Medici români, scandal cum nu s-a mai văzut. Totul pleacă din sălile de operație

La spitalele din Iași, aproape jumătate dintre pacienții care ajung provin din alte colțuri ale țării. Zeci de operații se efectuează zilnic, iar pentru aceste intervenții chirurgicale este nevoie de unități de sânge. Foarte mulți pacienți din alte orașe ajung în Iași, întrucât unitățile medicale din orașele de reședință nu pot efectua intervenții chirurgicale majore.

În ultima perioadă, județul Iași se confruntă cu o situație dificilă atunci când vine vorba despre rezervele de sânge. La această criză existentă contribuie, într-o măsură destul de mare, și pacienții care provin din alte orașe ale țării și care beneficiază de intervenții chirurgicale majore în unitățile medicale din Iași. Astfel, o cantitate mare de sânge se consumă pentru operații care nu pot fi efectuate în spitalele mai mici, din alte orașe ale țării. În aceste condiții, aproximativ 40% dintre pacienții care ajung în spitalele din Iași provin din alte orașe, scrie bzi.ro.

Conform unui clasament realizat de reporterii Cotidianului Bună Ziua Iași, pe parcursul anului 2017, podiumul acestor unități medicale, care tratează cei mai mulți pacienți din alte județe, este alcătuit din Institutul de Boli Cardiovasculare, unde 49% dintre pacienți proveneau din alte județe, Institutul Regional de Oncologie, cu un procent de 44%, și Spitalul Clinic de Urgență "Sf. Spiridon", unde 30% dintre cazuri sunt din alte orașe.

În 2018, situația nu s-a schimbat

În 2018, situația este aproximativ la fel, schimbări fiind înregistrate doar la Institutul de Boli Cardiovasculare. Astfel, putem constata că o cantitate mare de sânge care se recoltează la Centrul de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași este folosită pentru tratarea pacienților care vin din alte orașe.

Unitatea de Primire Urgențe, un uriaș consumator de sânge

Potrivit medicilor ieșeni, la Spitalul "Sf. Spiridon", una dintre cele mai aglomerate unități medicale din Iași, se efectuează în fiecare zi aproximativ 60 de intervenții chirurgicale, iar foarte multe dintre ele au nevoie de sânge. Situația este și mai dificilă, având în vedere că aici funcționează și Unitatea de Primire Urgențe (UPU), care este un mare consumator de derivate sangvine labile.

Astfel, la UPU ajung foarte multe persoane din alte orașe, care au reală nevoie de tratament de specialitate. Având în vedere că urgențele au prioritate și că foarte mulți dintre pacienți au nevoie de sânge pentru a primi tratament, putem afirma că UPU este un consumator important de sânge.

"Chiar dacă ne confruntăm cu o criză de sânge, urgențele care ajung la spital au prioritate. Este vorba despre acele cazuri care pun viața pacienților în pericol. Astfel, operațiile care nu reprezintă urgențe pot suferi amânări. Prin proceduri speciale, cu documente speciale și transport special, putem primi sânge de la vecini, dacă este nevoie", precizează dr. Dan Timofte, director medical al Spitalului "Sf. Spiridon" din Iași.

Intervențiile de la ortopedie suferă amânări importante

Tot la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași ajung și pacienții care au suferit accidente grave, în urma cărora s-au ales cu fracturi importante, iar pentru corectarea acestora este nevoie de intervenții chirurgicale dificile, care necesită unități de sânge. În ultima perioadă, Clinică de Ortopedie și Traumatologie de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași a fost în permanență plină. În aceste condiții, aici se efectuează, zilnic, aproximativ opt operații. Astfel, pentru a rezolva aceste cazuri, doar la Ortopedie este nevoie de zece unități de sânge într-o singură zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel