Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
medicamente diabet consum alcool Foto: Freepik @user19174002 @user15285612
medicamente diabet consum alcool Foto: Freepik @user19174002 @user15285612

Cercetătorii investighează rolul unor medicamente moderne utilizate pentru diabet și obezitate, care ar putea reduce consumul de alcool prin mecanisme ce influențează centrul de recompensă al creierului.

Vezi și: Cum afectează aerul rece sănătatea plămânilor. Măsuri de protecție pentru aerul uscat al iernii și iritațiile căilor respiratorii

O nouă cercetare de la Universitatea din Nottingham a constatat că anumite medicamente pentru diabet, în special agoniștii receptorilor GLP-1 (GLP-1 RA), pot ajuta la reducerea consumului de alcool.

Studiul, publicat în eClinicalMedicine, s-a concentrat pe o clasă de medicamente cunoscute sub numele de GLP-1 RA pentru a vedea dacă acestea ar putea ajuta persoanele să reducă consumul de alcool.

Echipa de cercetătoria efectuat o revizuire aprofundată a studiilor existente pentru a explora impactul GLP-1 RA asupra consumului de alcool, examinând modificările comportamentului de consum și rezultatele conexe.

Ulterior, echipa a evaluat șase articole, inclusiv două studii randomizate de control alcătuite din 88 190 de participanți. Dintre aceștia, 38.740 (43,9%) de participanți au primit GLP-1RA.

Constatările arată că acest tip de medicament pentru diabet este promițător în reducerea consumului de alcool, potențial prin țintirea centrului de recompensă al creierului, în special la persoanele cu un IMC de peste 30.

Într-un studiu principal, un medicament pentru diabet nu a redus semnificativ consumul de alcool în general după șase luni, dar persoanele cu obezitate au prezentat unele rezultate pozitive.

Un alt studiu a constatat că persoanele care au luat medicamentul au fost cu 29% mai susceptibile de a reduce consumul de alcool decât cele care au luat un placebo.

Studiile observaționale (nerandomizate) au arătat mai puține probleme de sănătate legate de alcool și un consum mai scăzut de alcool la persoanele care iau GLP-1 RA în comparație cu alte tratamente.

Foto: Freepik @shisuka

Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool

Un studiu realizat de cercetătorii de la Virginia Tech a constatat că utilizatorii de medicamente destinate tratării diabetului de tip 2 și a obezității au raportat pofte reduse de alcool atunci când au utilizat agoniști ai receptorilor GLP-1 sau combinații de agoniști GLP-1/GIP.

Aceste medicamente au scăzut poftele și au redus consumul de alcool, potrivit studiului. Cercetătorii au analizat două seturi de date: unul bazat pe peste 68.000 de postări Reddit din perioada 2009-2023 și un altul care a implicat 153 de participanți cu obezitate care utilizau aceste tratamente.

Rezultatele au arătat că participanții care luau agoniști GLP-1 sau combinații GLP-1/GIP au raportat consumul unui număr semnificativ mai mic de băuturi alcoolice decât cei din grupul de control, care nu utilizau medicamente pentru diabet sau pierderea în greutate.

De asemenea, efectele stimulative și sedative ale intoxicației cu alcool au fost reduse la utilizatorii acestor medicamente. Studiul reprezintă unul dintre primele rapoarte care explorează potențialele beneficii ale acestui tip de tratament aprobat recent pentru diabetul de tip 2 și pierderea în greutate.

Autorii subliniază necesitatea continuării studiilor controlate randomizate pentru a explora potențialul terapeutic al acestor medicamente în tratamentul tulburărilor legate de consumul de alcool. Este nevoie de cercetări suplimentare pe populații mai diverse pentru a analiza diferențele de sex și rasă.

Citește și: Multitasking: efectele negative pentru minte. Regula de 20 de minute care te scapă de acest obicei

Consumul e alcool și obezitatea

Consumul de alcool poate crește apetitul, ducând la supraalimentare și la creșterea în greutate. Etanolul și grăsimile din alimente au calorii similare, dar persoanele cu alcoolism nu sunt afectate de obezitate din cauza malnutriției. Unele persoane apelează la alcool pentru a înlocui mâncarea, similar cu modul în care sunt folosite țigările sau drogurile.

Un studiu din 2005 a constatat că cei care consumau băuturi alcoolice în mod regulat aveau un indice de masă corporală (IMC) mai mic decât cei care beau mai rar, dar în cantități mai mari.

Un studiu realizat în 2011 de Facultatea de Medicină a Universității Washington a constatat că persoanele cu un istoric familial de alcoolism aveau șanse mai mari să fie afectate de obezitate, în special în cazul femeilor.

Cu toate acestea, nu a existat nicio legătură între obezitate și un istoric familial de alcoolism în primul studiu. Legătura s-a consolidat în intervalul scurt de timp dintre cele două anchete, ceea ce sugerează că ar putea fi implicați factori de mediu, cum ar fi creșterea timpului de sedentarism, alimentele grase, zaharoase și sărate și accesul redus la activitate.

Comentariile cercetătorilor din Archives of General Psychiatry sugerează că obezitatea poate crește la persoanele vulnerabile la dependență din cauza unui mediu alimentar în schimbare și a disponibilității crescute a alimentelor foarte gustoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel