de turtă dulce datează din Grecia, în jurul anului 2400 î.Hr., în timp ce alții îi trasează istoria până în anul 992 d.Hr., când călugărul armean Grigore de Nicopolis i-a învățat pe brutarii creștini din Franța cum să o facă.
Mai târziu, în secolul al XV-lea, în Germania s-a format o breaslă a turtei de ghimbir pentru a proteja drepturile brutarilor. Călugărițele din Suedia făceau, de asemenea, turtă dulce pentru a ușura indigestia, conform The Guardian.
Rețetă
Crează propria tradiție - și poate o poveste pentru generațiile viitoare - cu rețeta de prăjituri de turtă dulce a Surorilor Sfântului Francisc:
Ingrediente
170gr. (1 - 1/2 bețișoare) de unt, înmuiat
170 gr. zahăr brun ambalat
150 gr. melasă1 ou mare
1 linguriță de extract de vanilie pură
120 gt. făină
1 lingură de ghimbir măcinat
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
1 linguriță de scorțișoară măcinată
1/2 linguriță de cuișoare măcinate
1/4 linguriță de nucșoară măcinată
1/2 linguriță de sare kosher
Glazură și sprinkles pentru decorare
Preparare
Într-un castron mare, cu ajutorul unui mixer manual, bate untul, zahărul brun și melasa până când devin pufoase, aproximativ 2 minute.
Adaugă oul și vanilia și amestecă până când se combină.Într-un castron mediu, amestecă făina, condimentele, bicarbonatul de sodiu și sarea până se combină.
Cu mixerul la viteză mică, adaugă treptat ingredientele uscate la cele umede, până când aluatul se adună. (Nu amesteca prea mult!)
Împarte aluatul în jumătate și crează două discuri.
Înfășoară-le pe fiecare în folie de plastic și pune-le la rece până când se întăresc, aproximativ înter 2 și 3 ore. (Alternativ, împarte aluatul în jumătate și întinde fiecare bucată de aluat între două bucăți de hârtie pergament până la o grosime de 0.6 cm. Lasă-le la rece până când se întăresc).
Preîncălzește cuptorul la 350° și tapetează două foi mari de copt cu hârtie pergament. Așează un disc de aluat pe o suprafață ușor făinată și rulează-l până la o grosime de 0.6 cm. (Alternativ, desprinde ambele foi de pergament de aluat, apoi înlocuiște o foaie de pergament înapoi sub aluat).
Taie omuleții de turtă dulce cu un tăietor de 7 cm lățime și transferă-l pe foile de copt.
Coace până când se umflă ușor și se întărește, 9 - 10 minute, în funcție de dimensiunea tăietorilor de biscuiți. Lasă să se răcească pe foile de copt timp de 5 minute înainte de a le transfera pe un grătar de răcire pentru a se răci complet. Repetă cu discul de aluat rămas. Decorează cu glazură și sprinkles după gust.
Căsuțele de turtă dulce, o tradiție populară de Crăciun se mai regăsesc în povestea populară Hansel și Gretel. Wilton, o companie producătoare de dulciuri, a creat peste două milioane de kituri de case de turtă dulce în 2011.
Pasionații DIY pot găsi rețete și planuri pentru a-și crea propriile căsuțe din zahăr. Tradiția datează din anii 1600, posibil de la o foamete din secolul al XIV-lea, în care părinții și-au trimis copiii să se descurce singuri. Folcloriștii Jacob și Wilhelm Grimm au publicat o versiune a poveștii la începutul secolului al XIX-lea, făcând din casele de turtă dulce o tradiție de lungă durată, potrivit The Smithsonian
Legăturile istorice dintre turta dulce și ceremoniile religioase sau bresle ar fi putut face ca turta dulce și casele de turtă dulce să fie asociate cu Crăciunul. Poveștile foarte populare ale familiei Grimm au contribuit la popularizarea caselor de turtă dulce, ceea ce îi face pe mulți să creadă că acestea au început cu versiunea lor a poveștii.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Câte zile poți mânca din ouăle fierte de Paște. Medicul Doru Negru: Niciodată nu țin mai mult de atât. Ouăle fierte tari sunt indigeste
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.