Desertul care nu te îngrasă și îți ajută sănătatea. Când a apărut ciocolata

Prima tabletă de ciocolată ar fi apărut în 1910. Ciocolata este un desert îndrăgit de milioane de oameni din toate colțurile lumii.
Dan Vodnar, profesor de gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, spune că prima tabletă de ciocolată, desert adorat de milioane de oameni, ar fi apărut la începutul secolului trecut.
”#ȘtiațiCă
Prima tabletă de ciocolată a fost semnalată in anul 1910? Ciocolata este un desert îndrăgit de majoritatea dintre noi, prima sa apariție sub formă de tabletă datează din anul 1910. Ciocolata neagră este fabricată din boabe de cacao și are multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea colesterolului și scăderea presiunii arteriale, și implicit scăderea nivelului de stres”
Beneficiile ciocolatei negre
Ciocolata neagră conține stimulente precum cofeina și teobromina, dar e puțin probabil să te țină treaz noaptea, deoarece cantitatea de cofeină este foarte mică în comparație cu cafeaua.
Iată 4 dintre beneficiile consumului de ciocolată neagră:
* sursă uriașă de antioxidanți - ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici care sunt biologic activi și funcționează ca antioxidanți - polifenoli, flavanoli și catehine, printre altele.
* îmbunătățește fluxul sanguin și scădea tensiunea arterială - flavanolii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, căptușeala arterelor, pentru a produce oxid nitric. Una dintre funcțiile acestuia este de a trimite semnale către artere pentru relaxare, ceea ce scade rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, reduce tensiunea arterială. Multe studii controlate arată că cacao și ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sanguin și scad tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare.
* crește HDL și protejează LDL de oxidare - consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți câțiva factori de risc importanți pentru bolile de inimă. Într-un studiu controlat, s-a constatat că pudra de cacao scade semnificativ colesterolul LDL oxidat (colesterolul ”rău”) la bărbați. Ciocolata neagră conține o mulțime de antioxidanți puternici care intră în fluxul sanguin și protejează lipoproteinele împotriva deteriorării oxidative. Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru boli precum bolile de inimă și diabetul. Cu toate acestea, ciocolata neagră conține și zahăr, care poate avea efectul opus.
* reduce riscul bolilor de inimă - compușii din ciocolata neagră par a fi foarte protectivi împotriva oxidării LDL. Pe termen lung, acest lucru ar trebui să facă să se depună mult mai puțin colesterol în artere, rezultând un risc mai mic de boli de inimă. De fapt, mai multe studii observaționale pe termen lung arată o îmbunătățire destul de drastică. Un studiu a arătat că consumul de ciocolată neagră de peste cinci ori pe săptămână a redus riscul bolilor de inimă cu 57%. Un studiu clinic din 2017 a constatat că subiecții care au consumat migdale cu sau fără ciocolată neagră au prezentat niveluri îmbunătățite de colesterol LDL. Desigur, aceste patru studii sunt observaționale, potrivit healthline.com.
-
Cancerul accelerează îmbătrânirea organismului15.09.2025, 08:38
-
De ce amețesc fără să amețesc, de fapt?14.09.2025, 20:36
-
-
-
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.