Mastectomia – când este necesară intervenția radicală în cazul cancerului mamar

D.C. |
Data publicării:
Cancer de sân
Cancer de sân

Mastectomia este intervenția chirurgicală prin care este îndepărtat sânul, în cazul unui diagnostic de cancer mamar. Până în urmă cu treizeci de ani, intervenția radicală era recomandată în majoritatea cazurilor pentru a extirpa tumoarea de la nivelul sânului și pentru a elimina riscul de recidivă.

Astăzi, intervenția de mastectomie este recomandată numai în cazurile grave de cancer mamar invaziv.

Mastectomia este de trei tipuri: mastectomie radicală, radicală modificată și totală. În urma consultului de specialitate și a investigațiilor imagistice, medicul chirurg va recomanda varianta potrivită diagnosticului.

În ultima perioadă, mastectomia radicală se efectuează mult mai rar, întrucât tehnicile chirurgicale au devenit mult mai puțin invazive iar modalitatea de diagnostic mult mai precisă. Astfel, înlăturarea numai a țesutului afectat, a marginilor de siguranță în cadrul unei intervenții de lumpectomie a luat locul intervenției de mastectomie.

De asemenea, în sprijinul pacientelor afectate de cancer mamar, diagnosticate tardiv, care primesc indicația de efectuare a unei mastectomii radicale, chirurgia modernă propune mastectomia cu reconstrucție imediată. Această intervenție oncoplastică permite pacientei să beneficieze, în cadrul aceleiași operații, de extirparea sânului/sânilor afectați de cancer și de reconstrucția acestora. Astfel, o echipă multidisciplinară de chirurgi vor efectua în siguranță atât rezecția sânului/sânilor cât și reconstrucția acestuia/acestora, obținându-se astfel un rezultat chirurgical în măsură să redea pacientei, la nivel psihologic,  o reintegrare favorabilă în societate și o imagine de sine neafectată de absența sânului/sânilor.

Intervenția de mastectomie este recomandată, de obicei, în următoarele situații:

când tumoarea canceroasă de la nivelul sânului este prea mare pentru a fi eliminată când sânul este prea mic când răspunsul la chimioterapie nu este unul corespunzător.

Unele femei însă aleg să apeleze la intervenția de mastectomie în ideea minimizării riscului de recidivă sau pentru a nu mai urma ședințele de radioterapie.

În urma intervenției de mastectomie recuperarea se va face treptat, efortul fizic fiind limitat iar în cazul exciziei ganglionilor axilari, poate fi recomandat drenajul limfatic pentru a fi evitat limfedemul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel