11 alimente inflamatoare care fac ravagii în corpul tău. Cu ce le puteți înlocui

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
11 alimente inflamatoare. FOTO: Freepik
11 alimente inflamatoare. FOTO: Freepik

Care sunt alimentele cu efect pro-inflamator și cu ce pot fi acestea înlocuite pentru a evita problemele de sănătate, precum bolile de inimă sau diabetul.

Inflamația este reacția naturală a corpului, prin sistemul imunitar, de a ne proteja de infecții, leziuni sau boli. Dacă în forma sa acută, de scurtă durată inflamația este benefică, în cazul inflamației cronice, de peste șase săptămâni, aceasta ne poate crea o multitudine de probleme, cu impact asupra sănătății generale.

Inflamațiile și alimentația

Inflamațiile cronice pot fi determinate de serie de factori declanșatori, inclusiv tulburările autoimune, expunerea la anumite substanțe chimice sau infecții care nu au fost tratate corespunzător. Pe lângă acestea, există și o legătură foarte mare între alimentația pe care o avem și inflamații, unele dintre alimente având un efect inflamator, iar prezența acestora constată în alimentația zilnică ne poate aduce pe lângă kilograme în plus și probleme digestive, durere sau chiar oboseală.

Este cunoscut faptul că dieta mediteraneeană este cea mai sănătoasă din lume, fiind reconfirmată pentru al șaselea an consecutiv, alimentele incluse în aceasta au fost asociate cu o scădere a inflamațiilor din corp. În același timp, dieta occidentală, bogată în alimente procesate, a fost asociată cu o creștere a inflamației.

În acest context, pentru a reduce nivelul inflamației din organism este indicat să vedem care sunt alimentele cu efect inflamator pe care ar trebui să le evităm pe cât se poate de mult din dieta noastră, dacă nu chiar să le eliminăm și să le înlocuim cu variantele mai sănătoase, dar și mai gustoase.

Vezi și: Infecțiile urinare: cauze, simptome și tratament. Manu: Duc la disfuncție multiplă de organe și chiar la deces

11 alimente inflamatoare

În acest context, pentru a reduce nivelul inflamației din organism este indicat să vedem care sunt alimentele cu efect inflamator pe care ar trebui să le evităm pe cât se poate de mult din dieta noastră, dacă nu chiar să le eliminăm și să le înlocuim cu variantele mai sănătoase, dar și mai gustoase.

Iată care sunt cele mai nocive 11 alimente care fac ravagii în corpul nostru. 

Margarina este o opțiune nesănătoasă a untului și este prezentă atât ca atare, cât și în compoziția multor făinoase procesate.

Face parte din grăsimile trans, considerate cele mai puțin sănătoase dintre grăsimi, iar o cantitate mare din aceasta, precum și din alte grăsimi trans, crește riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet zaharat de tip 2.

Dacă vă place pâinea unsă cu ceva, indicat este să folosiți untul obținut din lapte de vacă sau untul de arahide.

Băuturile îndulcite ocupă o poziție înaltă în rândul produselor cu efect pro-inflamator. ”Studiile recente au arătat că băuturile îndulcite cresc inflamațiile cronice din corp prin eliberarea de citokine pro-inflamatoare”, spune dieteticianul Wan Na Chun, notează EatThis.

Alimentele prăjite pot produce un compus numit acrilamidă, iar unele date sugerează că un consum ridicat al acestui compus este legat de inflamație.

În această cercetare, cartofii prăjiți sunt cei care au avut o legătură mai puternică cu efectele negative decât ceilalți.

Dacă sunteți iubitori împătimiți ai cartofilor prăjiți încercați să îi faceți la cuptor, fără ulei.

Alcoolul se află și el pe lista produselor pro-inflamatoare, mai ales dacă este consumat în cantități exagerate. Potrivit nutriționiștilor, doza de alcool admisă și considerată sănătoasă este de o unitate de alcool pe, în cazul femeilor, respectiv de două unități pe zi în cazul bărbaților, cu precizarea că nu trebuie ca toată cantitatea să fie consumată la final de săptămână.

Consumul exagerat de alcool are impact asupra ficatului, putându-se ajunge la steatoză hepatică, ciroză sau chiar cancer.

Cerealele rafinate sunt parte din dieta occidentală și au efect asupra nivelului glicemic din sânge. 

Făina obținută din rafinarea cerealelor este lipsită de fibre și nutrienți  care se digeră lent, astfel că organismul le descompune foarte repede, lucru care duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, acest lucru va crește nivelul de insulină, un compus cu un răspuns pro-inflamator.

Carnea procesată, precum cârnații, baconul sau hot-dog-ul, pe cât este de gustoasă, ca urmare a conținutului de aditivi și conservați,  dar și de sare, pe atât este de nesănătoasă. Acest tip de carne joacă un rol important în inflamarea sistemică, motiv pentru care consumul trebuie redus pe cât de mult se poate pentru a reduce gradul de inflamații de la nivelul organismului. Carnea procesată este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare și diabet de tip 2.

Bomboanele sunt o ”bombă” de zahăr, indifenet de forma sub care se găsește: glucoză, fructoză, sucroză sau  sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

De altfel, specialiștii în nutriție recomandă ca doza de zahăr să fie de maximul 10% din aportul de carbohidrați. Un consum ridicat de zahăr duce la diabetul zaharat de tip 2, care este factor de risc pentru alte afecțiuni cu impact asupra sănătății.

Gogoșile sunt cea mai nocivă combinație, având în același zahăr, făină din cereale rafinate și sunt prăjite în ulei.

”Avem și grăsime, și zahăr, și făină. Creierul nu percepe că ai mâncat toată acea cantitate de calorii, crede că ai mâncat mai puțin. Și vei mânca mai mult din aceste combinații. Atunci când combini grăsimea cu zahărul și cu făina ai tendința să mănânci mult mai mult. Sațietatea este redusă”, a spus nutriționistul Cristian Mărgărit.

Pastele sunt o cereală rafinată unică, deoarece au un indice glicemic mai mic, dar când vine vorba de promovarea inflamației, datele observaționale sugerează că consumul de paste, împreună cu alte alimente pro-inflamatoare, este legat de o inflamație mai mare.

Carnea din organe, precum ficatul, este bogată în nutrienți. Însă are și un potențial pro-inflamator, potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients.

După evaluarea unui chestionar amplu, privind anumite alimente șu markerii inflamatori crescuți, cercetătorii au raportat că organele par să fie legate de o inflamație cronică de grad scăzut mai mare.

Alimentele păstrate în recipiente de plastic sunt un pericol pentru sănătate. BPA, bisfenolul A, substanța chimică utilizată la realizarea anumitor recipiente, se poate infiltra în alimentele pe care le-ați pus la păstrat în ele. Datele arată că expunerea la BPA poate induce inflamații cronice.

Astfel, dacă vreți să păstrați în siguranță produsele vrac, indicat este să o faceți în recipiente de sticlă sau să căutați ambalaje care nu conțin BPA.

Vezi și: Boala Parkinson, asociată cu o bacterie. Cercetător: Eliminată, ar putea ameliora și încetini simptomele pacienților cu Parkinson

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel