Medicamentele pentru hipertensiune, asociate cu o memorie mai bună. Explicațiile experților

Angela Sabău |
Data publicării:
Medicament FOTO pexels
Medicament FOTO pexels

Unele medicamente pentru tensiunea arterială au fost asociate cu o memorie mai bună. Iată cum funcționează.

Bariera hematoencefalică protejează creierul de substanțele toxice. În timp ce unele medicamente pot pătrunde prin acest perete defensiv și pot provoca probleme de memorie, anumite medicamente care tratează tensiunea arterială crescută par a fi asociate cu o funcție cognitivă mai bună.

Într-o analiză publicată în numărul din august 2021 al Hypertension, cercetătorii au adunat informații din 14 studii observaționale a aproape 12.900 de adulți cu vârsta de peste 50 de ani, cu tensiune arterială crescută. S-a analizat în mod specific persoanele care au luat inhibitori ai ECA sau blocanți ai receptorilor angiotensinei II (ARB) pentru a-și trata starea.

Există multe tipuri de medicamente în cadrul acestor două clase, dintre care unele pot traversa bariera hematoencefalică.

După trei ani de tratament, cei care au luat un inhibitor ECA (cum ar fi lisinoprilul) sau un ARB (cum ar fi candesartanul) care traversează bariera hematoencefalică au obținut un scor mai mare la testele de memorie, comparativ cu cei care au luat un alt medicament în aceeași clasă care nu trece.

Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru declinul cognitiv și demență la adulții în vârstă, iar tratamentul cu modificări ale stilului de viață și toate tipurile de medicamente pentru tensiunea arterială poate reduce riscul.

Dar aceste descoperiri sugerează că anumite medicamente pentru tensiunea arterială care traversează bariera sânge-creier pot oferi beneficii suplimentare pentru creier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel