Cicoarea, înlocuitorul cafelei. Sedativ natural cu efecte asupra sănătății

Care este planta care înlocuiește cafeaua și are beneficii asupra sănătății.
Cicoarea este o plantă lemnoasă, erbacee, care are multe beneficii pentru sănătate. Acestea pot include capacitatea sa posibilă de a ușura problemele digestive și gastrice, de a reduce durerea artritei, de a preveni infecțiile bacteriene, de a stimula sistemul imunitar și de a reduce apariția bolilor de inimă.
Cicoarea este o plantă cultivată în întreaga lume și mulți cred că oferă o valoare medicală și nutrițională excepțională.
Este, de asemenea, un sedativ natural care poate lupta împotriva pietrelor la rinichi și poate promova pierderea în greutate. Una peste alta, această plantă mică este un plus puternic pentru orice dietă.
Frunzele, mugurii și rădăcinile au toate anumite calități benefice. Frunzele sunt folosite într-un mod similar cu spanacul în multe culturi. Rădăcina este adesea măcinată într-o pulbere și folosită ca înlocuitor pentru cafea. Cicoarea a fost folosită de sute de ani ca un remediu pe bază de plante pentru multe boli și continuă să dovedească valoarea sa și astăzi.
Vezi și: Tresăririle nocturne, cauze și tratament. 70% din oameni ”cad” în somn
Valori nutriționale
Calorii: 44
Proteine: 0,8 g
Carbohidrați: 10,5 g
Fibre: 0,9 g
Vitamina B6: 7% din doză zilnică recomandată
Vitamina C: 5% din doză zilnică recomandată
Acid folic: 3% din doză zilnică recomandată.
Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de inulină – o fibră prebiotică asociată cu accelerarea procesului de scădere în greutate, precum și cu îmbunătățirea sănătății intestinale, notează Organic Facts.
Ajută la digestie
Cicoarea este benefică pentru sistemul digestiv deoarece, eventual, conține inulină, care poate acționa ca un prebiotic puternic. Un raport publicat în revista FEMS Microbiology Ecology raportează că inulina este utilizată pentru a combate o serie de afecțiuni intestinale și digestive, inclusiv boala de reflux acid, indigestia și arsurile la stomac, deoarece reduce în mod activ aciditatea sistemelor organismului.
Încă o dată, rolul inulinei ca fibră naturală vine ca un beneficiu major pentru consumatorii de cicoare. Fibrele ajută la mișcările intestinale în vrac și promovează mișcările peristaltice și secreția de sucuri gastrice. Practic, acest lucru înseamnă că digestia în ansamblu este îmbunătățită, iar constipația este, de asemenea, mult redusă.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Inulina nu este benefică numai pentru sistemul digestiv, dar s-a dovedit, de asemenea, că reduce nivelurile de colesterol LDL (cunoscut și sub numele de colesterol rău) din organism. Acest tip de colesterol este una dintre principalele cauze ale aterosclerozei și hipertensiunii arteriale, deoarece blochează fluxul de sânge atunci când se leagă de artere și vene.
De asemenea, poate contribui la reducerea riscurilor privind atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.
Reduce inflamația
Cicoarea combate inflamația. Inflamația este o linie de apărare normală a organismului, declanșată de sistemul imunitar atunci când este atacat de un agent patogen. Însă inflamația cronică poate pune probleme, contribuind la apariția afecțiunilor cardiace, a diabetului și chiar și a cancerului. Studiile efectuate pe animale au confirmat abilitatea cicoarei de a combate inflamația.
Cicoarea a fost folosită în mod tradițional ca tratament pentru artrita, și studiile au arătat că are proprietăți anti-inflamatorii, motiv pentru care reduce durerea în condiții cum ar fi osteoartrita. Într-un studiu din 2010, 70 la sută dintre subiecții testați care au primit tratamentul cu cicoare au raportat o îmbunătățire vizibilă a durerii asociate cu condițiile lor osteoartritice.
Efect anticancer
Extractul de cicoare ar avea efecte asupra reducerii creșterii tumorii în diferite studii de cancer. Primele rapoarte indică faptul că se datorează fructanilor din cicoare, care au potențiale calități anti-tumorale și proprietăți antioxidante, mai notează Organic Facts.
Benefică în diete
Cicoarea este o sursă bună de oligofructoză, iar inulina este o formă de fibre dietetice naturale, care ajută la gestionarea greutății prin promovarea pierderii în greutate. Ambele ajută la reglarea grelinei, un aminoacid asociat în primul rând cu sentimentele de foame.
Cum se prepară cafeaua din cicoare
Rădăcinile de cicoare se scot din pământ, se spală, se usucă, se mărunțesc și apoi se coc la cuptor. La final, pulberea obținută din rădăcina de cicoare se fierbe, exact cum procedezi cu cafeaua. Dacă nu ai cicoare în grădină, poți găsi pulbere de cicoare în comerț, pe care trebuie doar să o fierbi.
Folosește, pentru început, jumătate de linguriță de cicoare la o ceașcă de apă. Dacă ți se pare că aroma nu e prea puternică, poți mari cantitatea de cicoare folosită. Cafeaua de cicoare are un gust oarecum lemnos, similar cu al cafelei, dar nu exact același.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.