Meningita B poate fi prevenită prin vaccinare

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Cine este Men B. Foto: GSK
Cine este Men B. Foto: GSK

Vaccinul meningococic grup B, produs de compania GlaxoSmithKline, este disponibil în România.

Vaccinul meningococic grup B (1), produs de compania GlaxoSmithKline, este disponibil în România. Vaccinul meningococic grup B este indicat (2) pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta de peste 2 luni împotriva bolii meningococice invazive cauzate de Neisseria meningitidis grup B. (1) Acest vaccin face parte din vaccinurile opționale, conform prevederilor legale.

Boala meningococică invazivă (BMI) este o boală potenţial fatală sau cu grave sechele permanente pentru supraviețuitori, chiar și în cazul administrării unui tratamentul adecvat (3,4,5). Boala progresează rapid și este, de cele mai multe ori, dificil de diagnosticat. (6)

În România, 69% din toate cazurile de meningită meningococică confirmate în ultimii 4 ani au fost cauzate de serogrupul B. Numai în anul 2018 au fost confirmate 73 de cazuri, incidenţa cea mai mare fiind la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-1 an și 1-5 ani. (7)

„Pentru prevenirea și protecţia împotriva bolilor grave, GlaxoSmithKline asigură, la nivel global, peste două milioane de doze de vaccin zilnic. Compania are în portofoliu mai mult de 30 de tipuri de vaccin, care ajută oamenii să se protejeze împotriva unui număr de 21 de boli grave. Având în vedere contextul actual din România și nevoia acută pentru un vaccin meningococic grup B, GlaxoSmithKline a depus toate eforturile pentru a asigura pacienţilor din România posibilitatea de a se proteja împotriva Meningitei B." a declarat Dana Constantinescu – General Manager GlaxoSmithKline România.

Aproximativ 10% din populaţia la nivel global este purtătoare asimptomatică a Neisseria meningitidis, bacteria cauzatoare de meningită bacteriană. (8) Bacteria este transmisă de la persoană la persoană pe cale respiratorie, prin picături de salivă sau secreţii nazofaringiene. (9,10) În pofida tratamentului medical adecvat, aproximativ 1 din 10 pacienţi care contractează BMI decedează și aproximativ 1 din 5 dintre cei care supravieţuiesc rămâne cu sechele permanente. (11)

„Întrucât cea mai mare incidență a bolii este întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 -1 an și 1-5 ani, lansarea vaccinului este de interes pentru părinți, în special. Este foarte important de menționat că vaccinul meningococic grup B, produs de compania GlaxoSmithKline, poate fi administrat pentru imunizarea activă a persoanelor, încă de la vârsta de peste 2 luni." a declarat Dan Nițu, Director Medical, GlaxoSmithKline România.

În 2012, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și cele 194 de state membre au publicat un plan de acțiune privind vaccinarea, pentru a extinde accesul la imunizare, pentru a promova inovația în industria vaccinurilor și a preveni milioane de decese. Mai mult, Comisia Europeană consideră că „vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor în materie de sănătate publică. Imunizarea prin vaccinare este cea mai bună cale de apărare de care dispunem pentru a lupta împotriva bolilor grave care pot fi prevenite și împotriva bolilor contagioase, care uneori pot fi mortale”.

Implicarea GSK la nivel global: Eforturile GSK sunt recunoscute la nivel internațional și de către Access to Vaccines Index (12), care consideră GSK ca fiind lider în îmbunătăţirea accesului la vaccinuri la nivel mondial prin cercetare și dezvoltare, producţie, aprovizionare și preţ. Astfel, la nivel global, aproximativ 40% dintre copii primesc cel puțin unul dintre vaccinurile dezvoltate de GSK. (13)

Implicarea GSK în România: GSK România deține un portofoliu complex de 11 vaccinuri, acoperind 16 patologii de care suferă oameni de toate vârstele: meningită B, gastroenterita produsă de infecția cu rotavirus, pneumonie, otită medie acută, boală pneumococică invazivă, difterie, tetanos, poliomielită, infecția cu Haemophilus influenzae tip b (Hib), tuse convulsivă, varicelă, rujeolă, rubeolă, oreion, hepatită A și hepatită B .

Despre GSK

GSK este una dintre cele mai importante companii din lume din domeniul farmaceutic și medical, a cărei activitate se bazează pe cercetare. GSK este o companie globală din domeniul sănătății, care își desfășoară activitatea cu misiunea de a-i ajuta pe oameni să realizeze mai multe, să se simtă mai bine și să trăiască mai mult. Obiectivul GSK este de a contribui, prin toate acțiunile sale, la creșterea speranței de viață a românilor. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.gsk.ro.

(1)  Suspensie injectabilă în seringă preumplută ,Vaccin meningococic grup B (rADN, component, adsorbit)

(2)  https://www.anm.ro/nomenclator/medicamente

(3) World Health Organization. Wkly Epidemiol Rec 2011; 47(86): 521–540

(4) Ramakrishnan M, et al. BMC Medicine 2009; 7: 47

(5) Erickson L and DeWals P. Clin Infect Dis 1998; 26(5): 1159–64

(6) Thompson MJ, et al.  Lancet 2006; 367(9508): 397–403

(7)  https://cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/meningita-meningococica 

(8) Christensen H, et al. Lancet Infect Dis 2010; 10(12): 853–861

(9) World Health Organization (WHO). Meningococcal meningitis fact sheet (No 141). WHO; November 2015. Disponibil la: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs141/en/  [accesat februarie 2018]

(10) Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Pink Book Chapter 14: Meningococcal disease. CDC; 2015. Disponibil la: http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/mening.pdf  [accesat februarie 2018] 

(11) World Health Organization (WHO). Meningococcal meningitis fact sheet. Updatat Februarie 2018. Disponibil la: http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/meningococcal-meningitis  

(12)  Access to Medicines Foundation, Access to Vaccines Index 2017, p.12 

(13) GSK Data on file 2017N322062

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel