Maștile, cât de mult protejează și care sunt cele mai bune

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Covid-19
Covid-19

Toate tipurile de măștile sanitare pot reduce riscul de transmitere a COVID-19, însă unele sunt mai eficiente decât altele, sugerează un nou studiu.

Cercetătorii au evaluat eficacitatea a șapte tipuri de măști - inclusiv măști medicinale dar și din cele obișnuite - atunci când oamenii respirau stând în picioare sau culcați.  Măștile au fost, de asemenea, testate și pe un manechin atașat la o mașină de simulare a tusei.

Măștile care nu au supapă de evacuare, reduc împrăștierea particulelor produse prin expirație cu cel puțin 90%, conform studiului condus de ingineri de la Universitatea din Edinburgh, Scoția.

O mască respiratorie - folosită pe scară largă de lucrătorii expuși la praf - protejează purtătorul. Însă studiul a avertizat că supapele menite să faciliteze respirația ar putea permite aerului expirat să se răspândească pe distanțe considerabile în fața purtătorului.

„În general, am fost impresionat de eficacitatea tuturor măștilor pe care le-am testat. Cu toate acestea, am descoperit că unele măști permit împrăștierea unor particule de care oamenii nu sunt conștienți și care ar putea fi un pericol major pentru alții din jurul lor", a declarat autorii studiului într-un comunicat de presă. 


Doar măștile care au format o etanșare strânsă au împiedicat imărăștierea particulelor de fluid care pot transporta viruși, potrivit studiului publicat pe 21 mai, înainte de publicarea într-un jurnal.

Cercetătorii au descoperit că vizierele purtate fără măști permit eliberarea unui jet puternic de particule în jos.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel