Lili Sandu s-a refugiat în ALCOOL, după naștere: Mi-a fost rușine să vorbesc. Pe podeaua băii, când nu mai poți...

Lili Sandu - Foto: Instagram Lili Sandu
Lili Sandu - Foto: Instagram Lili Sandu

Lili Sandu a făcut dezvăluiri despre viața de mamă și perioada depresiei post-natale.

Lili Sandu și iubitul ei, Silviu Țolu au devenit părinți în urmă cu doi ani, atunci când actrița nu spera să mai poată avea copii.

"Este într-adevăr un miracol pentru că drumul nu a fost ușor. Când am văzut la ecograf bebelușul am simțit atât de multă fericire încât m-am gândit, Doamne, în momentul în care îl voi ține în brațe oare cum mă voi simți", era anunțul făcut ce Lili Sandu, cu lacrimi în ochi, în direct la ProTV la acea vreme. 

Lili Sandu avea atunci 40 de ani, iar venirea pe lume a micuțului ei a fost ca o minune, pentru că a urmat un tratament medical. Odată cu nașterea, depresia postnatală și-a pus amprenta pe vedetă, iar schimbările hormonale prin care a trecut, au împins-o către băutură și au transformat-o complet.

În urmă cu ceva timp, Lili Sandu povestea că un diagnostic dur a împiedicat-o să mai facă un copil. Este vorba despre o pre-menopauză.

"Pre-menopauză la 29 de ani", acesta a fost diagnosticul vedetei. 

"Înainte să plec din România, probabil din cauza stresului, din cauza nopților nedormite, concerte și așa mai departe, am avut o dereglare hormonală puternică. Analizele îmi arătau că eu nu voi mai putea face copii.

Eram într-o pre-menopauză. Aveam până în 30 de ani, 29. Asta a coincis cu perioada în care eu am plecat. Los Angeles este kilometrul zero în ceea ce privește nutriția. Nu cred că există un loc atât de ofertant cum este el. Am cunoscut un doctor care m-a pus pe o dietă vegană. Mi-a fost foarte greu, dar repet, acolo aveam ce să mănânc și gustos. Sunt supermarketuri întregi în care te servești cu totul vegan și gustos. Așa au început acele căutări. Mi-am dat seama că era ceva și la nivel psihologic, la nivel spiritual. Așa am început vindecarea. (...)

Nu am rămas vegană, după ce m-am întors în România mi-a fost foarte greu, dar cei 7 ani au fost stricți. Citeam orice etichetă apoi! Acum mănânc și carne. Am mâncat carne în timpul sarcinii. Îmi aducea mama carne de la țară, curată", declara Lili Sandu.

Lili Sandu s-a refugiat în alcool, după naștere

 

Abia acum, Lili Sandu a recunoscut că ajunsese să se refugieze în alcool.

"În cazul meu alcoolul a fost un refugiu. Acum, a nu se înțelege că l-am dus la extrem, nu încurajez, dar acolo, un strop, pe podeaua băii, când nu mai poți. Eu știam, din ce am auzit, că nu va fi doar cu lapte și miere și beatitudine. Pentru mine primul an de maternitate a fost un carusel al emoțiilor pe care nu știam că le voi avea. Mi-a fost greu să mă regăsesc. Nu puteam să-mi contorizez emoțiile.

Nu înțelegeam clar iubirea aia de care îmi spuneau toți înainte să nasc", a declarat Lili Sandu în direct la PRO TV, în emisiunea "Vorbește Lumea".

"Mi-a fost rușine să vorbesc și prezentam pe Instagram o viață perfectă"

 

"Totul se învârtea în jurul copilului. Mă spălam pe păr la două săptămâni. La început mi-a fost rușine să vorbesc și prezentam pe Instagram o viață perfectă.

Mi-a fost foarte greu, comunitatea mea a reacționat și femeile mi-au dat putere. Și spuneam: asta simt. Am anxietate. Îmi vine să mă târăsc ca un șobolan. Nu mă recunosc", a completat vedeta.

"Nu sunt o mamă îndeajuns de bună, nu știu ce se întâmplă"

 

Chiar dacă s-a bucurat enorm pentru minunea ei, actrița s-a confruntat cu mai multe probleme, atât în timpul sarcinii, cât și după ce a născut.

Cu lacrimi în ochi, actrița a dezvăluit totul pe rețelele de socializare și a le-a spus fanilor ce o urmăresc cu ce se confruntă cu micuțul ei, dar și faptul că nu crede că este o mamă bună, date fiind stările prin care trece. 

"Nu știu ce se întâmplă. Are un an și o lună. Nu mai vrea să doarmă la el în pat, sub nicio formă. Se trezește de 4-5 ori pe seară ca să-l alăptez. Îmi iubesc copilul, nu pot să vă spun în cuvinte cât de mult, dar în același timp sănătatea mea mintală este foarte importantă. Aș vrea să fiu îndrumată și să înțarc treptat. Am intrat așa, din cauza lipsei de somn și a oboselii, într-un burn out, e destul de dificil pentru mine. Sunt foarte irascibilă.

Cred că un copil are nevoie de o mamă echilibrată, liniștită, calmă. Este foarte important ca mama să aibă grijă de ea. Am ajuns într-o stare de ușoară bipolaritate. Nu mă plâng, dar este foarte greu. Până la 1 an ne-am ocupat non-stop de Thomas, dar acum am înțeles că e nevoie de ajutor. Am tot felul de stări și încerc să mi le țin sub control, mă rog, e și normal, sunt și hormonii care nu-mi dau pace în ultima perioadă", a povestit Lili Sandu pe pagina de Instagram.

"Am avut o stare foarte ciudată și mă gândeam dacă e bine ceea ce fac, că poate nu trebuie să gândesc așa, poate nu sunt îndeajuns de bună ca mamă să mă gândesc că nu vreau să-l mai alăptez ca să nu se mai trezească noaptea", a completat ea.

Depresia de după naștere, SIMPTOME. Tehnicile prin care o previ și TRATEZI

 

Depresia este o tulburare ce necesită tratament medicamentos sau psihoterapie, în cazul în care simptomele sunt ușoare-medii, deoarece în puţine cazuri trece de la sine. Potrivit specialiștilor, frecvent simptomatologia tinde să se agraveze.

Depresia cuprinde simptome precum:

- dispoziția tristă - în cea mai mare parte a timpului

- lipsa interesului pentru activitățile care înainte îți aduceau bucurie

- modificări ale apetitului - fie a dispărut pofta de mâncare , fie ai o poftă incredibilă

- apar și modificări ale somnului - în momentele în care este liniște în casă, doarme copilul său copii, tu nu poți dormi și te gândești la lucrurile neplăcute de peste zi sau, dimpotrivă, ai vrea să tragi draperiile pe geam și să dormi toată ziua.

- oboseală

- sentimente de vinovație, autodevalorizare - simți că greșești în multe privințe, că nu mai ești cea de dinainte

- probleme de concentrare, îți este greu să iei anumite decizii

- gânduri de ați face rău în vreun fel

Efecte asupra copilului

Netratarea unui episod depresiv în timpul sarcinii sau în perioada următoare nașterii, atrage după sine consecințe pe termen lung și scurt atât asupra mamei cât și asupra bebelușului și copilului prin slabă funcție cognitivă - vocabular sărăcăcios sau coeficient de inteligenţă mai scăzut; atașament nesigur; bebelușul nu reușește să își ajusteze starea emoțională și ajunge să fie foarte agitat și să plângă mult.

”Tratamentul depresiei în perioada perinatală duce la apariția îngrijorărilor legate de efectele adverse ale medicamentelor și cum anume afectează ele fătul sau bebelușul, în cazul în care alăptați, motiv pentru care multe mame prefera psihoterapia, însă în anumite cazuri este de depresie se recomandă și tratament medicamentos și psihoterapia”, mai explică medicul.

Depresia se tratează

Medicii specialiști spun că există și variantele de psihoterapie pentru tratarea depresiei. Femeile care suferă de depresie postpartum tind să se izoleze, ceea ce nu este indicat. Este recomandată interațiunea cu grupuri de suport.

”Terapia interpersonală - o terapie axată de legătura dintre stresul psihic și cum pot fi afectate relațiile interpersonală; terapia cognitiv- comportamentală, o terapie activa, focusată pe problemă și rezolvarea ei prin intermediul legăturii dintre gânduri, emoții și comportamente. Exista și alte variante de a ajuta o tânăra mamă și aici aș aminti cursurile prenatale, plimbările în aer liber, angajarea în activități plăcute, mindfulness- relaxare”, mai spune medicul Laura Iacob.

Singurătatea este de evitat, la fel ca și izolarea. Acestea pot  duce la creșterea tensiunii arteriale și pot declanșa problemele cu somnul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel