Medicii din CFSM cer modificarea legislației privind asigurarea de malpraxis

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Medic
Medic

Medicii reprezentanți ai Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, le-au solicitat, astăzi, parlamentarilor din Comisiile de sănătate modificarea legislației în privința malpraxisului astfel încât să se încheie o asigurare colectivă a instituțiilor medicale pentru tot personalul angajat.

Medicii din CFSM spun că nu ar trebui să fie obligați să plătească unor terți sume importante de bani pentru asigurările de malpraxis.

„În fiecare an, începând din 2002, orice medic român a plătit unor terți, obligat de statul român, pentru asigurări, mai întâi între 125 și 150 de euro (în perioada 2002 - 2003), iar apoi aproximativ 25 - 50 euro (în perioada 2014 - 2017)", a afirmat președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, dr. Victor Eșanu, la dezbaterea „Medicina încotro?", la care au participat parlamentari din Comisiile de sănătate.

Milioane de euro în buzunarele unor terți

El a arătat că, în România, sunt aproximativ 70.000 de medici, inclusiv stomatologi, astfel încât, anual, pentru asigurări, „niște terți" au primit, pe gratis, numai de la medici, aproape 10 milioane de euro în perioada 2002 - 2013 și, ulterior, 5 milioane de euro.

Dr. Eșanu a precizat că în alte state din Uniunea Europeană există modalități obligatorii și facultative de asigurare și de plată pentru polițe de asigurare de răspundere civilă pentru medici, menționând că, dacă asigurarea este obligatorie, atunci ea este plătită din fonduri publice.

„Unele țări obligă instituțiile medicale să se asigure, fie ele spitale publice sau private ori instituții deținute de medici (cabinete medicale). În Europa nu există obligativitatea ca medicii salariați să se asigure. Se asigură instituția", a declarat dr. Victor Eșanu, adăugând că, „pe lângă solidaritatea în plata asigurărilor de sănătate, există și solidaritatea în fața malpraxisului".

Medicul a opinat că în România „textul de lege ar avea nevoie de o nouă lectură". „De ce fiecare medic e obligat să plătească unor terți pentru a profesa?", a mai spus el, conform Agerpres.

„Adică avem rugămintea să scoateți din lege obligația doctorului de a se asigura pentru a profesa", a completat dr. Dan Perețianu.

Asigurarea, inclusă în pachetul salarial

Senatorul PSD Renică Diaconescu a afirmat că există deja un proiect de lege care reglementează această chestiune. „Avem deja un proiect. M-am dus de trei ori cu el. Cu cât îl amânăm mai mult cu atât producem un dezastru și majoritatea plecărilor din țară ale medicilor este tocmai că nu se simt în siguranță. Un avocat te pândește și orice pacient poate să te dea în judecată chiar dacă într-un an - doi câștigi procesul", a spus senatorul.

„Mai devreme sau mai târziu va trebui să rezolvăm această problemă a instituției. Indiferent că este Franța, Polonia sau Ungaria, plata asigurării de malpraxis intră în procesul de negociere a condițiilor de angajare. Dacă are nevoie de tine atunci îți oferă un pachet mai mult sau mai puțin generos, în funcție de necesitățile instituțiilor respective. (...) Trebuie să ajungem într-o primă etapă la finanțarea pe rezultate", a precizat senatorul UDMR Laszlo Attila, președintele Comisiei pentru sănătate.

Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa, la care este afiliată CFSM, a arătat că instituția medicală trebuie să răspundă, deoarece medicul angajat nu a operat pe proprietatea sa.

„Acum este ca și cum medicul dintr-o instituție este pe propria lui proprietate și este răspunzător direct având un contract de proprietate, ceea ce este incorect. El este un angajat al unei instituții care are responsabilități legate de acest lucru. Legat de problema respectivă există soluții în legislația națională din alte domenii cum este în justiție sau la poliție, care prevăd că pentru o persoană angajată în aceste instituții, cât timp este în funcție, în spital, un pacient, nu poate să îl dea în judecată ca persoană fizică, poate să dea în judecată instituția. (...) Nu văd de ce în domeniul medical, pentru că discutăm de instituții publice, nu discutăm de un medic care și-a desfășurat un mic business medical legat de acest lucru, ci discutăm de un serviciu general care se face conform prevederilor constituționale pentru cetățeni. Adică în malpraxis, din punctul acesta de vedere, trebuie definit mai bine, dar trebuie înțeles că medicul care a operat nu a operat el la societatea lui, a operat el într-o instituție, deci instituția răspunde", a explicat Hossu, adăugând că instituția, dacă va considera că medicul a greșit, poate să se întoarcă să recupereze banii de la medic.

Dezbaterea „Medicina încotro?", organizată de Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România și la care au participat mai mulți parlamentari, a abordat și alte teme, printre care migrarea medicilor în Uniunea Europeană, serviciile farmaceutice, drepturile medicilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel