Medicamentul din antichitate care ar reduce rata mortalității COVID cu 50%

Adisa Codruț |
Data publicării:

Un studiu din Israel susține că un medicament vechi, derivat din șofran, ar putea îmbunătăți tratamentul persoanelor cu COVID și ar reduce mortalitatea cu 50%. 

Un raport apărut la începutul lunii decembrie în Jurnalul European de Medicină Internă susțin că un medicament vechi, cu substanțe din șofran, ar îmbunătăți tratamentul bolnavilor cu COVID. Acest medicament, existent și în antichitate, a fost testat în studii în ultimii 20 de ani. Profesorul Ami Schattner a analizat toate aceste studii și susține că medicamentul - colchicina - pare a fi eficientă și în tratarea COVID, respectiv ar reduce mortalitatea cu 50%.

Patru cercetări la care au participat 6.000 de pacienți cu COVID au fost publicate și fiecare arată - afirmă prof Schattner - ”îmbunătățire semnificativă a indicilor de coronavirus sever și, cel mai important, a existat o scădere a mortalității cu aproximativ 50% în comparație cu cei care nu au fost tratați cu colchicină”. Potrivit expertului, medicamentul este ieftin și bine tolerat de pacienți. Ca efecte secundare la unii pacienți, adaugă dr Ami Schattner, pot fi accese de diaree.

Medicamentul a fost testat în tratamentul pandemiei de COVID-19 în întreaga lume, inclusiv în Canada, Grecia, Africa de Sud, Spania și Brazilia. Multe dintre teste au fost studii placebo, crescând probabilitatea lor de acuratețe.

”După cum se știe, pacienții care au avut un atac de cord au un risc semnificativ crescut de recidivă și accident vascular cerebral, iar aceștia sunt foarte mulți pacienți. (...) Studiile din ultimii ani au descoperit că, datorită activității sale antiinflamatorii asupra straturilor aterosclerotice din artere, colchicina în doze mici zilnice este capabilă să protejeze eficient acești pacienți. (...) Nivelul de protecție a fost până la punctul de a preveni aproximativ jumătate din evenimentele recurente, iar acest efect benefic impresionant a fost obținut și la pacienții care au suferit deja cateterism terapeutic și au urmat tratament preventiv optim cu aspirină și statine”, afirmă Ami Schattner, arată Antena 3.

Medicul Jean-Claude Tardif, cercetătorul principal al studiului COLCORONA și director al centrului de cercetare al Institutului de Cardiologie din Montreal susține că ar exista un prim tratament care poate ajuta pacienții cu COVID-19 înainte de a fi internați la spital pentru a preveni internările, intubațiile și decesul. La 4.159 pacienți – din SUA, Brazilia, Spania, Africa de Sud - care au prezentat un factor de risc pentru complicații și al căror diagnostic de COVID-19 fusese validat printr-un test PCR, colchicina a condus la o scădere a spitalizărilor cu 25%, o scădere a necesității de ventilație cu 50% și cu 44% scăderea deceselor comparativ cu grupul de control. 

Colchicina, descoperită în secolul al XIX-lea și folosit împotriva gutei, este un medicament antiinflamator folosit în Cardiologie. Medicul Jean-Claude Tardif o studiază de câțiva ani în tratamentul bolilor de inimă și a demonstrat că reduce riscul de recurență la persoanele cu boli de inimă cu mai mult de un sfert. Colchicina acționează pentru a preveni ”furtuna inflamatorie majoră” care afectează plămânii pacienților cu COVID-19 și care ar putea trimite pacienți la spital, consideră medicul, potrivit lapresse.ca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel