Vinul, tonic pentru longevitate. Roșu sau alb, care e mai bun și cât să consumi

Vinul are o lungă istorie de utilizări medicinale. A fost prescris ca un tonic pentru longevitate. Chiar și mănăstirile medievale au susținut că durata lungă de viață a călugărilor s-a datorat parțial...
Vinul a fost o parte importantă a tradițiilor culturale, sociale și religioase de mii de ani. Este făcut din struguri care sunt zdrobiți și lăsați să fermenteze în timp. Acest proces formează drojdie, care transformă zaharurile din fructe în alcool.
Ce beneficii are vinul
Cercetările moderne au analizat în continuare potențialul de stimulare a sănătății vinului. Oamenii de știință au observat că cetățenii din Franța au prezentat un risc mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă decât cei din alte țări - în ciuda unei diete bogate în grăsimi saturate. Cercetătorii au crezut că acest lucru s-ar putea datora aportului mediu de vin al populației.
Dar totuși nu e bine să exagerați. Este bine documentat faptul că consumul excesiv de alcool de orice fel poate provoca probleme grave de sănătate. Dar studiile arată că atunci când este consumat cu moderație, vinul poate oferi unele beneficii sănătății pe termen lung.
Vezi și: Poluarea, riscuri pentru sistemul respirator. Medic: Particulele poluante au efecte carciongenetice
Vitaminele din vin
Vinul are mai multe vitamine și minerale, precum:
- Mangan
- Potasiu
- Fier
- Fosfor
- Vitamina B6
- De asemenea, conține magneziu. Acest mineral poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge, reducerea riscului de boli de inimă, diabet zaharat și accident vascular cerebral.
Vin alb sau roșu
Valoarea nutritivă a vinurilor roșii și albe este foarte asemănătoare. Vinul alb conține mai puține calorii la 121 la o porție de 150 de mililitri, în timp ce vinul roșu are un conținut ușor mai mare de vitamine și minerale. Vinul roșu conține de aproape 10 ori mai mulți polifenoli (compuși vegetali care au proprietăți antioxidante) decât vinul alb.
Vinul alb se face mai ales cu struguri albi, iar pielea este îndepărtată înainte de procesul de fermentare. Vinul roșu este obținut din struguri roșii sau negri, iar pielea nu este îndepărtată înainte de fermentare.
Sursă de antioxidanți
Vinul este o sursă bogată de antioxidanți care pot ajuta la menținerea unei sănătăți mai bune. Cu toate acestea, consumul de cantități mari de alcool poate contribui la probleme de sănătate. Studiile asociază aceste beneficii pentru sănătate cu consumul scăzut până la moderat de vin.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat. În cât timp se elimină din stomac
Reduce riscul de cancer
Antioxidanții din vin luptă împotriva daunelor celulare din corpul nostru cauzate de îmbătrânire, factori de mediu, cum ar fi poluarea și stilul de viață. Prin prevenirea și inversarea acestei daune celulare, o dietă bogată în antioxidanți poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice, inclusiv cancer.
Studiile arată o legătură între consumul moderat de vin și ratele reduse ale majorității tipurilor de cancer. Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează faptului că corpurile noastre pot absorbi mai bine antioxidanții vinului decât cei găsiți în multe alimente, notează WEB.MD.
Vinul conține flavonoide, antocianine și alți antioxidanți pe bază de plante, dovediți că reduc inflamația din organism. Inflamația este un mecanism natural de apărare pe care organismul îl folosește pentru a se vindeca.
Dar prea multă inflamație pentru perioade lungi de timp este legată de boli cronice precum artrita, diabetul, bolile de inimă și bolile pulmonare.
Vezi și: Cicoarea, înlocuitorul cafelei. Sedativ natural cu efecte asupra sănătății
Vase de sânge sănătoase
Conținutul antioxidant al vinului roșu include, de asemenea, resveratrol. Acest nutrient poate reduce nivelul LDL (colesterolul "rău") care dăunează arterelor și provoacă placa bacteriană. Resveratrol, de asemenea, ridică nivelul HDL (colesterolul "bun") care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin.
În timp ce vinul alb nu are conținut de resveratrol, acesta conține alți antioxidanți, cum ar fi tirolul, care au efecte similare de colesterol. Cercetările sugerează că, în timp ce acești antioxidanți sunt disponibili în unele fructe, corpul nostru le absoarbe mai bine atunci când sunt consumate în vin, notează WEB.MD.
Risc mai mic de boli de inimă
Resveratrolul are proprietăți de scădere a colesterolului și poate reduce presiunea asupra sistemului cardiovascular, prevenind astfel bolile de inimă. Antioxidantul ajută, de asemenea, la lărgirea vaselor de sânge. Acest efect susține o bună circulație, crește fluxul sanguin și reduce riscul de cheaguri care provoacă accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
Cercetările privind sănătatea băutorilor de vin de-a lungul timpului susțin aceste constatări. Studiile arată că, în comparație cu non-băutorii, persoanele care consumă cantități moderate de vin au avut un risc semnificativ mai mic de deces prematur din cauza atacurilor de cord și a altor boli de inimă.
-
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
-
-
-
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.