Boala Parkinson, asociată cu o bacterie. Cercetător: Eliminată, ar putea ameliora și încetini simptomele pacienților cu Parkinson

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
boala parkinson. FOTO: Freepik @Alessandro_Grandini
boala parkinson. FOTO: Freepik @Alessandro_Grandini

Boala Parkinson este o afecțiune neurdegenerativă cu impact asupra vieții cotidiene, iar simptomele se agravează în timp. Care sunt factorii de risc penru dezvoltarea bolii ce se poate diagnostica și la vârste fragede.

Boala Parkinson este o boală neuro-degenerativă progresivă caracterizată prin mișcări incontrolabile, cum ar fi tremurături, dificultăți de vorbire și probleme de echilibru care se agravează în timp. Este cauzată de deteriorarea celulelor nervoase care produc dopamină, un neuro-transmițător care reglează starea de spirit și mișcările corpului, potrivit Mayo Clinic.

Boala Parkinson, cauze și factori de risc 

Deși cauzele care duc la apariția acestei boli nu sunt pe deplin cunoscute, există o serie de factori de risc, care includ:

- vârsta, apare de regulă la adulții în vârstă, însă sunt cazuri în care pacienții sunt diagnosticați foarte devreme, la 30 de ani.

- ereditatea. Chiar dacă boala se manifestă în familii, genetica pare să explice doar aproximativ 10-15% dintre toate cazuri.

- sexul

- expunerea la toxine și alți factori de mediu. Studiile arată că anumite bacterii pe care le avem în flora intestinală pot prezice probabilitatea ca o persoană să aibă sau cel puțin să dezvolte simptomele bolii Parkinson. De altfel, cercetătorii au sugerat investigații neuronale suplimentare în cazul celor care au tulburări gastrointestinale, fiind analizate anumite relații între acestea și boala Alzheimer.

Ce spune studiu finlandez

Un studiu recent a indicat printre posibilele cauze ale bolii Parkinson prezența unui gen comun de microb care se găsește în mediile umede și mlăștinoase, care prin excreția unor compuși poate declanșa proteine în interiorul celulelor cerebrale pentru a forma aglomerări toxice.

Descoperirile au fost făcute de o mică echipă de cercetători de la Universitatea din Helsinki și de la Universitatea Finlandei de Est, iar acestea se bazează pe rezultatele unei investigații anterioare, din 2021, care a arătat că severitatea bolii la voluntari a crescut odată cu concentrațiile de tulpini bacteriene Desulfovibrio în fecalele acestora, notează Science Alert.

Potrivit sursei menționate, de data aceasta a fost demonstrată o potențială legătură între prezența bacteriei în viermii modificați genetic și modificările fizice din creierul pacienților.

Mai mult decât atât, cercetătorii speră ca în baza acestei descoperiri să fie îmbunătățită diagnosticarea timpurie sau chiar să încetinească evoluția acesteia.

”Descoperirile noastre fac posibilă depistarea purtătorilor acestor bacterii dăunătoare Desulfovibrio.

În consecință, aceștia pot fi țintiți prin măsuri de eliminare a acestor tulpini din intestin, ceea ce ar putea ameliora și încetini simptomele pacienților cu boala Parkinson”, spune microbiologul Per Saris, autorul principal al studiului.

Pentru acest studiu, Saris și echipa sa au prelevat probe de materii fecale de la 10 pacienți cu boala Parkinson și de la soții sănătoși ai acestora și au izolat orice tulpini de Desulfovibrio prezente.

Împreună cu două grupuri de control diferite de bacterii aparținând unui gen complet diferit, microbii de testare extrași au fost apoi hrăniți cu specimene transgenice de nematode Caenorhabditis elegans, care au fost modificate pentru a exprima alfa-sinucleina umană.

”Odată ce bacteria Desulfovibrio este eliminată din intestin, agregatele de alfa-sinucleină nu se mai formează în celulele intestinale, de unde se deplasează spre creier prin nervul vag ca și proteinele prionice”, sugerează Saris.

Vezi și: 5 semne ale deficitului de grăsimi. Se poate ajunge chiar la infertilitate sau depresie

Boala Parkinson, simptome și etape ale bolii

Simptomatologia bolii Parkinson poate varia de la o persoană la alta, la unele semnele să fie aproape absente, în timp ce la altele să aibă impact asupra vieții cotidiene.

Semnele și simptomele bolii pot include:

- tremur al mâinilor și brațelor

- mișcări lente ale corpului

- rigiditate musculară

- postură defectuoasă și probleme de echilibru

- pierderea abilităților de a face gesturi naturale, precum clipitul, zâmbitul sau mișcaatul brațelor pe lângă corp în timpul mersului

- probleme de vorbire și de scriere.

Boala Parkinson are cinci etape

Etapa 1. Simptomele sunt ușoare și nu interferează cu calitatea vieții bolnavului

Etapa 2. Simptomele se înrăutățesc și activitățile zilnice devin mai dificile și necesită mai mult timp pentru a fi îndeplinite

Etapa 3. Este echivalentă cu stadiul mediu al bolii. Persoana își pierde echilibrul, se mișcă mai încet, iar căderile sunt frecvente

Etapa 4. Simptomele devin grave, iar individul are nevoie de asistență pentru mers și activități zilnice

Etapa 5. Este stadiul cel mai avansat al bolii Parkinson în care individul nu este în măsură să meargă și va avea nevoie de ajutor permanent.

Deși boala Parkinson nu poate fi vindecată, medicamentele pot îmbunătăți semnificativ simptomele.

Boala Parkinson, complicații

Boala Parkinson este adesea însoțită de aceste probleme suplimentare, care pot fi tratabile:

Probleme cognitive (demență) și dificultăți de gândire. Acestea apar, de obicei, în stadiile ulterioare ale bolii Parkinson. Astfel de probleme cognitive nu sunt foarte receptive la medicamente.

Depresie și schimbări emoționale. Este posibil să aveți depresie, uneori chiar în fazele foarte timpurii. Primirea tratamentului pentru depresie poate face mai ușor pentru a face față celorlalte provocări ale bolii Parkinson.

Schimbări emoționale, cum ar fi teamă, anxietatea sau pierderea motivației. Medicii vă pot oferi medicamente pentru a trata aceste simptome.

Probleme de înghițire. Puteți dezvolta dificultăți în înghițire pe măsură ce starea dumneavoastră progresează. Saliva se poate acumula în gură datorită încetinirii înghițitului, ducând la slăbire.

Problemele de mestecat și de mâncare. Stadiul bolii Parkinson afectează mușchii din gură, ceea ce face ca mestecarea să fie dificilă. Acest lucru poate duce la sufocare și nutriție necorespunzătoare.

Probleme de somn și tulburări de somn. Persoanele cu afecțiuni Parkinson au adesea probleme de somn, inclusiv trezirea frecvența în timpul nopții, trezirea devreme sau adormirea în timpul zilei.

Probleme ale vezicii urinare. Boala Parkinson poate provoca probleme ale vezicii urinare, incluzând imposibilitatea de a controla urina sau dificultăți de urinare.

Constipație. Multe persoane cu boala Parkinson dezvoltă constipație, în principal datorită unui tract digestiv mai lent.

Vezi și: Infecțiile urinare: cauze, simptome și tratament. Manu: Duc la disfuncție multiplă de organe și chiar la deces

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel