12 beneficii ale consumului de legume cu frunze verzi

Toți nutriționiștii sunt de acord că legumele cu frunze verzi inclusiv varza, spanacul sau rucola sunt „vedetele” incontestabile ale alimentației. Cu un conținut scăzut de calorii, dar bogat în fibre,...
Indiferent dacă sunt sub formă de alimente întregi, piureuri sau pulberi organice de verdețuri, aceste alimente au puterea de a vă face să arătați și să vă simțiți mai tineri și chiar vă poate ajuta pentru o îmbătrânire sănătoasă!
Iată câteva beneficii ale consumului de legume verzi
1. Sprijină funcția optimă a creierului. Un studiu recent publicat în Neurology a constatat că cei care au mâncat legume verzi în fiecare zi au avut rate mai scăzute de declin cognitiv, în comparație cu cei care au mâncat cel mai puțin. De fapt, consumatorii de verdeață aveau echivalentul memoriei cuiva cu 11 ani mai tânăr! Acest lucru a fost adevărat chiar și după ajustarea pentru alți factori, inclusiv stilul de viață, educația și starea generală de sănătate.
2. Lupta cu balonarea. Dacă vă luptați cu balonarea, indiferent dacă este cauzată de dietă, hormoni, infecții intestinale sau alte probleme digestive, există un ingredient secret în legumele verzi care ar putea ajuta. Potasiul, un mineral și electrolit care se găsește din abundență în verdeață, este esențial pentru a menține un echilibru fluid optim în corpul dumneavoastră. O cana de spanac gătit conține 840 mg de potasiu, cea ce este enorm pentru necesarul zilnic.
3. Face pielea strălucitoare. Beta-carotenul, pigmentul vegetal pe care îl asociem în mod normal cu morcovii și alte legume galben-portocalii, se ascunde, de asemenea, în legumele cu frunze verzi.
Beta-carotenul poate oferi pielii tale o strălucire tinerească și chiar funcționează din interior spre exterior ca o protecție solară naturală, protejându-ți pielea de razele UV dăunătoare! Sucul sau deshidratarea verdețurilor vă ajută corpul să absoarbă mai bine acest carotenoid.
4. Eliberează stresul. Pentru un mod natural de a vă ameliora stresul, începeți în fiecare zi cu un smoothie verde mare. Verdețurile sunt o sursă excelentă de folat, care vă ajută corpul să producă neurotransmițători care reglează starea de spirit, cum ar fi dopamina și serotonina.
În plus, magneziul găsit în legumele cu frunze verzi poate ajuta la susținerea unei sănătăți vasculare optime
5. Susține sănătatea oaselor. Consumul de lapte nu este singura modalitate de a construi oase puternice. Puteți obține o mulțime de calciu pentru susținerea sănătății osoase a oaselor de la legumele verzi, cum ar fi broccoli și kale, conțin, de asemenea, tone de vitamina K foarte importantă
6. Sprijină îmbătrânirea sănătoasă. Legumele verzi au puterea de a întârzia scurtarea telomerilor, capacele de protecție ale ADN-ului nostru care se scurtează odată cu înaintarea în vârstă. Odată ce telomerii săi au dispărut complet, celula moare. Broccoli, în special, pare să aibă o capacitate superbă de a păstra lungimea telomerilor.
7. Îmbunătățește răspunsul inflamator. Este importantă susținerea unui răspuns inflamator sănătos pentru a protejarea de o serie de boli cronice. Verdețurile conțin antioxidanți și polifenoli, compuși de combatere a bolilor care se găsesc în alimentele vegetale
8. Ajută la echilibrarea glicemiei. Consumul unei porții de verdeață la fiecare masă poate susține nivelurile adecvate de glucoză din sânge. Chiar și doar includerea a puțin peste o porție suplimentară de verdeață zilnic poate face o mare diferență!
Dacă aveți o afecțiune tiroidiană, oscilațiile dramatice ale zahărului din sânge favorizează corpul să transforme mai mult T4 în T3 invers, forma inactivă a hormonului tiroidian.
9. Sprijină sănătatea optimă a intestinului. O genă descoperită recent, cunoscută sub numele de T-bet, care este pornită de legume crucifere, cum ar fi broccoli sau varză de Bruxelles, instruiește celulele precursoare din mucoasa intestinală să producă celule limfoide înnăscute (ILC). ILC-urile protejează corpul împotriva infecțiilor și inflamațiilor intestinale, controlează alergiile și intoleranțele alimentare, susțin un răspuns imunitar sănătos și etanșează scurgerile din intestin, făcând legumele verzi o alegere excelentă pentru oricine se confruntă cu orice fel de suferință gastro-intestinală.
10. Elimină toxinele. Verdeața este detoxifiant expert, datorită clorofilei - pigmentul care dă culoarea verde frunzelor. Alimentele bogate în clorofilă, cum ar fi spirulina, chlorella, pătrunjelul și lucerna, se leagă de metalele grele și toxinele din sânge și le transportă în afara corpului. Clorofila, de asemenea, vă ajută să vă curățați ficatul pentru a susține capacitatea naturală de detoxifiere a corpului și sprijină funcția imunitară pentru a împiedica colectarea toxinelor în corp.
11. Sporește enzimele digestive. Enzimele digestive sunt esențiale pentru descompunerea și absorbția substanțelor nutritive din alimentele noastre, deci, dacă aveți deficiență în aceste enzime, este posibil să aveți tot felul de probleme gastro-intestinale, inclusiv balonare, constipație, reflux și deficiențe de nutrienți. Scurgerea intestinală este unul dintre cei mai mari vinovați ai deficitului de enzime, precum și al inflamației cauzate de sensibilitățile alimentare, de stresul cronic, de genetică și de îmbătrânire. Verdele crude, cu frunze sunt unul dintre cele mai bune alimente pe care le puteți consuma pentru a susține capacitatea naturală a organismului de a produce enzime digestive.
12. Sprijină sistemul imunitar. Unul dintre cele mai promițătoare beneficii ale legumelor verzi poate fi capacitatea lor de a susține sistemul imunitar.
-
-
-
Știrile zilei în Sănătate și Farma08.08.2025, 14:57
-
-
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!08.08.2025, 13:21
-
-
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Tratamentul care bate chimioterapia fără efecte adverse25.07.2025, 16:00
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.