10 motive pentru care ciocolata te poate ajuta să slăbești

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:
Ciocolata
Ciocolata

Într-un proces de slăbire, mulți oameni decid să reducă zahărul din dieta lor. Cu toate acestea, pofta de ciocolată poate apărea după câteva săptămâni de restricții alimentare și provoacă frustrare. Însă, deși te-ar putea surprinde, ciocolata te poate ajuta să slăbești! Cum? Alegând ciocolată neagră, bogată în cacao, pe care să o mănânci cu moderație. 

Ce altceva mai face ciocolata:

 

1. Taie pofta de alimente dulci, sărate și grase 

Pofta alimentară se poate datora unei nevoi fiziologice sau psihologice. Potrivit lui Laurence Haurat, psiholog și nutriționist, pofta de dulce, sărat sau de alimente grase poate dezvălui un deficit de nutrienți sau micronutrienți. Astfel, persoana poate simți un impuls foarte puternic pentru un anumit aliment. Uneori, un deficit de magneziu te poate face să poftești la zahăr. Cu toate acestea, câteva pătrățele de ciocolată neagră pot fi suficiente pentru a umple acest gol.

2. Reglează pofta de mâncare 

Ciocolata neagră (cu 70% cacao) are un gust amar, ce o diferențiază de ciocolata cu lapte. Potrivit unui studiu științific, ciocolata neagră poate reduce pofta de dulce, deoarece permite creierului să perceapă semnalul de sațietate mai repede. Conținând proteine, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru și vitaminele B1, B2, B6, B9 și B12, acest aliment este foarte hrănitor, permițându-ți să te saturi mai repede. 

3. Ameliorează inflamația 

Ciocolata neagră este bogată în flavonoide, după cum indică nutriționistul Hélène Baribeau. Flavonoidele sunt substanțe antioxidante care au multe virtuți, inclusiv prevenirea hipertensiunii, diabetului și a bolilor cardiovasculare. În plus, un studiu arată că flavonoidele prezente în cacao au proprietăți antiinflamatorii și ajută la prevenirea diferitelor patologii cronice care provoacă inflamații în organism.  

4. Încurajează exercițiul fizic

Ciocolata are proprietăți antiinflamatorii și este unul dintre alimentele cu cele mai ridicate niveluri de magneziu. Datorită acestor două avantaje, poate servi drept scut împotriva durerii sau oboselii. Pentru a pierde în greutate în mod durabil, trebuie să combini o dietă echilibrată și o activitate fizică regulată. 

5. Îmbunătățește metabolismul

Iubitorii de ciocolată neagră se pot bucura: acest aliment are multe beneficii pentru organism și pentru metabolism. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Proteome Research, consumul de ciocolată neagră stimulează metabolismul uman. Grăsimile mononesaturate găsite în ciocolata neagră ajută la creșterea metabolismului și, prin urmare, ajută corpul să ardă mai multe calorii în repaus. În acest sens, consumul de ciocolată neagră poate ajuta o persoană să scape de câteva kilograme, mai ales dacă optează pentru o dietă sănătoasă. 

6. Reglează nivelul de zahăr din sânge 

O persoană cu diabet poate consuma două pătrățele de ciocolată neagră care conține 70% cacao, atâta timp cât are o dietă bogată în fibre și proteine, amintește Hélène Baribeau. Un studiu științific sugerează chiar că efectele antioxidante ale ciocolatei negre pot îmbunătăți rezistența la insulină și pot combate riscul de diabet. 

7. Reduce stresul

Stresul poate avea efecte nocive asupra organismului. În plus, știm că unii oameni tind să mănânce în exces atunci când sunt stresați. Gustările compulsive, consumul de sodiu, amidon, alimente bogate în zaharuri și grăsimi pot crește masa corporală și pot provoca supraponderalitate pe termen lung. Adesea, aceste obiceiuri alimentare sunt legate de emoții și duc la creșterea în greutate. Deci, pentru a slăbi sănătos, trebuie să devii conștient de efectele nocive ale alimentației emoționale și să înveți să-ți gestionezi stresul. Pentru a face acest lucru, poți mânca două până la trei pătrățele de ciocolată neagră pe zi. 

8. Luptă împotriva depresiei

Ciocolata neagră ar putea fi utilă împotriva depresiei, potrivit unui studiu realizat de cercetători britanici. Conform observațiilor lor, ciocolata neagră ajută la reglarea dispoziției și conferă un sentiment de liniște. În plus, se spune că persoanele care mănâncă ciocolată neagră au 70% mai puține șanse de a suferi de depresie. 

9. Oferă grăsimi bune 

Se spune adesea că produsele bogate în grăsimi ar trebui evitate și că acestea pot provoca diverse patologii. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că nu toate grăsimile sunt nocive. Ciocolata neagră conține acid stearic, un acid gras care nu pare să crească riscul bolilor cardiovasculare, spre deosebire de alte grăsimi. În plus, acest acid ar putea avea chiar efecte benefice asupra trigliceridelor din sânge. 

10. Te încurajează să ai grijă de tine

Bogată în polifenoli, ciocolata neagră reduce stresul și luptă împotriva emoțiilor negative. În plus, ciocolata neagră conține feniletilamină, o moleculă care ajută la combaterea depresiei. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel