Sare ascunsă în bucate. Alimente la care nu te gândești că ar fi sărate

Cei mai mulți dintre noi consumă mai multă sare decât trebuie. Și asta pentru că, fără să știm, sarea este ascunsă în numeroase alimente pe care nici măcar nu le bănuim. În plus, în...
Recomandările Asociației Americane a Inimii și ale guvernul S.U.A. privind cantitatea de sare necesară pe zi variază de la 1.500 până la 2.300 de miligrame. Dacă doriți să renunțați sau să limitați cantitatea de sare din alimentație, nu vă va fi ușor. Va trebui trebuie să faceți mai mult decât să vă goliți solnițele din casă. Practic, sarea e ascunsă în extrem de multe alimente și e posibil să fiți șocați de unele dintre acestea.
Preparatele înghețate
Sunt rapid de făcut, ușor de depozitat și pline de sare. Un curcan congelat sau o porție de mâncare de-a gata pot avea până la 1.255 miligrame.
Sfat: Citiți etichetele pentru a fi sigur.
Cereale de-a gata
Verificați eticheta privind datele nutriționale. Unele mărci de cereale cu stafide au până la 210 miligrame de sodiu la fiecare sută de grame de produs.
Sfat: orezul și grâul, cereale integrale, nu au sare. Mai bine vă faceți singuri combinațiile dorite, alegând cerealele integrale și fructe sau căutați companii care produc cereale cu conținut scăzut de sodiu.
Sucuri și creme de legume
Ele vă ajută să includeți în dietă între 2 - 2,5 cești de legume de care aveți nevoie într-o zi. Dar pot avea multă sare: la 100 de grame chiar și 615 miligrame de sare.
Sfat: Există versiuni cu conținut scăzut de sare. Citiți eticheta!
Conserve de legume
Au adesea conservanți, sosuri sau condimente care adaugă suplimentar sodiu.
Sugestii: Clătiți legumele conservate temeinic sau căutați pe etichete și cumpărați din cele care nu au sare adăugată sau cu „sodiu scăzut". Verificați secțiunea de congelare, unde puteți avea mai multe șanse să faceți o alegere mai sănătoasă.
Delicatese feliate
Dacă vă uitați la conținutul de sare din mezelurile ambalate, asta ar trebui să vă oprească să le cumpărați. Două felii de salam uscat din carne de vită sau de porc pot avea 362 miligrame de sodiu.
Supa de-a gata
Este o mâncare caldă și numai bună într-o zi rece, dar aveți grijă. Poate fi încărcată cu sare. O ceașcă de supă de pui de la conservă poate avea 831 miligrame de sodiu.
Sugestii: Căutați versiuni cu conținut redus de sodiu și comparați între ele produsele. Verificați întotdeauna eticheta cu atenție. S-ar putea să descoperiți că versiunea „sănătoasă" a unei mărci are de fapt mai multă sare decât sortimentul pe care scrie că are cu „25% mai puțin sodiu".
Marinate și arome
Unele dintre alimentele dvs. preferate ar putea fi super sărate. O lingura de sos teriyaki poate avea 879 miligrame de sodiu. Aceeași cantitate de sos de soia poate avea până la 1.005 miligrame.
Sfaturi: Chiar și sosul de soia „cu conținut scăzut de sodiu" poate avea de fapt o cantitate mare, așa că utilizați-l mai bine. Alegeți oțet și suc de lămâie pentru aromă, deoarece au în mod natural au mai puțină sare. Încearcați sucul de portocale sau ananas ca bază pentru a marina carnea.
Sos de spaghete
O jumătate de ceașcă poate avea 577 miligrame de sodiu, iar această cantitate nu este suficientă pentru a acoperi farfurie cu paste, așa că veți plusa.
Sfat: căutați versiuni „fără sare".
Mirodeniile
Adăugarea de mirodenii la un entrée poate fi o modalitate ușoară de a renunța la solniță. Doar asigurați-vă că nu există niciun conținut de sodiu ascuns în mirodeniile alese. De exemplu, ardeii jalapeno conservați (1/4 cană, solid și lichide) au aproximativ 434 miligrame de sodiu.
Sfaturi: Alegeți ardei în forma lor naturală pentru a evita sodiul utilizat la procesare. Sau folosiți ierburi și condimente fără săruri.
Sâmburii, nucile și semințele!
Uitați de alune sărate. 50 de grame din cele mai nesărate soiuri au 116 miligrame de sodiu.
Sugestii: Pentru aproximativ aceeași cantitate de calorii, 50 de grame de arahide cumpărate crude și prăjite la cuptor sunt mult mai bune. Și e valabil și pentru nuci, tot felul de sâmburi și semințe.
Produse alimentare preambalate
Orezul, cartofii și pastele în formă naturală au un conținut scăzut de sare. Dar, dacă cumpărați cutii „all in oane", care au toate ingredientele de care aveți nevoie pentru a face o masă, și adăugați la gătit pachetul cu arome, este posibil să vă mâncați mai mult de jumătate din cantitatea zilnică recomandată de sodiu într-o singură porție.
Sfaturi: Alegeți o orez simplu, rapid de gătit și adăugați legume uscate fără sare. Sau cartofi pe care să-I faceți la microunde.
Condimentele contează
Dacă credeți că acele prafuri aromate pe care le adăugați în bucare nu sunt o sursă de sare, gândiți-vă din nou.
- Ketchup (1 lingură) = 154 miligrame
- Capere (1 lingură) = 202 miligrame (uscate)
Sfat: Căutați versiuni fără conținut de sare.
Atenție la dimensiunea porțiilor
Cantitatea de sodiu pe care o vedeți pe o eticheta nutrițională nu este pentru întregul ambalaj ci, de obicei, pentru 100 de grame (ori ml). O porție poate conține mai multe sute de grame, atrag atenția medicii nutriționiști de la WebMD.com.
Etichetarea produselor alimentare
Etichete de multe ori pot fi confuze, dar vă puteți da seama de înșelătorie:
Fără sodiu: însemană de fapt mai puțin de 5 miligrame o porție,
Sodiu foarte scăzut: 35 miligrame sau mai puțin pe porție,
Sodiu scăzut: Mai puțin de 140 miligrame pe porție,
Sodiu redus: 25% mai puțin sodiu
Nesărat sau fără sare adăugată: Însemană că este făcut fără sărurile utilizate în mod obișnuit, dar are totuși sodiul care se găsește natural înalimentelor în sine.
Sarea și numele ei
Când citiți o etichetă de produse alimentare, nu căutați doar cuvântul „sare". Sunt diferite forme de sodiu sau au alte nume, deși se referă la același lucru. Iată care sunt denumirile comune sub care se ascunde sarea:
Alginat de sodiu
Ascorbat de sodiu
Bicarbonat de sodiu
Benzoat de sodiu
Cazeinat de sodiu
Clorură de sodiu
Citrat de sodiu
Hidroxid de sodiu
Zaharină de sodiu
Stearoil lactilat de sodiu
Sulfit de sodiu
Fosfat disodic
Fosfat trisodic
Glutamatul monosodic (MSG)
Na
Verificați și dulapul cu medicamente
Surpriză! Unele medicamente pentru dureri de cap și arsuri la stomac au carbonat de sodiu sau bicarbonat de sodiu. Citiți lista de ingrediente și mesajele de avertizare pentru a fi siguri.
Capcanele de la restaurant
Când mănânci la restaurant, unele opțiuni de meniu pot fi o sursă imensă de sare ascunsă. Supe, aperitive cu brânză sau carne, garnituri și pilaf sunt niște feluri de mâncare la care trebuie să fiți atenți. Dacă cereți, majoritatea restaurantelor vă vor pregăti mâncarea fără să adauge sare.
Alegeri mai bune
Peștele poate fi o opțiune cu mai puțin sodiu, atâta timp cât acordați atenție modului în care este condimentat. Preparatele vegetale făcute fără sare sunt o altă alegere inteligentă. De asemenea, încercați o salată cu dressing pee care să vi-l faceți singur. Deserturile cu conținut scăzut de sodiu includ fructe, înghețată și șerbet.
Cine ar trebui să mănânce mai puțină sare
Ghidurile americane recomandă ca aproximativ jumătate dintre americani să limiteze sarea la 1.500 miligrame sau mai puțin pe zi, inclusiv:
- Persoanele cu vârste de peste 51 de ani,
- Afro-americani,
- Persoanele cu hipertensiune arterială, diabet sau boli cronice de rinichi,
Reducerea cantității de sare din dietă poate scade tensiunea arterială la unii oameni. Ea poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral și leziuni renale la cei care au hipertensiune.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Cum să elimini firele de păr rămase pe haine după spălare. Trucul care salvează hainele și mașina de spălat
Hainele tale ies mereu pline de păr după spălare? Iată trucul genial pe care puțini îl știu și care îți va schimba complet rutina.
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Cum să usuci hainele mai repede iarna. Metoda pe care nu o știai
S-au făcut studii despre cum să usuci mai repede hainele iarna. Metoda pe care nu o știai
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.