
Rozmarinul este o plantă aromatică cu multiple beneficii și utilizări. Una este în gastronomie.
Rozmarinul este înrudit cu busuiocul, lavandă, salvia și mirtul. Planta oferă o aromă aparte mâncărurilor.
”Rozmarinul în stare proaspătă are o aromă neplăcută? Frunzele de rozmarin, în stare proaspătă, au un gust deranjant din cauza intensității aromelor, din acest motiv ele trebuie gătite împreună cu alimentele pentru a dispersa aromele în întregul preparat. Așadar, curățați frunzele și tăiați-le înainte de a le folosi la cuptor sau adăugați-le timpuriu atunci când gătiți pe foc”, explică Dan Vodnar profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.
Beneficii sunt și în urma folosirii uleiului de rozmarin. Dintre acestea amintim:
* ajută la creșterea părului - studiile au constatat că poate fi adjuvant în tratamentul afecțiunii numită alopecia androgenetică, ameliorând în același timp mâncărimea scalpului.
* îmbunătățește concentrarea - se crede că uleiul de rozmarin ajută la îmbunătățirea nivelului de gândire, concentrare și memorie datorită faptului că ajută la prevenirea descompunerii substanței chimice a creierului, acetilcolina.
* sprijină circulația sănătoasă - se crede că uleiul de rozmarin atunci când este masat poate crea o senzație de căldură care poate ajuta la susținerea unei circulații sănătoase.
* îmbunătățește starea de spirit – într-un studiu, atunci când 35 de persoane sănătoase au aplicat ulei de rozmarin diluat pe pielea lor s-au simțit mai alerte, mai energice și mai vesele, și asta la doar 20 de minute după aplicare!
Uleiul de rozmarin are un efect anti-țânțari foarte eficient. Planta este bună și în supe.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-