
Unghiile, prin culoarea, textura și aspectul lor, ne spun dacă ne confruntăm cu o problemă de sănătate.
Semnele pe care ni le transmit unghiile:
1. Unghii fragile - Fragilitatea unghiilor face ca acestea să devină slabe și să se rupă. Una dintre cele mai frecvente cauze este îmbătrânirea și deficiența de nutrienți. Modul în care unghiile se despică poate fi, de asemenea, determinant pentru boala de bază. Atunci când unghiile încep să se despice pe orizontală, afecțiunea se numește onychizia. Dar atunci când acestea se despică de-a lungul direcției de creștere a unghiei, aceasta se numește onychorrhexis.
2. Unghii palide - Unghiile palide sunt un semn obișnuit de îmbătrânire. Peste 3 din 4 adulți de peste 60 de ani au unghiile palide. Cu toate acestea, în unele cazuri, unghiile palide pot fi, de asemenea, un semn al anumitor probleme de sănătate subiacente, precum : anemie, malnutriție, boală de ficat, insufuciență cardiacă congestivă.
3. Unghii albe - Unghiile noastre pot deveni albe atunci când există o leziune a unghiei. Cu toate acestea, dacă toate unghiile devin încet-încet albe, ar trebui să consultați imediat un medic în acest sens. Unghiile albe cu o bandă roz în partea de sus se numesc unghiile lui Terry și pot însemna o afecțiune gravă de sănătate. Acest simptom poate indica boli precum ciroza hepatică, insuficiența renală cronică și insuficiența cardiacă congestivă. Unghiile lui Terry pot însemna o afecțiune gravă de sănătate, dar pot fi cauzate și ca un semn de îmbătrânire.
4. Unghii galbene - Unghiile galbene sunt cel mai frecvent cauzate de infecții fungice. Ele sunt prezente și la mâinile consumatorilor de tutun. Dacă unghiile galbene rezistă la orice tratament împotriva ciupercilor, acestea ar putea indica psoriazis, probleme tiroidiene sau diabet. O boală rară numită "sindromul unghiilor galbene" (YNS) apare la pacienții cu boli pulmonare grave și umflături ale extremităților. Deși acest lucru se întâmplă doar în cazul pacienților cu vârsta de peste 50 de ani și, uneori, la copii. YNS poate dispărea de la sine, dar dacă nu se întâmplă acest lucru, vitamina E poate ajuta.
Citiți mai multe pe Spectacola.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-