EXCLUSIV Sarmale, ingredientul SECRET care le face sănătoase. Trucul pe care-l vei adora. Ce să faci să nu fie grele la stomac
Sarmale, rețetă sănătoasă. Care este trucul ca sarmalele să iasă delicioase și ușoare. Cum faci să nu iasă grele la stomac.
Nimic nu e interzis din bucatele tradiționale dacă ținem cont de cantitate și dacă le preparăm astfel încât să fie mai puțin grase și mai puțin greu de digerat.
Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, ne-a explicat cum preparăm sarmalele astfel încât să fie dietetice și cum să le mâncăm astfel încât să nu ne îngrășăm.
"Tradiționale pentru Crăciun sunt sarmalele. În foi de varză, în foi de viță, ele au farmecul lor și, de fapt, reprezintă un aliment foarte echilibrat din punct de vedere nutritiv.
Conțin atât proteine precum carnea, cât și carbohidrați precum orezul, dar și carbohidrații din varză care, de fapt, reprezintă o sursă foarte bună de fibre, și care ne aduc vitamina C și alți nutrienți benefici.
Astfel încât, sarmalele, echilibrate din punct de vedere nutritiv, în funcție de felul în care sunt gătite, pot reprezenta o bombă de calorii sau pot reprezenta aproape un aliment dietetic", spune dr. Anca Hâncu, pentru DC Medical.
"Carnea care se pune în sarmale, carne de porc, aș prefera să fie cotlet, și carne de pasăre sau chiar pot fi făcute numai din carne de pasăre.
Orezul să fie într-o cantitate moderată. Apoi, varza murată, dacă este desărată, practic vom avea doar beneficiile date de fermentație și nu vom mai avea acea sare în exces, astfel încât consumul sărmăluțelor, 2 sau 3 la o masă, va fi chiar o variantă dietetică pentru un stil de viață sănătos", a mai spus Anca Hâncu.
Potrivit nutriționistului, este foarte important să mâncăm o cantitate mai mare de varză fiartă, așa că atunci când umplem oala cu sarmale ar trebui să ne gândim ca cel puțin jumătate din ea să fie plină cu varză tăiată fin.
Sarmale, secretul lui chef Cătălin Scărlătescu - O așezăm la MIJLOC
Câteva zile ne despart de Crăciun și Revelion, iar gospodinele sunt în pregătiri pentru bucatele pe care le vor pune pe mese.
Chef Cătălin Scărlătescu are trucuri pentru fiecare preparat, dar când vine vorba de sarmale secretul este unul desăvârșit.
Care sunt secretele lui chef Cătălin Scărlătescu pentru sarmale? Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi:
Sarmale - Ingrediente
- 4 kg de carne tocata de porc
- 500 g orez
- 2 kg ceapă
- 40 g piper
- 45 g sare
- o bucată de afumătură
- bulion
- frunze de varză murată
- cimbru
- foi de dafin
Sarmale - Mod de preparare
Se toacă ceapa mărunt, după care se va pune la călit până când va prinde o culoare aurie Ulterior, se lasă să se răcească. “Apoi o amestecăm cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper.
Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bulion”, dezvăluie juratul de la ”Chefi la cuțite”.Care este secretul pentru care ies atât de bune?
Ei bine, secretul pentru care sărmăluțele lui Cătălin Scărlătescu ies atât de bune este afumătura.
Chef Cătălin Scărlătescu adaugă o bucată mare de afumătură în oala cu sarmale, pentru ca acestea să prindă o aromă specială.
“Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale. Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala.
Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor”, a mai spus el.
VEZI ȘI:
Cozonac, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
EXCLUSIV Istoria medicinei în Evul Mediu românesc, între vraci, moașe și bărbieri
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
EXCLUSIV Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
