Melatonina ar putea să nu fie atât de sigură pe cât credeai. STUDII

Angela Sabău |
Data publicării:
Medicament FOTO pexels
Medicament FOTO pexels

Noi studii arată că melatonina, ajutorul atât de important pentru un somn odihnitor, s-ar putea să nu fie atât de sigură pe cât credeam, pe termen lung.

În special în timpul pandemiei, multe persoane s-au confruntat cu insomnia și cu tulburări de somn, precum trezitul de mai multe ori pe noapte sau incapacitatea de a adormi. Melatonina, hormonul care ne asigură adormirea, este considerată un ajutor de nădejde în această situație, dar acum, un nou studiu a generat un avertisment că luarea prea mult din melatonina pentru somn poate să nu fie sigură pe termen lung

Studiul, care a fost publicat la 1 februarie în Jurnalul Asociației Medicale Americane, arată că, în 2018, americanii luau mai mult de două ori cantitatea de ajutor pentru somn fără prescripție medicală decât cu un deceniu mai devreme. Un număr tot mai mare de adulți au luat doze de melatonină cu mult peste doza de 5 miligrame pe zi utilizată de obicei ca tratament pe termen scurt.

„Aceste estimări pot ridica probleme de siguranță, mai ales având în vedere că conținutul real de melatonină din suplimentele comercializate poate fi cu până la 478% mai mare decât conținutul etichetat”, se arată în studiu. „Utilizarea în creștere a melatoninei în populația generală și potențialul său terapeutic în creștere oferă [un] impuls pentru obținerea de dovezi solide de siguranță pe termen lung”.

Dr. Mike Bohl a explicat că nu este surprinzător că americanii iau mult mai mult decât doza recomandată de somnifer.

„Cercetătorii i-au căutat pe cei care iau peste 5 miligrame pe zi”, spune Bohl. „Dar o simplă oprire la raionul de suplimente dintr-un magazin de proximitate dezvăluie că un număr de mărci vând melatonină sub formă de pastile care conțin 10 miligrame fiecare (de două ori doza recomandată menționată în studiu).”

Deși utilizarea pe termen scurt a melatoninei pentru lucrătorii în schimburi și persoanele care au probleme cu adormirea pare a fi sigură, nu se știe nimic despre siguranța pe termen lung a utilizării melatoniei. „Lipsa unor studii pe termen lung înseamnă că nu știm dacă este sigur pentru utilizare prelungită”, notează Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă.

Atenție la dependență!

„Cheia oricărui ajutor pentru somn este să nu devii prea dependent de el”, ne sfătuiește Bohl. „Din fericire, printre ajutoarele pentru somn disponibile, consumul de melatonina nu este probabil să conducă la dependență, iar riscul de efecte secundare – cum ar fi să simțiți o „mahmureală” dimineața – este scăzut. Cu toate acestea, unele efecte secundare, cum ar fi durerea de cap, sunt încă posibile."

Chiar dacă Food and Drug Administration reglementează suplimentele alimentare, cum ar fi melatonina, reglementările pentru aceasta sunt mai puțin stricte decât cele pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală. Aceasta înseamnă că este important să consultați medicul înainte de a începe orice tip de tratament cu suplimente, deoarece unele pot interacționa cu medicamentele sau pot prezenta riscuri dacă aveți probleme medicale.

Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel