Ceaiul nu trebuie făcut niciodată așa! Dr. Mihail: Omorâm elementele plantei. Abia ATUNCI se pun pliculețul, mierea și lămâia
Ceaiul nu trebuie făcut niciodată așa! Marea greșeală pe care ai făcut-o mereu când ai pregătit un ceai. Sigur nu știai asta.

Foto: Freepik
"Ceaiul nu trebuie făcut niciodată în apă fiartă", avertisează dr. Mihail Pautov.
Ei bine, este adevărat că fierberea plantelor pentru ceai în apă fierbinte poate afecta calitatea băuturii.
"Nu la 100 grade Celcius!
Pentru că la 100 grade Celsius o să omorâm foarte multe elemente bun din acel ceai.
Inclusiv mierea nu se pune în apa fierbinte la 100 grade Celsius. Și nici lămâia!", a mai spus medicul.
Odată cu fierberea plantelor pentru ceai în apă fierbinte, acest proces afectează calitatea băuturii, distrugând aromele și proprietăți benefice ale plantelor.
Experții recomandă evitarea fierberii directe și optarea pentru apa la temperatura potrivită, evitând astfel oxidarea excesivă a frunzelor.
Mai mult, adăugarea pliculețelor de ceai în apă clocotită poate duce la eliberarea taninurilor amare în exces și la o infuzie prea puternică. Specialiștii recomandă folosirea apei fierbinți, dar nu clocotite, pentru a păstra aromele delicate și beneficiile plantelor.
Ce sunt taniurile? Când se pun lămâia și mierea în ceai

Foto: Freepik @mike.shots
Taninurile reprezintă o clasă de compuși chimici polifenolici care se găsesc în plante, în special în frunze, scoarțe și fructe. Acești compuși au un gust amar.
Există mai multe tipuri de taninuri, iar unii dintre cei mai cunoscuți sunt taninurile de origine vegetală.
În contextul ceaiului, taninurile sunt prezente în frunzele de ceai și sunt eliberate în apă în timpul procesului de infuzare. Ele pot oferi ceaiului un gust astringent, acea senzație de "ceai oribil" sau de ceai care "îți face gura pungă" și pot influența culoarea băuturii. Cu toate acestea, o cantitate moderată de taninuri poate adăuga complexitate și caracter profilului gustativ al ceaiului.
În exces, taninurile pot contribui la o infuzie amară sau astringentă. Prin urmare, controlarea timpului de infuzare și temperatura apei poate ajuta la obținerea unei băuturi de ceai echilibrate și plăcute.
"Este bine ca temperatura să scadă la cel puțin 80 grade Celsius. Atunci e bine să punem pliculețele de ceai.
După care scade undeva la 60 grade Celsius, când e bun de băut și atunci punem miere, fructe, lămâie și orice altceva ne dorim ca să rămână sănătoasă băutura respectivă", a conchis Dr. Mihail Pautov în emisiunea sa de la PRO TV, "Medicool".

Foto: Freepik
Așadar, un ceai perfect necesită răbdare și atenție la detalii, pentru a vă bucura de toate calitățile naturale ale plantei.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
