Medicament pentru diabet care te ajută să slăbești? Ce spun cercetătorii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Diabet
Diabet

Un medicament utilizat intens pentru diabet ar putea ajuta la pierderea în greutate și la menținerea greutății scăzute pe termen lung. Cercetătorii vor face mai multe studii.

Noi cercetări sugerează că un medicament de primă linie pentru tratamentul diabetului de tip 2 - metformina - poate ajuta persoanele care suferă de diabet zaharat să mențină greutatea scăzută pe termen lung. Persoanele care au slăbit în timpul tratamentului cu metformină au menținut o pierdere de aproximativ 6% din greutatea corporală timp de șase, până la 15 ani.

Oamenii care au pierdut greutatea prin schimbările stilului de viață – alimentație sănătoasă și exerciții regulate - au reușit să mențină o pierdere de doar 4% din greutatea lor inițială, pentru aceeași perioadă, a constatat studiul, citat de webmd.com.

„O fază anterioară a studiului a constatat că persoanele care au luat metformină au fost mult mai predispuse să piardă 5% sau mai mult din greutatea corporală prin modificări ale stilului de viață - alimentație sănătoasă și exerciții fizice - decât prin utilizarea metforminei.

Dar, cu toate că modificările stilului de viață au fost superioare pentru inducerea scăderii în greutate de timpuriu, metformina a fost mai bună pentru întreținerea pe termen lung a scăderii în greutate”, a spus autorul studys Dr. Kishore Gadde. Este profesor la prevenirea bolilor de inima la Pennington Biomedical Research Center din Baton Rouge, La.

Nu toată lumea tolerează medicamentul

Nu toată lumea este convinsă că metformina te poate menține subțire. După examinarea concluziilor, dr. Joel Zonszein, director al Centrului Clinic de Diabet din Montefiore Medical Center din New York, a declarat: „Acest studiu a fost foarte bine făcut, dar nu arată că metformina este eficientă pentru toată lumea. Unele persoane care au luat metformină și au pierdut din greutate, și-au recâștigat puțin la loc", a spus el. El a adăugat că multe persoane au probleme în a tolera metformina. „Poate provoca probleme digestive, cum ar fi greața și diareea.”

Aproape trei sferturi din populația americană este supraponderală sau obeză, ceea ce este un factor major de risc pentru diabetul de tip 2, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din S.U.A. Pierzând o cantitate semnificativă din greutate - mai mult de 5% din greutatea corporală - pare să ajute prevenirea pre-diabetului, de a se transforma în diabet zaharat tip 2 și poate contribui la întârzierea progresiei diabetului de tip 2.

Cel mai recent studiu a fost o continuare a studiului clinic de prevenire a diabetului de trei ani, care a comparat trei grupuri diferite de persoane cu diabet zaharat pentru a vedea ce tip de intervenție ar ajuta la prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2. Un grup a primit metformină, altul a abordat schimbări intense de stil de viață, iar al treilea grup a primit un placebo.

Acest studiu a constatat că modificările stilului de viață au condus la cea mai mare pierdere inițială în greutate, urmată de grupul cu metformină, potrivit lui Gadde.

Din grupul original de studiu de peste 3.000 de persoane, puțin peste 1.000 au pierdut mai mult de 5% din greutatea corporală.

Greutatea scăzută, menținută timp îndelungat 

Cercetătorii au urmărit acest grup aproape 15 ani, pentru a vedea cine și-a menținut pierderea în greutate. Persoanele care au luat metformină au avut cea mai mare pierdere în greutate după șase ani, până la finalul studiului, la 15 ani. Studiul a constatat, de asemenea, că cei mai în vârstă care au slăbit mai mult în primul an au fost mai predispuși să mențină greutatea scăzută, mai arată autorii studiului.

Gadde a spus că nu este clar de ce grupul cu metformină a fost mai bun la menținerea greutății scăzute. "Metformina reduce puțin consumul de alimente, dar nu are un efect dramatic și, din ceea ce știm, nu modifică în mod semnificativ consumul de energie", a mai spus el.

De asemenea, el a mai arătat că alte studii recente sugerează că metformina poate modifica microorganismele (bacteriile sănătoase din intestin). Se pare, de asemenea, că metformina poate avea unele efecte asupra funcției musculare. Dar, Gadde a spus că este nevoie de mai multe cercetări pentru a ști sigur.

Acest studiu se referea doar la persoanele cu pre-diabet, astfel încât modul în care medicamentul ar putea afecta persoanele fără această afecțiune nu este clar din acest studiu.

Rezultatele au fost publicate pe 22 aprilie in Annals of Internal Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel