Nutriționist, despre carnea de porc: „este o sursă de proteine de calitatea întâi”

Carnea de porc conține o serie de nutrienți foarte valoroși. Un medic nutriționist a explicat care sunt valorile nutritive, dar și ce părți sunt mai grase sau mai puțin grase din carnera de...
Toate studiile arată că un consum redus de carne roșie (porc, în principal) este benefic pentru sănătate, dar niciunul nu spune să o eliminăm de tot din dieta noastră. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut câteva precizări referitoare la carnea de porc și beneficiile ei. Ea a arătat și care sunt părțile din porc care au cel mai mare conținut de grăsime, dar și cele care au grăsime mai puțină.
Astfel, medicul nutriționist a scris pe pagina sa de socializare: „carnea de porc este o sursă de proteine de calitatea întâi, vitamine din grupul B, minerale (fier în special) și grăsime. De multe ori porcul este considerat o carne grasă, însă se face o confuzie între grăsimea globală (a carcasei) și conținutul de grăsime al cărnii. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, sub piele, deci este ușor de degresat înainte sau după gătit.
Conținutul de grăsime variază în funcție de bucata de carne:
- mușchiul conține 3,5-4% lipide,
- pulpa aprox 7%
- costița până la 45%
Comparativ cu carnea de vită, porcul are o carne mai bogată în acizi grași nesaturați decât în acizi grași saturați: 50% dintre lipidele cărnii de porc sunt acizi grași mono-nesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. Nefiind rumegător precum vita, oaia și capra, porcul nu poate satura grăsimea; de aceea slăninuța de porc este fragedă și gustoasă, spre deosebire de seul de vită din care poți face doar săpun”, a arătat ea.
„E în prezent riscul de paraziți în carnea de porc ( trichinoză sau tenie) a fost aproape eradicat datorită măsurilor de igienă, deci nu mai este necesar un tratament termic prelungit al cărnii. Și dacă tot vorbim de gătit, secretul pentru a obține o friptură fragedă este să punem la marinat carnea într-un amestec de apă și sare (2linguri de sare la 1 litru apă) cu 60-90 min înainte de a o pregăti. (...) la porc totul e bun, de la vârful urechilor până la vârful cozii. Așa că merită să fie vedeta meniului de Sărbători!”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Pe de altă parte, specialiștii din sănătate publică atrag atenția să nu cumpărăm carnea de porc decât din magazinele autorizate, în niciun caz de la persoane neautorizate care vând „pe marginea drumului”.
În postarea de pe pagina de socializare, medicul nutriționist oferă și o interesantă istorie a domesticirii animalului cel mai frecvent consumat de către om.
-
Criză de sânge A+. Apel urgent pentru donatori04.09.2025, 20:50
-
Un algoritm AI descoperă grăsimea ascunsă în corp04.09.2025, 20:15
-
-
De ce să faci un duș rece: 5 motive care te vor surprinde04.09.2025, 17:28
-
De ce cancerul la inimă este extrem de rar04.09.2025, 15:50
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.