Ciocolata, cel mai îndrăgit desert din lume, poate da dependență
Ciocolata este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi.
Ciocolata, unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din lume, poate da dependență. O spune Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj: ”Ciocolata poate da dependență? Dependența de ciocolată este cauzată de aromele, grăsimile și substanțele organice găsite în mod natural în boabele de cacao, precum și de zahărul adăugat în compoziția sa”.
Iar ciocolata neagră poate preveni pierderea memoriei, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Harvard. Medicii nutriționiști recomandă consumul de ciocolată neagră datorită numeroaselor sale beneficii pentru corp. Iată câteva dintre beneficii:
* sursă uriașă de antioxidanți - ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici care sunt biologic activi și funcționează ca antioxidanți - polifenoli, flavanoli și catehine, printre altele.
* îmbunătățește fluxul sanguin și scădea tensiunea arterială - flavanolii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, căptușeala arterelor, pentru a produce oxid nitric. Una dintre funcțiile acestuia este de a trimite semnale către artere pentru relaxare, ceea ce scade rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, reduce tensiunea arterială. Multe studii controlate arată că cacao și ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sanguin și scad tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare.
* crește HDL și protejează LDL de oxidare - consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți câțiva factori de risc importanți pentru bolile de inimă. Într-un studiu controlat, s-a constatat că pudra de cacao scade semnificativ colesterolul LDL oxidat (colesterolul ”rău”) la bărbați. Ciocolata neagră conține o mulțime de antioxidanți puternici care intră în fluxul sanguin și protejează lipoproteinele împotriva deteriorării oxidative. Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru boli precum bolile de inimă și diabetul. Cu toate acestea, ciocolata neagră conține și zahăr, care poate avea efectul opus.
* reduce riscul bolilor de inimă - compușii din ciocolata neagră par a fi foarte protectivi împotriva oxidării LDL. Pe termen lung, acest lucru ar trebui să facă să se depună mult mai puțin colesterol în artere, rezultând un risc mai mic de boli de inimă. De fapt, mai multe studii observaționale pe termen lung arată o îmbunătățire destul de drastică. Un studiu a arătat că consumul de ciocolată neagră de peste cinci ori pe săptămână a redus riscul bolilor de inimă cu 57%. Un studiu clinic din 2017 a constatat că subiecții care au consumat migdale cu sau fără ciocolată neagră au prezentat niveluri îmbunătățite de colesterol LDL. Desigur, aceste patru studii sunt observaționale, potrivit healthline.com.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Articolul de îngrijire plin de pesticide și produse cancerigene. Experții, îngrijorați
Articolul de îngrijire plin de pesticide și produse cancerigene. Experții sunt îngrijorați.
Bătrânețea nu e boală, nu e rușine! Ce înseamnă, de fapt? 7 adevăruri pe care nu le spune nimeni
Scapi de acnee cu acest tonic natural. Rețeta din plante cu efecte WOW
Adevărul despre cât de des ar trebui să vă spălați părul. Un dermatolog rupe tăcerea: Faceți asta și o să vedeți rezultatul
Adevărul despre cât de des ar trebui să vă spălați părul. Cum trebuie întreținut între spălări.
5 soluții eficiente pentru a combate imperfecțiunile tenului
Ce spune mersul tău despre cum îmbătrânești. Mersul pe jos: cheia unei bătrâneți bune
Cum să-ți repari o unghie ruptă. Ai nevoie de un pliculeț de ceai
Cât de des ar trebui să te speli pe față? Dermatologii dezvăluie greșeala pe care o facem
Cum previi părul electrizat și uscat de la frig și căciulă
Cum să alegi o cremă bună pentru iarnă: nu după miros, ci după ingrediente
Ce trebuie să știi dacă te dai cu parfum. Lucrul grav care se poate întâmpla
Ce trebuie să știi dacă te dai cu parfum. Lucrul grav care se poate întâmpla.
De ce îți sare oja de pe unghii. Greșeala pe care o faci mereu. Ce să faci ca oja să reziste
De ce îți sare oja de pe unghii? Ce să faci pentru a oja să reziste mai mult timp.
Cum să îți vopsești părul cu plante. Așa îți schimbi culoarea părului, simplu și rapid
Dacă folosești produse cosmetice, trebuie să știi asta! Atenție la HEMA. Florin Buicu: Testați pe o porțiune mică de piele
Cum să previi îmbătrânirea prematură a tenului: 5 sfaturi și trucuri
Te confrunți cu primele semne de îmbătrânire, dar îți dorești să păstrezi elasticitatea și luminozitatea naturală a pielii tale?
Apa micelară - trebuie clătită sau nu? Adevărul dermatologilor. Ai folosit-o greșit până acum!
Dermatologii avertizează! Adevărul despre apa micelară. Trebuie clătită sau nu? Cum îți distrugi pielea fără să-ți dai seama.
Masajul, dincolo de beneficiile relaxante. Are impact asupra longevității
Această activitate relaxantă îți oferă o stare de bine și îți prelungește viața.
De ce să nu te speli pe cap cu 2–3 zile înainte de vopsire. Sfaturi pentru o culoare perfectă și un scalp sănătos
Cum să cureți corect oja semipermanentă. Detaliul pe care l-ai ignorat
Scorțișoara în frumusețe. Tratamente naturale pentru păr
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
De ce să NU îți mai prinzi părul în coadă. Boala greu de tratat pe care o provoacă acest obicei
De ce nu îți mai prinzi părul în coadă. Ce înseamnă asta pentru sănătate. Boala pe care o poți face.
Mulți oameni abia acum descoperă că folosesc greșit deodorantul. Cum se aplică, de fapt, corect
Mulți oameni abia acum descoperă că folosesc greșit deodorantul. Cum se aplică, de fapt, corect.
