Cicoarea, înlocuitorul cafelei. Sedativ natural cu efecte asupra sănătății

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cicoarea - FOTO: Pexels@Zafer Erdoğan
cicoarea - FOTO: Pexels@Zafer Erdoğan

Care este planta care înlocuiește cafeaua și are beneficii asupra sănătății.

Cicoarea este o plantă lemnoasă, erbacee, care are multe beneficii pentru sănătate. Acestea pot include capacitatea sa posibilă de a ușura problemele digestive și gastrice, de a reduce durerea artritei, de a preveni infecțiile bacteriene, de a stimula sistemul imunitar și de a reduce apariția bolilor de inimă.

Cicoarea este o plantă cultivată în întreaga lume și mulți cred că oferă o valoare medicală și nutrițională excepțională.

Este, de asemenea, un sedativ natural care poate lupta împotriva pietrelor la rinichi și poate promova pierderea în greutate. Una peste alta, această plantă mică este un plus puternic pentru orice dietă.

Frunzele, mugurii și rădăcinile au toate anumite calități benefice. Frunzele sunt folosite într-un mod similar cu spanacul în multe culturi. Rădăcina este adesea măcinată într-o pulbere și folosită ca înlocuitor pentru cafea. Cicoarea a fost folosită de sute de ani ca un remediu pe bază de plante pentru multe boli și continuă să dovedească valoarea sa și astăzi.

Vezi și: Tresăririle nocturne, cauze și tratament. 70% din oameni ”cad” în somn

Valori nutriționale

Calorii: 44
Proteine: 0,8 g
Carbohidrați: 10,5 g
Fibre: 0,9 g
Vitamina B6: 7% din doză zilnică recomandată
Vitamina C: 5% din doză zilnică recomandată
Acid folic: 3% din doză zilnică recomandată.

Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de inulină – o fibră prebiotică asociată cu accelerarea procesului de scădere în greutate, precum și cu îmbunătățirea sănătății intestinale, notează Organic Facts.

Vezi și: Cancerul ovarian, "ucigașul silențios", fără simptome. Achimaș-Cadariu, despre tratament și mutațiile BRCA 1 și BRCA2: Supraviețuire de peste 90%

Ajută la digestie

Cicoarea este benefică pentru sistemul digestiv deoarece, eventual, conține inulină, care poate acționa ca un prebiotic puternic. Un raport publicat în revista FEMS Microbiology Ecology raportează că inulina este utilizată pentru a combate o serie de afecțiuni intestinale și digestive, inclusiv boala de reflux acid, indigestia și arsurile la stomac, deoarece reduce în mod activ aciditatea sistemelor organismului.

Încă o dată, rolul inulinei ca fibră naturală vine ca un beneficiu major pentru consumatorii de cicoare. Fibrele ajută la mișcările intestinale în vrac și promovează mișcările peristaltice și secreția de sucuri gastrice. Practic, acest lucru înseamnă că digestia în ansamblu este îmbunătățită, iar constipația este, de asemenea, mult redusă.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Inulina nu este benefică numai pentru sistemul digestiv, dar s-a dovedit, de asemenea, că reduce nivelurile de colesterol LDL (cunoscut și sub numele de colesterol rău) din organism. Acest tip de colesterol este una dintre principalele cauze ale aterosclerozei și hipertensiunii arteriale, deoarece blochează fluxul de sânge atunci când se leagă de artere și vene.

De asemenea, poate contribui la reducerea riscurilor privind atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Vezi și: Creierul, afectat de anticorpii produși de COVID, nu de virusul direct: Atac asupra celulelor care căptușesc vasele de sânge ale creierului. Duce la inflamații și leziuni

Reduce inflamația

Cicoarea combate inflamația. Inflamația este o linie de apărare normală a organismului, declanșată de sistemul imunitar atunci când este atacat de un agent patogen. Însă inflamația cronică poate pune probleme, contribuind la apariția afecțiunilor cardiace, a diabetului și chiar și a cancerului. Studiile efectuate pe animale au confirmat abilitatea cicoarei de a combate inflamația.

Cicoarea a fost folosită în mod tradițional ca tratament pentru artrita, și studiile au arătat că are proprietăți anti-inflamatorii, motiv pentru care reduce durerea în condiții cum ar fi osteoartrita. Într-un studiu din 2010, 70 la sută dintre subiecții testați care au primit tratamentul cu cicoare au raportat o îmbunătățire vizibilă a durerii asociate cu condițiile lor osteoartritice.

Efect anticancer

Extractul de cicoare ar avea efecte asupra reducerii creșterii tumorii în diferite studii de cancer. Primele rapoarte indică faptul că se datorează fructanilor din cicoare, care au potențiale calități anti-tumorale și proprietăți antioxidante, mai notează Organic Facts.

Benefică în diete

Cicoarea este o sursă bună de oligofructoză, iar inulina este o formă de fibre dietetice naturale, care ajută la gestionarea greutății prin promovarea pierderii în greutate. Ambele ajută la reglarea grelinei, un aminoacid asociat în primul rând cu sentimentele de foame.

Vezi și: Aftele bucale, cauze și tratament. Medic: Persoana se simte atacată printr-o remarcă negativă sau critică, ce îi provoacă o suferinţă superficială, dar vie, deranjantă

Cum se prepară cafeaua din cicoare

Rădăcinile de cicoare se scot din pământ, se spală, se usucă, se mărunțesc și apoi se coc la cuptor. La final, pulberea obținută din rădăcina de cicoare se fierbe, exact cum procedezi cu cafeaua. Dacă nu ai cicoare în grădină, poți găsi pulbere de cicoare în comerț, pe care trebuie doar să o fierbi.

Folosește, pentru început, jumătate de linguriță de cicoare la o ceașcă de apă. Dacă ți se pare că aroma nu e prea puternică, poți mari cantitatea de cicoare folosită. Cafeaua de cicoare are un gust oarecum lemnos, similar cu al cafelei, dar nu exact același.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel