Menopauza, care sunt primele simptome și la ce vârstă pot să apară: dr Iosif Niculescu explică

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Menopauză, colesterol
Menopauză, colesterol

Menopauza este un proces important care se petrece în corpul ueni femei, odată cu înaintarea în vârstă. Modificările și semnele, însă, pot să apară cu ani buni înainte.

Menopauza este unul dintre procesele importante din corpul unei femei, având în vedere că, odată cu instalarea ei, încetează funcția de reproducere. Din punct de vedere medical, în corpul femeii aduce o serie de schimbări și chiar dezechilibre hormonale, unele având nevoie de intervenția medicului pentru a fi corectate.

Dr. Iosif Niculescu a explicat la Interviurile DC Medical care sunt primele semne care ar trebui să dea de gândit și când ar trebui să se aștepte femeile la aceste schimbări. „Vârsta medie de menopauză în Europa este în jur de 52 de ani. Deci, undeva după 50 de ani, dar există diferențe individuale în funcție de factori comportamentali: fumat, cantitatea de țesut adipos în corp etc, sunt mulți factori care pot să o influențeze. Dacă acest lucru apare înainte de 45 de ani, apare ceea ce se numește menopauză precoce și în cadrul menopauzei precoce, sunt formele severe de apariție înainte de 40 de ani, care deja intră în sfera patologicului și situație în care femeile au nevoie mare de ajutor, eventual de suplimentare hormonală”, a explicat el.

Repercusiuni importante asupra funcției sexuale

Pe de altă parte, mai spune medicul, menopauza înseamnă „sistarea funcției reproductive ale femeii, dar nu neapărat asupra funcției sexuale, însă cu repercusiuni masive, importante în ceea ce privește funcția sexuală”, explică el.

„Tulburările care eventual pot să apară, de regulă încep cu ani buni înainte. Sunt semne uneori discrete, cum ar fi neliniște, tulburări psihomotorii, tulburări de somn. Uscăciune vaginală, în special, care apare cu mulți ani înainte, este unul din primele semn și nu în ultimul rând, valuri de căldură, de neliniște. Toate astea te fac să crezi că se întâmplă ceva cu tine, de multe ori fără a putea defini exact ce se întâmplă și acest „ce am?” dintr-o dată trebuie să te pună e gânduri. Repet, pot să apară începând de la 40 de ani”, mai spune el.

Explicația acestor modificări constă în  modificările hormonale care apar în corpul femeii odată cu încetarea funcției reproductive. „Balanța între diferite componente hormonale ale funcției sexuale și menstruale poate să fie un pic stricată în favoarea estrogenilor și mă gândesc la relația dintre progesteron și estrogen. Primele semne de apariție a menopauzei sunt semnele așa zise de insuficiență de corp galben, avem o insuficiență de fază luteică, atunci când progesteronul nu mai e fabricat în cantitate suficientă de către ovare și atunci apar aceste tulburări de menstruație, de regulă cicluri care vin la intervale mai mari, sau din contră, sângerări care nu mai respectă patternul lunar. Tulburări de sângerare sunt o altă formă de tulburare a aceea ce noi numim schimbări de premenopauză”, explică el.

 

Mai multe detalii găsiți în materialul video atașat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel