Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Ce și cum mâcăm în post. 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe.
Postul Paștelui este una dintre cele mai importante perioade din calendarul creștin ortodox și catolic, fiind o perioadă de pregătire spirituală înainte de sărbătoarea Învierii Domnului.
Perioada de post înaintea Paștelui este cunoscută sub numele de "Postul Mare" și începe în prima zi de luni după Lăsata Secului și durează până în Sâmbăta Mare, în ajunul Învierii Domnului.
"Riscuri: Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.
Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.
Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme, după această perioadă.
Costul crescut al unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.
Concret - un regim alimentar echilibrat - trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:
- să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;
- să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;
- să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);
- să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);
- să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile.
Rețineți:
Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb.
Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.
Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital", a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.