Medici, rezidenți, asistenți, specialiști din Urgență: 6 manuale lansate pentru aceștia

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Manuale lansate
Manuale lansate

Șase manuale pentru personalul medical au fost lansate miercuri, 7 septembrie la București. Unele au fost traduse în Română, altele, concepute de experți din țară.

Mai multe manuale pentru Medicină de Catastrofă, Medicină de Urgenţă, adresate doctorilor, rezidenţilor şi asistenţilor medicali au fost lansate miercuri, 4 septembrie, la Bucureşti. Unele constituie traduceri de referință din literatura medicală internațională în Română, altele - scrise integral de experți români, informează Agerpres.

Lansarea a avut loc la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din București.

Medici, manuale. Care sunt cele 6

Manualele lansate azi, autorii lor, tirajele și editorii sunt enumerate pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Este vorba de:

1. ”Manual de medicină de catastrofă”, coordonat de Henri Julien, Președintele Societății Franceze de Medicină de Catastrofă, Lavoisier Medicine, Editor al ediției în limba română dr Raed Arafat, Editura Art, București 2019, tiraj 3000 exemplare.

2. ”Manualul Tintinalli pentru medicina de urgență”, Ghid pentru studiu comprehensiv, ed 8, a treia ediție în limba română, Editori coordonatori verificare-validare pentru ediția în limba română: Claudia Bursuc și Alina Petrica, Editura Art, 2019, tiraj 2500 exemplare.

3. „Nancy Caroline: Medicină de Urgență în prespital”, Ediția a -7-a, revizuită, Prima ediție în limba română, vol 1 și 2, Editor al ediției în limba română dr Raed Arafat, Editura Art, București 2019, tiraj 3000 exemplare.

4. ”Manualul Sheehy pentru asistența medicală de urgență”, manual pentru asistenții medicali, ediția a 7-a, prima ediție în limba română, Editor pentru ediția în limba română: Hajnal Vass, Editura Etnos 2016, tiraj 2500 exemplare.

5. ”Primul ajutor calificat”, ediția II, Prof. Asoc. Dr. Raed Arafat, As. Principal Hajnal Erszebet Vass, Conf.dr. Cristian Marius Boeriu, Editura Etnos, Bucuresti 2016, tiraj 2500 exemplare.

6. ”Protocol Național de Triaj”, versiunea 2, Ghid de implementare, Editori: dr. Alina Petrică, as.principal Hajnal Erszebet Vass, dr. Hadrian Liviu Borcea, Editura Etnos, 2016, tiraj 2500 exemplare.

Medici, manuale: declarația lui Arafat

Manualele realizate în cadrul proiectului româno-elveţian sunt relevante pentru toate categoriile de specialişti din serviciile de urgenţă: medici, asistenţi, paramedici, pompieri.

Publicaţiile vor fi distribuite gratuit fie direct către fiecare din aceşti specialişti, fie prin existenţa acestor publicaţii în cadrul centrelor de formare.

”Resursa umană, ca să fie la nivelul cel mai înalt, trebuie să fie pregătită. Pregătirea nu înseamnă numai cea de bază, ci şi cea continuă.(...) Una dintre cele mai importante activităţi a fost crearea unui bagaj de manuale, de protocoale, care să servească colegilor noştri de la serviciile de urgenţă, începând cu cel mai de bază nivel şi ajungând la cel mai înalt nivel. (...) Una este să răspunzi la un accident cu zeci, cu sute de victime şi alta este să tratezi unul, doi, trei bolnavi simultan într-o unitate de primiri urgenţe ca medic", a afirmat Raed Arafat, șeful DSU, citat de Agerpres.

Despre eveniment, Arafat a scris și pe contul său de Facebook:

”Traducerea manualelor și adaptarea lor s-a realizat în cadrul programului Elvețian și cu participarea mai multor colegi medici și asistenți din serviciile de urgență din România. Numai așa vom putea crește treptat calitatea în sistemul medical de urgență. Formând și pregătind personalul la cel mai înalt nivel posibil și punând la dispoziția lor cele mai bune surse de pregătire în acest domeniu”.

Medici, manuale: coordonatorul manualului de Medicină de Catastrofă

La eveniment au luat parte și ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli, şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

"Catastrofele nu au o frontieră. Din fericire, oamenii care participă la acordarea asistenţei de urgenţă în cazul dezastrelor nici ei nu au frontieră. Nici în Europa, nici în lume. Medicina de dezastre este o specialitate. Nu poate să fie inventată, nu poate să fie improvizată când ajungem la locul unei catastrofe. Trebuie să fie predată, trebuie să fie formaţi... Scopul acestui manual de medicină de catastrofă este să răspândească ce este esenţial în această specialitate de medicină de dezastre. Este diferită de medicina de urgenţă practicată de medici, de asistenţi de personalul de salvare în situaţiile zilnice, în situaţiile cotidiene. Tehnicile sunt diferite, triajul devine foarte important în medicina de dezastre. (...)", a declarat coordonatorul Manualului de Medicină de Catastrofă general, medicul Henri Julien.

Realizarea manualelor a fost posibilă în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, proiectul "Îmbunătăţirea calităţii serviciilor de urgenţă spitaliceşti şi prespitaliceşti prin dezvoltarea şi implementarea unui program de formare". 

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel