Medicamente care scad colesterolul, risc scăzut de efecte secundare

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Frica de efecte adverse îi determină pe pacienții care iau statine, acele medicamente care scad colesterolul din sânge, să renunțe la ele. Unul din patru americani cu vârsta peste 40 de ani ia un astfel de medicament, dar până la 10% din populația Statelor Unite oprește tratamentul pentru că are simptome pe care le pune pe seama statinelor. Asociația Americană a Inimii susține însă printr-o declarație științifică faptul că statinele prezintă un risc scăzut de efecte secundare.

Medicamentele de scădere a colesterolului au demonstrat beneficii substanțiale în reducerea riscului de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, cauzate de cheaguri de sânge (accident vascular cerebral ischemic) la pacienții cu risc. ,,Deoarece statinele sunt asociate cu un risc scăzut de efecte secundare, beneficiile lor depășesc riscurile" se arată în declarația științifică a Asociației Americane a Inimii ( AHA), care a revizuit mai multe studii care evaluează siguranța și efectele secundare potențiale ale acestor medicamente. Declarația a fost publicată în jurnalul Asociației.

,,În majoritatea cazurilor, nu trebuie să încetați să luați statina dacă credeți că aveți efecte secundare ale medicamentului. În schimb, discutați cu furnizorul dvs. de asistență medicală despre preocupările dvs. Oprirea unei statine poate crește semnificativ riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral cauzate de o arteră blocată", a spus dr. Mark Creager, directorul Centrului din Dartmouth-Hitchcock Medical Center din Liban, New Hampshire.

Singura excepție o reprezintă urina închisă la culoare, ce poate fi un semn al unei probleme foarte rare care implică o vătămare gravă a mușchilor, numită rabdomioliză, și care poate duce la insuficiență renală acută.

,,Dacă observați acest semn, trebuie să vă opriți să luați statina și să vă adresați imediat medicului dumneavoastră. Actuala revizuire a cercetării inclusă în această declarație arată că rabdomioliza a fost observată la mai puțin de 0,1% dintre pacienții tratați cu statine", specifică specialiștii.

Durerile musculare au multiple cauze

Cele mai frecvente efecte secundare pe care pacienții le prezintă sunt durerile musculare. Analizele studiilor multiple controlate randomizate, dublu-orb, ale tuturor statinelor disponibile în prezent -la doze maxime recomandate - au arătat că nu mai mult de un procent din pacienți dezvoltă simptome musculare, care sunt probabil cauzate de medicamentele cu statine.

Mulți pacienți tratați cu statine atribuie simptomele musculare statinelor, dar medicii susțin că durerile musculare sunt frecvente în rândul adulților de vârstă medie și în vârstă și au multe cauze.

,,Deoarece pacienții pot fi nesiguri în privința cauzei acestor simptome și datorită faptului că ei cred că simptomele sunt cauzate de statine, lucru care i-ar putea determina să renunțe la luarea statinelor, ridicând riscul unui eveniment cardiovascular, furnizorii de asistență medicală ar trebui să acorde o atenție deosebită pacienților lor și să-i ajute să evalueze cauzele probabile. Dacă există incertitudine, furnizorii de asistență medicală ar trebui să ia în considerare măsurarea nivelurilor de kinază a creatininei, un marker în sânge care ar putea indica leziuni musculare. În cazul în care nivelurile de creatinkinaze sunt normale, pacientul poate fi asigurat că nu au apărut leziuni musculare", se arată în declarația AHA.

Pacienții care nu au suficientă vitamină D pot suferi, de asemenea, de dureri musculare. Există și un alt motiv pentru care persoanele care sunt tratate cu statine pot prezenta dureri musculare - efectul nocebo - așteptările de rău din terapie pe baza raportării problemelor musculare atribuite statinelor în presă, avertismentelor furnizate de furnizorii de asistență medicală.

Simptomele legate de efectul nocebo pot fi severe și nu trebuie niciodată să fie respinse de medic. AHA sugerează în aceste situații încercarea unei doze mai mici de același medicament sau încercarea unui medicament diferit pentru a vedea dacă simptomele pacientului se îmbunătățesc.

 Statinele și riscul de diabet

Tratamentul cu statine poate crește ușor riscul de apariție a diabetului, în special la persoanele care au deja factori de risc pentru aceasta, cum ar fi un stil de viață sedentar și obezitate. Cu toate acestea, riscul absolut al pacienților nou diagnosticați cu diabet datorită utilizării statinelor în studiile majore a fost de numai aproximativ 0,2% pe an, susține AHA.

Pentru persoanele care au deja diabet zaharat, creșterea medie a HbA1c (o măsură a cantității de glucoză din sânge) atunci când se administrează statine este mică și nu este considerată un motiv pentru a nu prescrie acești agenți. În timp ce diabetul zaharat este un factor major de risc pentru atacurile de cord, insuficiența cardiacă și alte evenimente cardiovasculare, terapia cu statine reduce substanțial riscul unor astfel de evenimente și poate fi adecvată pentru pacienții care au deja diabet.

Deși reprezentanții declarației AHA nu observă un risc crescut privind apariția unui prim accident vascular cerebral hemoragic în urma utilizării de statine, poate exista un risc ușor crescut de accident vascular cerebral hemoragic la persoanele care au suferit deja acest tip de accident vascular cerebral (cauzat de o ruptură în arteră). Cu toate acestea, riscul absolut este foarte mic și beneficiul pentru reducerea accidentului vascular cerebral global și a altor evenimente vasculare depășește, în general, acest risc, potrivit Eurekalert.org.

Autorii au analizat, de asemenea, dovezile științifice cu privire la alte posibile efecte secundare ale statinelor și probleme de siguranță, inclusiv leziuni hepatice, efecte neurologice, neuropatie periferică, cataractă, rupturi de tendon și altele, dar au găsit puține dovezi că statinele au fost asociate cu un risc mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel