Medicamente pentru gripă, risc de accident vascular sau atac de cord. Ce este pseudoefedrina, substanța care afectează vasele de sânge din creier

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
medicamente pentru gripa - FOTO: Freepik@pvprproductions
medicamente pentru gripa - FOTO: Freepik@pvprproductions

Anumite medicamente pentru gripă pot provoca accident vascular cerebral.

Anumite medicamente pentru gripă pot provoca accident vascular cerebral. Un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat că a început o revizuire a medicamentelor decongestionante pentru răceală și gripă care conțin pseudoefedrină, ca urmare a unor probleme de siguranță.

Pseudoefedrina, ce este

EMA a precizat că revizuirea s-a datorat rapoartelor privind afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier la unii pacienți care au luat medicamente care conțin pseudoefedrină. Pseudoefedrina este un medicament care se utilizează singur sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata nasul înfundat din cauza răcelii, gripei sau alergiilor.

Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) a inițiat o revizuire a medicamentelor care conțin pseudoefedrină, ca urmare a preocupărilor legate de riscul de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS), afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier. Pseudoefedrina se administrează pe cale orală și se utilizează singură sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata congestia nazală (nasul înfundat) rezultată în urma unei răceli, gripe sau alergii.

Vezi și: Elimină mirosul picioarelor cu oțet și zeamă de lămâie. Remediile bunicii îți vin în ajutor

Pseudoefedrina, riscuri 

PRES și RCVS pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore și amenințătoare de viață în unele cazuri. Simptomele comune asociate cu PRES și RCVS includ dureri de cap, greață și convulsii.

Revizuirea vine ca urmare a unor noi date provenite dintr-un număr mic de cazuri de PRES și RCVS la persoane care au utilizat medicamente care conțin pseudoefedrină, care au fost raportate în bazele de date de farmacovigilență și în literatura medicală.

Medicamentele care conțin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare și cerebrovasculare (efecte secundare care implică ischemie la nivelul inimii și creierului), inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord. Restricțiile și avertismentele sunt deja incluse în informațiile despre produs ale medicamentelor pentru a reduce aceste riscuri.

Având în vedere gravitatea PRES și RCVS, profilul general de siguranță al pseudoefedrinei și indicațiile pentru care medicamentele sunt aprobate, PRAC va analiza dovezile disponibile și va decide dacă autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină ar trebui menținute, modificate, suspendate sau retrase în întreaga UE, notează EMA.

Vezi și: Huggy Wuggy, cea mai periculoasă jucărie în acest moment. Psiholog, mesaj ferm pentru părinți: Dragi părinți, mi se pare alarmant că îi lăsați să se joace cu așa ceva. Mă înfioară

Pseudoefedrina, cum se administrează

Folosiți pseudoefedrina exact așa cum este indicat pe etichetă sau așa cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Nu utilizați în cantități mai mari sau mai mici sau pentru o perioadă mai lungă decât cea recomandată. Medicamentul pentru răceală se ia, de obicei, doar pentru o perioadă scurtă de timp, până când simptomele dispar.

Nu administrați pseudoefedrină unui copil cu vârsta mai mică de 4 ani. Întrebați întotdeauna un medic înainte de a da un medicament pentru tuse sau răceală unui copil. Moartea poate surveni din cauza utilizării greșite a medicamentelor pentru tuse și răceală la copiii foarte mici.

Luați acest medicament cu un pahar plin de apă. Nu zdrobiți, nu mestecați și nu rupeți un comprimat cu eliberare prelungită. Înghițiți-o întreagă. Ruperea sau deschiderea comprimatului poate determina eliberarea unei cantități prea mari de medicament dintr-o dată. Este posibil să fie nevoie să agitați bine suspensia orală (lichid) chiar înainte de a măsura o doză.

Vezi și: Endometrioza: tratament, operație, medicamente și remedii naturiste. Ceaiul și alimentele eficiente care reduc simptomele

Măsurați lichidul cu o lingură specială de măsurare a dozei sau cu o cană de medicamente, nu cu o lingură de masă obișnuită. Dacă nu aveți un dispozitiv de măsurare a dozelor, cereți-i unul farmacistului dumneavoastră.

Nu luați pseudoefedrină mai mult de 7 zile la rând. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă simptomele nu se ameliorează după 7 zile de tratament sau dacă aveți febră cu dureri de cap, tuse sau erupții cutanate. Dacă aveți nevoie de o intervenție chirurgicală, anunțați chirurgul din timp că utilizați pseudoefedrină. Este posibil să fie necesar să întrerupeți utilizarea medicamentului pentru o perioadă scurtă de timp.

Păstrați pseudoefedrina la temperatura camerei, departe de umiditate și căldură, notează drugs.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel