Manichiura cu gel, alergie severă: M-am temut că aș putea chiar să-mi pierd un deget. S-a făcut mov. Se desprindeau unghiile. Nici acum nu îmi pot folosi mâinile

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
manichiura cu gel - FOTO: Freepik@magryt
manichiura cu gel - FOTO: Freepik@magryt

Manichiura cu gel poate provoca alergii severe. O femeie a fost la un pas de a-și pierde degetele din cauza manichiurii.

Manichiura cu gel este noua tendință în rândul doamnelor și domnișoarelor. Numai că aceasta poate provoca mari probleme. O femeie a fost la un pas de a-și pierde degele din cauza unei alergii severe. 

Lisa Dewey își făcea manichiura cu gel în mod regulat de ani de zile, fără probleme. Dar după o programare în februarie, unghiile ei au început să se desprindă de pe paturile de manichiură.

O mamă a doi copii abia își mai poate folosi mâinile și spune că încrederea ei în sine a scăzut după ce a avut o reacție alergică suspectă la produsele pentru unghii.

Vezi și: Nodulii tiroidieni, afecțiune fără simptome evidente. Când devin cancerigeni și ce presupune tratamentul

Dar, în urma unei programări din februarie, degetele femeii de 36 de ani s-au inflamat și unghiile au început să se dezlipească. Un deget a devenit chiar violet - făcând-o să se teamă că îl va pierde.

Deși beneficia de același tratament pe care îl făcea de ani de zile, în câteva zile unghiile ei au început să se desprindă de pe patul unghiei.  Una dintre ele a devenit chiar mov, în timp ce celelalte au devenit mâncărime și extrem de dureroase.

Nu a bănuit niciodată că manichiura ei ar putea fi problema.

”Mi-am făcut unghiile toată viața mea pentru acrilice sau geluri. Așa că atunci când s-a întâmplat prima dată după un set de geluri în februarie, am crezut că este vorba de o infecție bacteriană. S-a întâmplat brusc - m-am temut că aș putea chiar să-mi pierd un deget atunci când s-a făcut mov în jurul unghiei.

M-am temut că ar putea fi lipsit de oxigen. Dar s-a dovedit a fi ceva complet diferit”, a spus Lisa Dewey, potrivit Daily Mail.

Vezi imaginile AICI

Vezi și: Depresia în doi, o luptă greu de dus. Psiholog Roxana Ghiorghiu: Poate să recidiveze. Fiecare vine cu bagajul lui emoțional

Antibiotice pentru a trata infecția

Medicii i-au prescris o serie de antibiotice pentru ceea ce părea a fi o infecție. După ce i-a fost îndepărtat gelul și a luat o pauză de la produsele pentru unghii, a crezut că s-a terminat.

Dar după ce și-a pus din nou un set de unghii acrilice în aprilie, a avut o reacție și mai gravă. Nu numai că unghiile au început să i se ridice din nou, dar pielea din jurul unghiilor a devenit ”ca hârtia”, ceea ce a făcut-o să nu-și mai poată mișca mâinile din cauza durerii.

Recent, i s-a prescris o altă rundă de medicamente pentru a trata această problemă. Lisa Dewey nu a spus ce cred medicii că îi provoacă simptomele, dar crede că este vorba de o reacție alergică.

Luna trecută, Asociația Britanică a Dermatologilor a avertizat că, în majoritatea săptămânilor, medicii tratează oameni pentru reacții alergice la unghiile acrilice și cu gel.

Aceasta a avertizat că manichiuristele slab pregătite și kiturile de lustruire cu gel de acasă sunt de vină pentru reacția care apare atunci când lumina UV care ”vindecă” lacul nu este folosită suficient de mult timp.

Acest lucru poate cauza ca substanțele chimice din lacurile de unghii cu gel, cunoscute sub numele de metacrilați, să pătrundă în piele și să provoace căderea unghiilor, erupții cutanate și chiar dificultăți de respirație, în cazuri grave. Bolnavii au apoi o ”sensibilizare pe toată durata vieții” la substanțele chimice.

Cei care suferă o astfel de reacție pot fi în imposibilitatea de a mai fi supuși în viitor unor operații vitale, cum ar fi cataracta, înlocuirea articulațiilor sau lucrări dentare, care implică expunerea la aceleași substanțe chimice.

Vezi și: Cel mai bun test care îți arată dacă ai cancer la sân. Diferența dintre mamografie și ecografie mamară: Dacă le-am spune pacientelor, lucrurile ar fi mult mai simple

Reacții post-manichiură

Durerile de mâini și de unghii ale Lisei Dewey îi îngreunează munca de zi cu zi și este nevoită să ceară mereu ajutorul soțului Lee, în vârstă de 45 de ani.

”Spălarea părului fiicei mele este dificilă, deoarece trebuie să îți îndoi degetele. 'Chiar și legarea ei în mașină - dacă îmi prind degetul de centură, tresar de durere pentru că pielea este crudă.

Se agravează atât de mult, dar purtarea mănușilor nu ajută, pentru că și mâinile transpirate agravează situația. Orice lucru parfumat sau parfumat o înrăutățește - nu pot să-mi pun un tratament de condiționare sau spumă în păr”, a mai spus Lisa. 

Stima de sine, afectată

”Acest lucru mi-a afectat foarte mult încrederea în mine. În mod normal, nu-mi pasă ce cred oamenii despre mine, dar acum îmi ascund mâinile. Este jenant să ai mâinile așa. Vreau doar să-mi aduc aportul în încercarea de a încerca să fac să se afle că lucrurile s-ar putea să nu fie atât de bune pe cât par”,  a mai mărturisit Lisa.

Vezi și: 11 alimente inflamatoare care fac ravagii în corpul tău. Cu ce le puteți înlocui

Cum poate oja gelul de unghii să declanșeze o reacție alergică

Substanțele chimice din lacurile de unghii cu gel, cunoscute sub numele de metacrilați, pot declanșa o reacție alergică dacă pătrund în piele. Astfel, unghiile se pot desprinde și pielea poate dezvolta o erupție cutanată severă, cu mâncărimi.

Manichiura cu gel la domiciliu este cel mai probabil vinovat pentru declanșarea reacției dureroase, dar chiar și tratamentele de salon pentru unghii pot prezenta un risc dacă tehnicianul este slab instruit. 

În timpul manichiurii cu gel, metacrilații pot pătrunde în piele atunci când lămpile cu ultraviolete - folosite pentru a întări fiecare strat de gel - nu sunt folosite suficient de mult timp.

De asemenea, se poate întâmpla dacă echipamentul nu este întreținut corespunzător. Dacă gelul nu este suficient de ”întărit” pentru o perioadă corectă de timp, poate apărea o reacție la substanțele chimice și pe pielea din jurul unghiilor. 

Fiecare marcă de ojă cu gel are un timp de întărire exact care trebuie respectat, adesea fie 30 de secunde, 60 de secunde sau 90 de secunde. 

Dar experții au avertizat că și tehnicienii de unghii care își grăbesc clienții să iasă din saloane atunci când gelul nu este suficient de întărit pot declanșa reacția alergică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel