Medicii nefrologi tratează pacienții cu cele mai multe complicații

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay
Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay

Medicii nefrologii tratează pacienții cu cele mai multe complicații potrivit unui studiu publicat recent, care a analizat 2,5 milioane de participanți. Pacienții cu boli de rinichi au avut cel mai mare număr de comorbidități, cel mai mare număr de pilule care trebuie luate și cel mai mare risc de mortalitate.

Tot acești bolnavi sunt cei s-au clasat pe locul doi, după pacienții cu boli infecțioase, la capitolul numărului de medici consultați, precum și a duratei medie a spitalizărilor lor, conform studiului canadian.

,,Pacienții cu boli de rinichi sunt extrem de vulnerabili și au nevoie de îngrijiri speciale, dar nefrologia este o disciplină neglijată în multe sisteme europene de sănătate. Este timpul pentru o mai bună finanțare a nefrologiei, precum și pentru mai multe eforturi de a crește gradul de conștientizare a bolilor renale în rândul populației”, a explicat prof. dr. Carmine Zoccali, președinta ERA-EDTA.

Complexitatea pacienților variază substanțial între diferitele specialități medicale este una dintre concluziile cercetării. O altă constatare importantă este că nefrologii tratează cei mai complexi pacienți.

În acest studiu, complexitatea a fost definită de nouă indicatori: numărul de comorbidități, prezența bolilor psihice,  numărul de tipuri de medici implicați,  numărul de medici implicați, numărul de medicamente prescrise,  numărul vizitelor de urgență,  rata efectelor adverse clinice (deces, spitalizare), riscul de a fi plasat în îngrijire pe termen lung și  riscul decesului cauzat de toate cauzele. În perioada de urmărire de un an, 21.792 pacienți (0,8%) au decedat și 217.920 (8%) au fost internați.

După cum au subliniat autorii studiului, plata către instituțiile de asistență medicală se bazează frecvent pe volumul pacienților, nu pe complexitatea pacienților, dar în opinia lor, factorii de decizie ar trebui să țină cont mai mult de complexitate și să investească mai mult în tratamentul pacienților vulnerabili.

,,Aceasta este o concluzie foarte importantă, iar în acest context trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la modul de prevenire a bolii renale cronice", a afirmat prof.dr. Zoccali, după cum informează Eurekalert.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel