Maternități dotate cu aparatură necesară. Investiții de peste 700.000 de lei a OSC

Adisa Codruț |
Data publicării:
Nou-născuți
Nou-născuți

O investiție de peste 700.000 de lei a Organizației Salvați Copiii va dota mai multe maternităţi şi secţii de terapie intensivă neonatală din vestul ţării cu aparatura medicală.

Potrivit unui comunicat al OSC citat de agerpres.ro, coordonatorul Programului de reducere a mortalităţii infantile Salvaţi Copiii România, Ştefania Mircea, susţine că lipsa acestor dotări îngreunează munca medicilor şi poate duce la adevărate drame, prematuri care nu supravieţuiesc pentru că nu există incubatoare disponibile.
Astfel, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Louis Ţurcanu Timişoara va ajunge un ecograf, la Maternitatea Bega a Spitalului Judeţean Timişoara o masă radiantă, la Spitalul Clinic Obstetrică-Ginecologie "Dr. Dumitru Popescu" Timişoara (Maternitatea Odobescu), un ventilator, la Spitalul Judeţean Arad va ajunge un incubator şi o lampă de fototerapie, iar Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă din Caraş - Severin va primi un incubator de transport, în timp ce  secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Reşiţa i se va repartiza un ecograf şi un infuzomat. Spitalul Orăşenesc Haţeg va fi dotat cu o lampă de fototerapie, o lampă UV pentru microfloră, un neopuff, un analizor, un balon reanimare şi un pulsoximetru, mai arată aceeași sursă.

Situația materităților din județe, critică

Potrivit comunicatului de presă, regiunea de vest se remarcă atât prin numărul mare de cazuri pe care le tratează, cât şi prin discrepanţa dintre judeţe; în vreme ce Hunedoara are o rată a mortalităţii infantile sub media naţională, de 5,9 la mia de copii născuţi vii, Caraş-Severin are o rată sever ridicată, de 10,4 la mie. Rata mortalităţii infantile este de 6,2 la mie în judeţul Arad şi de 7,5 la mie în Timiş, unde maternităţile din Timişoara deservesc mai multe judeţe.
"Situaţia maternităţilor din România rămâne una critică şi avem situaţii în care medicii pierd timp preţios încercând să găsească un loc liber într-o secţie de terapie intensivă neonatală superior dotată. Este o dramă pe care o împărtăşesc deopotrivă părinţii şi medicii. Salvaţi Copiii a decis să pună în aplicare un plan de măsuri urgente şi, în urma consultărilor cu medicii, să doteze secţiile de terapie intensivă neonatală unde prematurii pot fi salvaţi", a afirmat preşedintele executiv al OSC România, Gabriela Alexandrescu, citată în comunicat.

Peste 3.000 de nou-născuți ajung, anual la Maternitatea Odobescu

La Maternitatea Odobescu din cadrul Spitalului Municipal Timişoara ajung prin transfer nou-născuţi cu patologii grave din întreaga regiune, numărul naşterilor fiind cuprins între 3.000-3.500 pe an, cu un indicator de prematuritate de 12,2-12,5%. Secția este cea mai mare şi mai performantă maternitate de nivel III din vestul ţării.

La maternitatea Bega, în anul 2018 au avut loc 2.712 naşteri, din care o pondere semnificativă o reprezintă nou-născuţii cu patologie şi nou-născuţii prematuri care necesită tratament şi spitalizare de lungă durată, de la şapte zile (pentru un nou-născut la termen cu patologie minoră) la 30-90 de zile (pentru un nou-născut prematur). În unitatea de Terapie Intensivă Neonatală sunt trataţi între 200-250 nou-născuţi pe an, corespunzător unei medii de 10% din numărul total de naşteri pe an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel