Castravetele, efectele benefice DOVEDITE ȘTIINȚIFIC. De ce să-i mănânci la fiecare masă
Castravetele este de fapt un fruct, nu o legumă așa cum este catalogat. El aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele:
Castravetele este, în primul rând, bogat în nutrienți (vitamine și minerale importante) și sărac în calorii. Castravetele crud, cu o greutate de 300 de grame, nedecojit, conține, printre altele:
- Calorii: 45
- Carbohidrati: 11 grame
- Proteine: 2 grame
- Fibre: 2 grame
- Vitamina C: 14% din cantitatea zilnică recomandată
- Vitamina K: 62% din din cantitatea zilnică recomandată
- Magneziu: 10% din din cantitatea zilnică recomandată
- Potasiu: 13% din din cantitatea zilnică recomandată
- Mangan: 12% din din cantitatea zilnică recomandată
Întrucât dimensiunea tipică de servire este de aproximativ o treime dintr-un castravete, practic la o masă ai parte de o treime din substanțele nutritive de mai sus.
Pentru a maximiza conținutul lor de nutrienți, castraveții ar trebui consumați fără a fi curățați de coajă. Și sunt ideali pentru dietă (link direct studiu).
În plus, castraveții au un conținut ridicat de apă. De fapt, sunt compuși din aproximativ 96% apă (link direct sursă).
Mai mult, un studiu realizat, în 2009, de cercetători de la Facultatea de Medicină, de la Universitatea din Aberdeen, a constatat că, după terminarea unui antrenament intens, castravetele poate hidrata corpul de două ori mai eficient decât un pahar cu apă. Ori, fără apă, celulele organismului nu pot funcționa corect. Dacă sunteți deshidratați puteți avea amețeli și vă puteți îmbolnăvi. În cazuri grave, poate fi necesar să mergeți la spital pentru tratament.
Calorii puține, plini de minerale și vitamine
La o sută de grame de castravete consumat la o masă mai obțineți pe cale naturală:
- calciu - 14,70 mg;
- carbohidrat - 1,40 g,
- carotenoide, - 612,30 ug;
- riboflavină - 0,09 mg;
- seleniu - 0,50 ug;
- steroli - 7,80 mg;
- tiamina (vitamina b1) - 0,04 mg;
- triptofan - 10,00 mg;
- zinc- 0,09 mg. (sursa informațiilor)
Pentru că au atât de puține calorii, adică o „densitate energetică” foarte mică, sunt ideali în diete.
Antioxidanți
Aceste substanțe puternice ajută celulele să s e protejeze de daunele datorate substanțelor nocive care se formează în organism numite „radicali liberi”. Castraveții au un set unic de antioxidanți, inclusiv flavonoizi, lignani și triterpene. Acestea protejează nu numai celulele, ci și diminuează inflamația legată de artrită și alte afecțiuni pe termen lung.
Sănătatea inimii
Activitatea antioxidantă a compușilor din castraveți ajută la încetinirea sau evitarea apariției bolilor legate de inimă (link direct studiu). Unele cercetări arată că amestecul unic de nutrienți din semințele de castraveți ar putea ajuta la îmbunătățirea valorilor colesterolului (link direct studiu), ceea ce ar putea avea un impact direct asupra sănătății inimii.
Castraveții murați
„Orice aliment fermentat este bun. Avem și murăturile la îndemână, și să ne amintim din perioada bunicilor noștri, că murăturile erau cea mai banală formă de a consuma legume în timpul iernii”, a arătat dr Mihaela Bilic, EXCLUSV la DC Medical.
Ea a explicat și că pentru a se mura, castraveții sunt lăsați să stea într-o soluție de sare până când bacteriile încep să se hrănească cu ele și leguma se acrește. Asta creează acele „bacterii bune” (probiotice) care ajută organismul să lupte împotriva germenilor, să absoarbă nutrienții, să digere hrana, să crească imunitatea și chiar să controleze anxietatea.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
