
Oul este un aliment foarte valoros din punct de vedere nutrițional, însă este foarte importat ca acestea să fie consumate proaspete. Iată câteva metode de a le verifica prospețimea.
Oul este un aliment foarte complex și valoros din punct de vedere nutrițional, fiind bogat în vitamine, inclusiv vitamina D, proteine și minerale. Este foarte important însă ca ouăle să fie consumate proaspete, motiv pentru care legislația impune producătorilor să inscripționeze data expirării pe ele.
Totuși, prospețimea ouălor pot fi testată mult mai simplu, unele metode nici nu necesită spargerea lor.
Iată câteva moduri în care poate fi testată prospețimea ouălor:
Apa rece
Prima metodă presupune doar introducerea ouălor într-un vas mai mare, cu apă rece. Ouăle care nu sunt proaspete se vor ridica, încet, din cauza bulelor de aer care s-au format în interior. Dacă oul plutește complet, înseamnă că este foarte vechi și nu ar mai trebui consumat. Ouăle proaspete vor rămâne așezate pe fundul vasului, în apă.
Agitarea
Un alt test este cel al agitării oului. La un ou proaspăt, atunci când îl vom agita sau scutura în mână, vom simți un minim de mișcare în interior. Dacă oul nu este proaspăt, vom simți mișcarea gălbenușului mai puternică, însoțită de un zgomot precum cel al apei agitate, mișcarea fiind ajutată de bulele de aer care s-au format în interior.
Luminarea în întuneric
Mai există o metodă neinvazivă care presupune folosirea unei surse de lumină (lanternă) într-o încăpere întunecată. Dacă luminăm un capăt al oului, în întuneric, ar trebui să putem vedea interiorul cojii oului luminat. Dacă nu poate fi văzută toată coaja, înseamnă că oul nu este proaspăt, iar acolo s-au format bule de aer.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-