Alimentele care îți pot reduce tensiunea arterială: ce conțin acestea
Flavonolii conținuți în anumite alimente își pot reduce tensiunea arterială. Efectul este asemănător cu cel al dietei mediteraneene.
Flavanolii - care se găsesc în ceai, fructe de pădure și mere - pot reduce tensiunea arterială, arată un studiu
Cercetătorii au definit o „dietă sănătoasă” ca fiind una care conține multe fructe și legume, nuci, pește, consum moderat de alcool și carne roșie minimă. Persoanele care consumă o dietă bogată în alimente bogate în flavanoli - cum ar fi fructe de pădure, ceai și mere - tind să aibă tensiune arterială mai mică, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii din Marea Britanie au studiat dietele a peste 25.000 de persoane din Marea Britanie și au comparat ceea ce au mâncat cu tensiunea arterială, care este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
În timp ce alte studii au găsit o legătură între flavanoli și beneficiile pentru sănătate, acest studiu a fost primul care a măsurat aportul compușilor în mod obiectiv, folosind biomarkeri găsiți în urină.
Majoritatea celorlalte cercetări se bazează pe participanții care țin jurnale alimentare, dar acestea sunt adesea inexacte din cauza tendinței de a raporta un consum de proteine și zahăr mai mic, arată studiul publicat în revista Scientific Reports.
Mai mult, cantitatea de flavanoli din anumite alimente poate varia foarte mult. De exemplu, cantitatea găsită în ceai, una dintre sursele principale din dieta din Marea Britanie, variază de la 10 miligrame la 100 de grame de ceai până la 330 de miligrame la 100 de grame de ceai.
„Aceasta este o investigație importantă, de înaltă calitate, a unor efecte fiziologice ale flavonoizilor dietetici la o populație mare din Marea Britanie”, a declarat Ian Johnson, cercetător în nutriție și partener emerit la Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie. Johnson nu a fost implicat în cercetare.
„Importanța sa constă în utilizarea biomarkerilor cuantificabili obiectivi ai aportului de flavonoizi, spre deosebire de estimările bazate pe măsurile, care sunt neapărat imprecise, ale aportului și compoziției de alimente”, a declarat el pentru Science Media Center din Londra.
Utilizând această abordare, autorii au reușit să demonstreze că tensiunea arterială sistolică a fost mai mică la participanții care consumă cele mai mari cantități de flavanoizi, comparativ cu cei care consumă cea mai mică.
Doi dintre autorii studiului sunt angajații Mars. Pe site-ul său, Mars scrie că a cercetat flavanoli de 20 de ani. Cu toate acestea, compania a declarat că, deși cacao este o sursă bogată de flavanoli, flavanolii din cacao sunt adesea distruși în timpul procesării pentru a obține ciocolata.
Efect relativ mic, dar important
Cercetătorii au descoperit că diferența de tensiune arterială între persoanele cu mai puțin de 10% din aportul de flavanol și cele cu cel mai mare 10% din aport a fost între 2 și 4 mmHg.
Acesta este un efect „relativ mic”, a spus Johnson. Cu toate acestea, rezultatele studiului arată că este modificările tensiunii sunt comparabile cu modificările tensiunii arteriale observate la persoanele care urmează dieta mediteraneană sau abordările dietetice pentru a opri hipertensiunea (DASH) sau reducerea moderată a aportului de sare, potrivit CNN.
Studiul nu a găsit o legătură între aportul de flavanol și riscul bolilor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentul vascular cerebral, și nici nu a existat o legătură cu mortalitatea - fie din cauza bolilor cardiovasculare, fie din orice altă cauză.
-
-
-
-
Ce sunt asistenții medicali comunitari24.10.2025, 11:50
-
Reduceri bugetare dramatice în domeniul urgenţelor24.10.2025, 10:42
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
