Medicul pediatru Mihai Craiu: cei mici pot avea simptome Covid-19 de lungă durată, dar nu rămân contagioși

Angela Sabău |
Data publicării:
Mihai Craiu  FOTO: DC Medical
Mihai Craiu FOTO: DC Medical

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că și cei mici pot suferi de ceea ce se cheamă „long Covid”, însă aceștia nu rămân contagioși.

Despre varianta Omicron se spune că, deși se răspândește mult mai repede decât primele variante ale virusului, nu dă forme de boală atât de grave. Totuși, partea proastă este că afectează mai frecvent copiii, spre deosebire de primele variante. 

O formă a bolii denumită „long Covid”, adică boala care rămâne chiar și după ce testele ies negative la prezența virusului, se pare că poate afecta și copiii. Judecând după numărul mare de copii care sunt infectați în ultima perioadă, este logic să crească și acest risc.

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că și cei mici pot avea simptome de boală de lungă durată, așa numitul long COVID.

Acest lucru se poate întâmpla indiferent dacă la început au avut doar simptome ușoare:

„Persistența particulelor virale în organismul pacientului duce la un răspuns inflamator persistent, adică mai simplu spus continuă să ardă focul în jar și nu mai avem flăcări foarte mari. Acest micro-război la nivel imunologic se poate manifesta prin pierderi de memorie, performațe școlare net mai proaste decât înainte, oboseală, dureri de cap, de mușchi”, a spus el la Europa FM.

Copiii, mai spune el, nu rămân însă contagioși după prima săptămână de boală.

„Dincolo de o săptămână de boală acută, copiii, chiar dacă mai au simptome și chiar dacă ar putea să mai aibă teste imunologice, nu teste din salivă sau din nas, pozitive, ei nu mai dau altor copii. Deci, din punctul acesta de vedere părinții pot să stea liniștiți dacă se reîntoarce în clasă un copil care a avut Covid și după o săptămână vine înapoi și el încă își mai trage nasul sau se freacă la ochi sau mai are cine știe ce mici simptome respiratorii.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel